Stabil pilléreken a költségvetés

2017. június 29. 14:23

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy az Európai Bizottság csupán csak egy szűk elitet szolgál ki, és állampolgárai sorsa, biztonsága, jóléte egyáltalán nem érdekli.

2017. június 29. 14:23
Novoszáth Péter
Magyar Idők

„Az Európai Bizottság rossz döntései és a gazdasági válságkezelés kudarca Görögországban, a migráció félrekezelése vagy a brexit különben sem erősítik az unió működésének eredményességébe vetett hitünket. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy az Európai Bizottság csupán csak egy szűk elitet szolgál ki, és állampolgárai sorsa, biztonsága, jóléte egyáltalán nem érdekli. Az Európai Unió biztosainak és intézményeinek döntéseit folyamatosan lobbicsoportok manipulálják, és ezért egyre távolabb kerülnek a polgárok igényeitől.

Míg a kormányzati költségvetés-tervezés egyre megbízhatóbb és kiszámíthatóbb, addig úgy tűnik, a »független« gazdasági prognózist készítő cégek előrejelzései egyre megbízhatatlanabbak. Korábban – különösen 2010 előtt – folyamatosan az volt a hír a sajtóban, hogy a költségvetési deficit mértéke már megint mennyivel haladta meg a tervezettet.

Most pedig az, hogy melyik, magát függetlennek mondó intézetnek kellett éppen módosítania az előrejelzését – felfelé. A Kopint-Tárki 2017 áprilisában már 3,7 százalékra becsülte a magyar növekedés éves ütemét. Ezzel szemben a bukott MSZP–SZDSZ-kormányokhoz ezer szállal kötődő (lásd Akar László, Vértes András stb.) GKI Gazdaságkutató 2016 szeptemberében még csupán 2,7 százalékot mondott, decemberre már 3 százalékra korrigált, 2017 márciusában újból csak felfelé, 3,2 százalékra módosított. Majd idén májusban már 3,5 százalékra emelte kényszerűen a 2017. évi növekedésre vonatkozó előrejelzését.

De hol van még az év vége, és hol vannak még a választások?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!