Matolcsy és a valóságot teremtő gondolatok

2017. szeptember 30. 14:32

A hazai fejlettségi szint mellett akkora növekedés elérése, amekkorával 2030-ra lehagyhatjuk Ausztriát, jelenleg teljesen lehetetlen.

2017. szeptember 30. 14:32
Szabó Brigitta
168 Óra

„Tavaly azt mondta Matolcsy György, hogy még 25 év kellene hozzá, nemrégiben viszont Orbán Viktor miniszterelnök már csak 13 évet mondott, vagyis 2030 körül húzunk el nyugati szomszédunk mellett. A kormányfő ezt a növekedési adatok alapján merte kimondani, amelyek különben szerinte bizonyítják, hogy a 2010 óta alkalmazott unortodox gazdasági intézkedések, vagyis a matolcsyzmus működik. Azt is ígéri az MNB elnöke, hogy új aranykor következik, a növekedést segítő pénz az Európai Unión kívülről, a selyemúton érkezik majd. (...)

Szóval a huhogók szerint a Világgazdasági Fórum (WEF) 139 országot bemutató versenyképességi rangsorában 2010–2011-es 52. helyről tavalyra a 69. helyre esett vissza Magyarország (bár most 9 helyet javítva a 60.), Ausztria a 19. helyen áll, vagyis a világ húsz legversenyképesebb államának egyike. Ami miatt Magyarország csúszik lefelé, az például a korrupció mértéke, az intézményrendszer átláthatósága, a magas adók, a felsőoktatás és a szakképzés színvonala, vagy hogy a vállalkozások nem hitelképesek. A WEF 114 szempontot vizsgál a rangsor felállításakor, olyanokat, amelyek egy ország termelékenységét s hosszú távú növekedési potenciálját befolyásolják.” (...)

Nem állunk jobban életszínvonal tekintetében sem. Az egy főre jutó GDP vásárlóereje az EU átlagához képest Magyarországon 68 százalék, Ausztriában 130 százalék. 2010 óta 3 százalékkal sikerült közelebb jutnunk az átlaghoz. Ha esetleg Ausztria stagnálna, Magyarország pedig minden évben az uniós átlag fölött 4,7 százalékkal javulna, akkor 2030-ra utolérnénk a szomszédot. A magyar tempó jelenleg évi 0,8 százalékos közelítés az átlaghoz. A hazai fejlettségi szint mellett akkora növekedés elérése, amekkorával 2030-ra lehagyhatjuk Ausztriát, jelenleg teljesen lehetetlen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. október 02. 09:23
"valóságot teremtő gondolatok" ómájgad, csak nem a wishful thinkingekről beszél, amik állandóan belőlük csöpögnek? és még a pojácát bélyegeztük meg a projektálásaiért, miközben ez az egész közeg ebből áll.
néhai Ch.Pilot
2017. október 01. 23:05
"A hazai fejlettségi szint mellett akkora növekedés elérése, amekkorával 2030-ra lehagyhatjuk Ausztriát, jelenleg teljesen lehetetlen." Így van. Ez csak akkor lesz lehetséges, ha megint posztkommunista-liberális Brüsszel-segg nyaló, hazaáruló kormánya lesz az országnak... Ja? Nem.
brekker
2017. október 01. 20:28
A Google térdenállva imádkozik Matolcsy varázsszemüvegéért.
pemete jakab
2017. október 01. 12:36
"A hazai fejlettségi szint mellett akkora növekedés elérése, amekkorával 2030-ra lehagyhatjuk Ausztriát, jelenleg teljesen lehetetlen." Ausztriát lehagyni?! A V4 másik három országa már előttünk van, jelenleg Románia előzi Magyarországot. Még néhány év és Szerbia meg Bulgária lesz a versenytársunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!