Mi is Washington fő baja Orbán Viktorral?

2017. november 29. 17:08

Nagyobb-e a Moszkvával ápolt barátság gazdasági haszna, mint a fő szövetségessel való rossz viszony politikai kára?

2017. november 29. 17:08
Dobozi István
Magyar Nemzet

„Az energiabiztonság kiemelt területnek számít az amerikai külügyminisztériumban. Olyannyira, hogy az energiadiplomáciai hivatalon belül külön részleget szenteltek az európai energiabiztonságnak, amelynek – elsősorban az orosz földgázexport miatt – szélesebb biztonságpolitikai dimenziója van. Washington szerint az energiaexport potenciális stratégiai fegyver a Kreml kezében, amellyel destabilizálhatja Európát és benne Ukrajnát,

az orosz földgáz fő tranzitországát. Amerika ezért mindent elkövet az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezetéktervek meghiúsításáért és az alternatív, Oroszországot kizáró európai gázellátási rendszerek – azon belül az Európába irányuló amerikai cseppfolyósföldgáz-export – támogatásáért. (Oroszországnak az energiaexport korlátozásán keresztül történő gazdasági meggyengítése is cél lehet, bár ezt Washingtonban nyilvánosan tagadják.) A Déli Áramlat vezetéket már sikerült megtorpedózni. A nemrég hozott amerikai szankciók révén nem kizárt, hogy Washingtonnak összejön a második orosz–német gázvezeték (Északi Áramlat II.) meghiúsítása is.

Washington szemében Magyarország az energiabiztonság terén is kilóg a többi kelet-európai ország közül. Éles ellentétben Lengyelországgal, amely az Északi Áramlat II. és általában az orosz energiafüggőség ügyében Amerika egyik legmegbízhatóbb európai támogatójának számít. Washington szemében nemcsak a paksi atomerőmű orosz bővítése szálka, hanem a Gazprom Török Áramlat nevű új, Ukrajnát megkerülő földgázvezetékéhez való magyar csatlakozás is.

Ha a magyar kormány valóban komolyan érdekelt a Washingtonnal való jó kapcsolatban, akkor előbb vagy utóbb mérleget kell vonnia. Nagyobb-e a Moszkvával ápolt barátság gazdasági haszna (ha van ilyen), mint a fő szövetségessel való rossz viszony politikai kára?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. november 30. 21:04
Nem csepfolyós amerikait veszünk, hanem oroszt harmadannyiért. Ennyi.
he-he
2017. november 30. 16:40
Az,hogy ez a szemét a közéletben kártékonykodik.
zolizolizoltan
2017. november 30. 11:09
Az amcsik cseppfolyósított palagázzal akarják elárasztani Európát, az oroszok ebben konkurenciát jelentenek. Ez az igazi alapja az amcsik orosz ellenességének. A németek egyelőre állják a sarat, az USA-nak nem sikerült meghiúsítaniuk az Északi Áramlat II leállítását. Ha a németek beadják a derekukat és elállnak az északi gázvezeték építésétől, akkor Orbánnak is változtatnia kell a külpolitikáján az oroszok felé. Egyelőre nem szükséges változtatni, de erősen ajánlott a németeket figyelemmel követni.
belga
2017. november 30. 09:57
Nem az aktuáIis magyar kormány, hanem Magyarország érdeke fontos. Az ország hosszútávú érdekérőI pedig nem egy embernek keII(ene) döntenie, még akkor sem, ha az az egy ember zseniáIis eIme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!