Indulj el egy úton – A továbblépők kulcsszerepéről

2015. október 25. 10:10

Magyarország felemelkedésének esélye a kisebb cégeken múlik.

2015. október 25. 10:10
Szepesi Balázs
Összkép Magazin

Más kérdéseket kell feltenni a magyar gazdaságról és máshogyan kell azokat megválaszolni, mint ahogy ezt megszoktuk. A vállalkozók szemszögéből érdemes keresni a fejlődés útját, az azt lezáró akadályokat. A Továbblépés koncepciója a magyar vállalkozások növekedési lehetőségeinek kiaknázásához nyújt kereteket.(...)


A magyar gazdaság teljesítményének döntő része és stabilitása a nagy cégeken és a nemzetközi értékláncokba integrálódó vállalkozásokon múlik. Ez a világ együtt mozog az európai gazdasággal: ha Berlin tüsszent, mi fázunk meg. Ha több európai gépet vesznek Ázsiában, több munkája lesz az esztergályosainknak. A globális hálózatban fegyelemmel és kemény munkával tartható az adott pozíció. Ezen javítani nem lehetetlen, de ebben a játékban nehéz ugrálni. Ugyanúgy, ahogy egy gyári munkásnak biztos megélhetést ad a cége, de nem bátorítja nagyot álmodni.
 
A nagy cégek prosperitása és hálózataik működése stabilitásunk kulcskérdése. Olyan fontos ez, mint levesben a víz. Dolgozni kell rajta, mint sportolónak az erőnlétén. Mégis, Magyarország felemelkedésének esélye a kisebb cégeken múlik. Ennek két fő oka van:

Egyrészt ők a magyar kapitalizmus vadságának áldozatai: őket köti gúzsba a mindennapi küszködés, a bürokrácia és az erős partnerek terhe. Az ő továbblépésüket korlátozza az önvédelemből intim működés, a lehetőségek megragadásához szükséges időtáv és a bevonható tőke hiánya. Ahogy sorozatunk előző részében bemutattuk, ha kisebb cégeink teljesítménye elérné a visegrádi országok átlagát, 10 százalékkal, 3 ezer milliárd forinttal több lenne az, amit évente elkölthetnénk.

Másrészt a hazai cégeken keresztül tarthatjuk meg az új termék teremtette piacokat és profitot, a hatékonyságjavítás hozamát. A multik innovációs központjaiban jól fizetett szakértők nagyszerű dolgokat találnak ki, de a felfedezés hozama a vállalatot illeti meg. Ha egy hazai vállalkozó újít, a pénz az ő zsebében marad, a megnyíló üzleti lehetőségek itthon generálnak beruházást. Való igaz, az ő esetükben nem új molekuláról vagy algoritmusról van szó, hanem csak a bort kelendőbbé tévő palackról,  a lakásvásárlást egyszerűbbé tévő honlapról. Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés nekünk.(...)

A megoldás kulcsa egyrészt a valóság ismerete és tisztelete, másrészt a változtatás lehetőségeinek megteremtése, a továbblépni akarók helyzetbe hozása, bátorítása. A magyar gazdaság felemelkedéséhez nem egy átfogó országos tervre van szükség. Sok ezer vállalkozás továbblépési elképzelésének megvalósíthatóvá tétele és az ezt támogató eszközök és intézmények kikísérletezése a feladat. Nem lehet és nem is kell a stratégának, a gazdaságpolitikusnak okosabbnak lennie cégeink vezetőinél. A lehetőségek felfedezése, kihasználása a vállalkozók feladata. A túrák útvonalát és a jelzések helyét sem lehet térképről, repülőről meghatározni, csak a túrázókkal együtt, járva az erdőt. Legyenek használhatóak az ösvények: ne vezessenek szakadékba vagy megmászhatatlan sziklafalra, ne tévesszenek meg és ne tűnjenek el az az útjelek. A nekiindulás bátorsága, a gyaloglás fáradtsága és az időjárás szeszélye már a kaland része.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laibach
2015. október 25. 18:06
"..Nem fizetik számláikat a rendőrök, a kormányhivatalok és a kórházak sem.." http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nem_fizetik_szamlaikat_a_rendorok_a_kormanyhivatalok_es_a_korhazak_sem.604909.html
Tintamin
2015. október 25. 16:35
Az természetesen nem tesz jót a magyar piacnak, hogy ha valamelyik fideszes kinéz magának egy teljese szektort, akkor azt totálisan einstandolja a fidesz, és odaadja a monopóliumot a haverjainak. Kártérítéshez meg lehet menni az imperialistákhoz, mert "mi nem vagyunk gyarmat". Így kurvanehéz tervezni. A római birodalomban pont így ment, ezért (is) bukott meg. Nade az 2000 éve volt, azt hinné az ember, hogy egy progresszív Fiatal Demokraták Szövetsége nem megy vissza a dzsentrivilágon és a hűbéruralmi rendszeren át a cézárizmusig. Hét pedig de: Trafikmutyi-földmutyi-kaszinómutyi, gucci-haverok, svájci luxizás, személyre szabott törvényhozás. Vissza a sötétségbe. Kösz, Orbán!
KannibálTatárÚr
2015. október 25. 12:33
Ahhoz, hogy a magyar gazdaság fejlődjön, piacnak kell lennie. Hol máshol adhatná el a magyar vállalkozó a termékeit, mint Mo.-n? Csakhogy Mo.-n bárki az EU-ból ugyanolyan feltételek mellett árulhatja termékeit, mint a magyarok. A lépéselőnzben lévő NYUGATI vállalkozások minden hazai próbálkozást lehetetlenné tesznek. (Nem a volt szoci államok árasztják el a magyar piacot). A kilábalás egyetlen lehetősége a vámok újbóli bevezetése. Ez lehetővé tenné a magyar vállalkozók (ezzel Mo.) érdekeinek a védelmét: amit meg tudunk termelni itthon, azt ne importáljuk. Ennek további haszna a szállítási kiadások csökkenése lenne.
kuwiq
2015. október 25. 12:31
A magyar hatóságok a magyar munkavállalókat és munkaadókat ellenségnek tekintik, és páratlan adminisztratív és adóterhekkel sújtják őket. Amíg ebben ne lesz változás, nem lesz néven nevezhető magyar ipar vagy gazdaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!