Annak adatik

2017. január 17. 07:11

A jótékonysági szervezeteket tömörítő brit Oxfam tegnap, a davosi Világgazdasági Fórum nyitónapján publikált kutatása inkább a francia közgazdász állításait látszik igazolni.

2017. január 17. 07:11
Csécsi László
Magyar Nemzet

Hogy Pikettynek igaza van-e, vagy sem, majd az idő eldönti, mindenesetre a jótékonysági szervezeteket tömörítő brit Oxfam tegnap, a davosi Világgazdasági Fórum nyitónapján publikált kutatása inkább a francia közgazdász állításait látszik igazolni. A társaság szakemberei nyilván nem elfogulatlanul állnak a kérdéshez, de megállapításuk ennek tudatában is figyelemre méltó: a világ nyolc leggazdagabb embere akkora vagyon fölött rendelkezik, mint az emberiség szegényebbik fele együtt. Ráadásul a gazdagok tovább gazdagszanak. A legtöbb országban – köztük Magyarországon is – folyamatosan nyílik az olló a módosabb rétegek és a szegények között. Hogy pontosan mekkora vagyona van hazánk leggazdagabbjainak, azt csak becsülni lehet. Pontosabban becsülni sem nagyon. Mindenesetre egyenlőtlenség terén még nem tartunk ott, mint az európai értelemben vett társadalmi szolidaritást csak hírből ismerő Egyesült Államok, de abba az irányba haladunk.

Az Oxfam kutatásának különös pikantériát ad, hogy pontosan azon a napon hozták nyilvánosságra, amikor Magyarországon az LMP kezdeményezésére épp a politikusi vagyonbevallás volt napirenden. Az ellenzék változtatna a jelenlegi, számos visszaélésre lehetőséget adó rendszeren, míg a kormány hallani sem akar róla. Persze könnyű ellenzékből követelőzni; az LMP-t vagy a Jobbikot miért is érdekelné, hogy egy átlátható rendszer bevezetése csak tovább rontana a helyzeten. Hiszen az a vagyon, ami nem látszik, legalább nem növeli az egyenlőtlenséget. Így is lehet ezt csinálni. Unortodox módon.

Vagy úgy is lehet, hogy olyan iskolarendszert építünk, amelyik használható tudással engedi útjára a végzőseit. Meg úgy is, hogy a tehetséges emberek cégeinek juttatjuk az uniós pénzeket. És még úgy is, hogy hűbéresek helyett a polgárságot, a középosztályt erősítjük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. január 17. 11:57
Ez a simicsicska is csak szart csinál egy fontos témából.
madarasi.abel
2017. január 17. 09:04
Aki viszont úgy gondolja, hogy nem jó dolog, ha az öröklött vagyonból a herék tovább gazdagodhatnak munka nélkül, miközben a napi 10 órát dolgozó éppen csak éhen nem döglik, nos, az ilyen mocskos komcsi, akit minimum fel kellene négyelni. Mert aki nem dolgozik, az annyit is ér, vagy valami ilyesmi :)
madarasi.abel
2017. január 17. 09:01
"És még úgy is, hogy hűbéresek helyett a polgárságot, a középosztályt erősítjük." Ne káromkodj. csakafidesz, csak a felcsúti messiás!!!88!8!!
szkeptikus
2017. január 17. 08:37
Dióhéjban összefoglalva egy baromi hosszú könyvet, Thomas Piketty azt állítja, hogy a kapitalizmusban a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a szegények pedig egyre szegényebbek, ez pedig HOSSZÚ TÁVON ALÁÁSSA AZ EGÉSZ RENDSZERT. Ha r > g, vagyis a tőke (r = return on capital) hozama, amit az emberek a tulajdonukban lévő ingatlanokon, részvényeken, egyéb vagyonukon járadékként keresnek, gyorsabban nő, mint ahogy a gazdaság egésze bővül (g = growth), az egyre növekvő mértékben fékezi a gazdasági növekedést. A napokban olvastam a neten egy írást - sajnos nem találom most a linket, és nem is tudom pontosan idézni - ami a GDP és az emberek életszinvonala közti kapcsolatot elemzi. A magasabb egy főre jutó GDP nem feltétlenül jelent magasabb életszinvonalat a többség számára. A cikk szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP az úniós átlag 68 százaléka, míg a lakosság fogyasztása (életszinvonal) az úniós átlag 63 százaléka. Arról nem szól a cikk, hogy a lakosságon belül mekkora eltérések vannak - mert ez legalább olyan lényeges lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!