Az ingyenebéd ára

2016. január 05. 16:16

A jelenlegi finn rendszer nem ösztönzi megfelelően a munkanélkülieket a kevésbé jól fizető állások betöltésére, mert az így szerzett jövedelem nem sokkal magasabb annál, amit különböző segélyek formájában egy munkanélküli kaphat. Ez a jóléti csapda.

2016. január 05. 16:16
Csécsi László
Magyar Nemzet

„Manapság a finn kormány hasonló kihívással találja szembe magát. A munkanélküliség ez év tavaszán tizenkét százalék közelébe emelkedett, és igaz ugyan, hogy őszre ezt sikerült kilenc százalék alá szorítani, de kétségtelen, hogy a munkaerőpiac betegeskedik. A diagnózis szerint a jelenlegi finn rendszer nem ösztönzi megfelelően a munkanélkülieket a kevésbé jól fizető állások betöltésére, mert az így szerzett jövedelem nem sokkal magasabb annál, amit különböző segélyek formájában egy munkanélküli kaphat. Ez a jóléti csapda. A kabinet arra számít, ha az állástalanoktól elveszik a segélyeket, ám adnak nekik akkora összeget, amelyből – igaz, nagyon szűkösen, de – meg tudnak élni, a tétlen tömegek örömmel vetik bele magukat a rosszul fizetett munkákba is, csak hogy kissé emeljék az életszínvonalukat. Vagy elkezdik képezni magukat, és jóval felkészültebben térnek vissza a munkaerőpiacra. A kormány meg azzal járna jól, hogy feleslegessé válna az igencsak szövevényes, szerteágazó és nem csekély létszámú jóléti bürokrácia jelentős része.

Az ötlet akár logikusnak is tűnhet, csak az vele a gond, hogy nincs bizonyíték arra, az alapjövedelem a fent vázolt módon ösztönzi a munkanélkülieket. Kérdés, hogy a minimálbérért gürcölők nem dobják-e el a lapátot, ha szerényen ugyan, de megélhetnek anélkül is, hogy tönkretennék a derekukat egy építkezésen. Meg aztán így a magasabb segélyre szorulók juttatása csökken, míg azoké, akiknek valójában nincs is szükségük állami pénzre, emelkedik. Az alapjövedelem munkanélküliekre gyakorolt hatását eddig egyetlen kísérlet sem tárta fel kellő alapossággal, így mind az ellenzők, mind a támogatók a maguk szája íze szerint értelmezhetik az eredményeket. Az állóháborúnak a hollandiai Utrecht egyeteme vethet véget hamarosan, ugyanis tudományos kísérletbe kezdenek, hogy megvizsgálják, miként hat az alapjövedelem az érintettekre. Mindenesetre különösnek tűnhet, hogy ez a baloldali körökben szent grálként tisztelt modell még mindig csak elvi síkon létezik, miközben az ötlet már több mint kétszáz éves.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2016. január 06. 00:12
Csécsi László ezek szerint arra már nem is vette a fáradságot, hogy egyáltalán megértse, hogy mi az alapjövedelem önmagában és hogy gazdaságjogilag is mi teszi szükségessé a bevezetését. Így aztán arra sem jöhetett rá, hogy azokat a munkákat, melyek ma még kevésbé népszerűek, azokat nyilván meg kell jobban fizetni. Az alapjövedelem nem valami kegy, hanem az újraelosztásból származó társadalmi részesedése mindenkinek abszolút jogosan. Elég volt az emberi létet jogokat alapjaiban sértő munkakényszeres és a munkát rabló módon meg sem fizető közviszonylatokból! Elég az embertelen rabszolgaságból! Nem attól kell aggódni, hogy kik nem dolgoznának, hanem azt kell kikérnie és megkövetelni mindenkinek a saját és a közérdekében is, hogy a megélhetése senkinek se legyen veszélyeztetve! Az alapjövedelem a társadalom/nemzet/nép anyagi társadalombiztonsági alapja! A társadalombiztonság alapvető fenntartásában meg mindenki érdekelt és alkotmányosan köteles is. - No meg ép ésszel, ki lehetne az, aki a saját zsebe ellen beszélne, és közben ezt az önvisszáságot közben fel sem ismerné?
Harangláb
2016. január 05. 18:45
Azért ezek fogós kérdések, amikre keresik a fejlett nyugati, meg északi országok a választ: ...Ha nem őrzöm a határt és hívok boldog-boldogtalant, vajon elözönlenek-e minket? ...Ha annyit fizetek segélyként, mint a minimálbér, vajon ki fog dolgozni... Ezekre tényleg érdemes kutatást, tanszéket, mi több egyetemet alapítani...:)
torresG4
2016. január 05. 17:53
A kanári helyett tartsanak patkányt......
witenoir1
2016. január 05. 17:23
szarban vannak a felsőbb rétegek: mi lesz, ha nem lesznek rákényszerülve a szolgák, hogy éjt-nappallá téve rossz körülmények között éhbérért robotoljanak: ki végzi el az alja cselédmunkát??? ki mossa ki a szarból-húgyból a mérnök urat a kórházban, ki takarítja ki a shoppingoló kitartott picsa lakását, szitteli a gyerekét, stb? brutális
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!