A liberalizmus fojtogató hiánya

2016. február 17. 11:27

Szeretnénk olyan gazdag, békés, nyugodt és jóléti társadalomban élni, mint ami az Európa boldogabbik felében élő polgárok jussa? A kulcs a liberalizmus, ami egykor Angliát is naggyá tette.

2016. február 17. 11:27
Tóth András
hvg.hu

„Szeretnénk olyan gazdag, békés, nyugodt és jóléti társadalomban élni, mint ami az Európa boldogabbik felében élő polgárok jussa? Szeretnénk, ha nem csak ökölrázásban lennénk függetlenek, de nem szorulnánk rá a gazdag nyugatiak könyöradományaira? Hogy ne külföldi multik uralják a magyar piacot, hanem sikeres magyar vállalkozók nőjenek ki? A kulcs a liberalizmus, ami egykor Angliát is naggyá tette.

Magyarra lefordítva: alacsonyabb adók és kevesebb állami elvonás, kevesebb szabályozás, kisebb állami gazdasági beavatkozás, több piaci és egyéni szabadság, erősebb joguralmi, olyan demokratikus élet, amely kontrollt jelent a kormány végrehajtó hatalma felett. Ennek politikai feltétele: mérsékelt politikai magatartás, a másik fél tisztelete, elfogadása, a joguralmat jobban tisztelő polgári életfelfogás.

250 éve, a Széchenyi által csodált Adam Smith ugyanezt a programot fogalmazta meg saját hazája Anglia számára. Ez a feladat, s nem kevés. S mint Anglia és Európa boldogabbik felének példája mutatja: nem lehetetlen. Egy új reformkorszak kell, amely 1848 liberálisaihoz hasonlóan nyugat felé tájékozódik, s több szabadságot, kevesebb állami beavatkozást akar. S olyan vezetők kellenek, mint amilyen Széchenyi és Deák volt, akik realista módon, fontolva haladva igyekeztek leépíteni a feudalisztikus múltat, és meghonosítani a nyugati szabadságot és a liberális szabad piaci modellt a haza épülése érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. február 18. 00:19
A cikk több sebből vérzik. Ha ma valaki politikus úgy beszélne, mint az 1848-as politikusok, akkor éppen a liberálisok lennének az elsők, akik lenáciznák. Azaz az 1848-asok nem voltak liberálisok. Ők a magyar haza szabadságát tették az első helyre, míg a liberálisok ezt teszik az utolsóra.
mustarharmas
2016. február 17. 22:50
Hülye. Angliát a gyarmatai tették naggyá.
zseboszkiraly
2016. február 17. 20:48
Egészen sajátos: Szerettem volna a HVG oldalán hozzászólni ehhez a meglehetősen felületes történelmi és gazdasági tájékozottságra valló cikkhez a HVG oldalán. Se Facebook-al (bár felkínálja az oldal) sem regisztráltan nem tudtam hozzászólni..... Hát nem érdekes? A cikkhez érdemes azért az ottani hozzászólásokat is elolvasni. Az egyik legjobb: "Adam Smith láthatatlan keze ökölben végződik".
Dénia
2016. február 17. 20:12
"Szeretnénk olyan gazdag, békés, nyugodt és jóléti társadalomban élni, mint ami az Európa boldogabbik felében élő polgárok jussa? A kulcs a liberalizmus, ami egykor Angliát is naggyá tette." Angliát a fél világ gyarmatosítása, és hosszú időn keresztül való kifosztása tette naggyá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!