Vannak félelmeim...

2015. május 04. 14:53

Az egész társadalmat rossz irányba befolyásolja, hogy a döntéshozó befektetőknek bizonyos döntéseikért egyszerűen nem kell viselniük a felelősséget. Normális polgári társadalomban mindenkinek magának kellene viselni a döntéseinek a következményeit.

2015. május 04. 14:53
Csányi Sándor
VS

Tudta, hogy Karcagon jobban bíztak bróker Marcsiban, mint az OTP-ben? Azért vitték a Kun-Mediátorhoz a pénzüket, amit viszont most elbuktak.

Akik Marcsiban bíznak jobban, azok előbb-utóbb mind így fognak járni. De tanulni csak akkor tanulnak belőle az emberek, ha ennek a levét nekik kell meginniuk, nem valaki más vállalja át a veszteségeket.

Itt még nem tudjuk, hogy lesz-e kártalanítás, de a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária károsultjait ki kell fizetni. Nagy részben a bankoknak, azon belül is az OTP-nek, csak a Quaestor miatt 55-60 milliárd forintot. Lát arra esélyt, hogy valaha visszakapják ezt a pénzt?

Vannak egyeztetések arról, hogy ezt majd le lehet vonni valamilyen adóból, de nagy a rizikója, hogy ez nem fog megtörténni. A probléma a következő: létrejön a Quaestor kártalanítási alap, a fedezetek ide szállnak át, és tudjuk, hogy Magyarországon egy egyszerű ügyben is elhúzódhat a felszámolás 8-10 évig. Nos, ez egy elég bonyolult ügy, hogy minimum ennyi ideig eltartson, és csak utána lehet majd tisztán látni, hogy mi az, ami megtérült, és mi nem. A jelenlegi egyeztetések szerint majd ezt követően lehetne valamelyik adóból levonni a befizetett összegeket. Ezért mondom azt, hogy nagy a rizikója, hogy a végén a bankszektor viseli a terheket.

Ez egyfelől nem fair, de igazából az egész társadalmat is rossz irányba befolyásolja, azáltal, hogy a döntéshozó befektetőknek bizonyos döntéseikért egyszerűen nem kell viselniük a felelősséget. Ugyanúgy nem értettem egyet azzal sem, hogy az önkormányzatok adósságát átvállalta az állam, ráadásul úgy, hogy nem vonta felelősségre azokat, akik eladósították a városokat, és nem kaptak kitüntetést vagy dicséretet azok, akik nem adósították el a településüket. Normális polgári társadalomban mindenkinek magának kellene viselni a döntéseinek a következményeit.

A Quaestor-ügyben ráadásul az is igazságtalan, hogy nagyon sokan vannak, akik éveken keresztül a piacinál magasabb hozamokat értek el, és most őket is kártalanítjuk. A legfontosabb lépés, ami már évtizedek óta elmaradt, és az államnak kellett volna megtennie, nem más, mint az, hogy a pénzügyi ismereteket kötelező jelleggel kellett volna oktatni az iskolában. Sok olyan dolgot tanulnak a gyerekek, amivel miután levizsgáztak, soha többet nem találkoznak. De azt nem tanítják nekik, hogy ha valaki a jegybanki alapkamatnál vagy egy állampapírnál 2-3 százalékponttal több kockázatmentes hozamot ígér, akkor azonnal menjenek a rendőrségre, és jelentsék fel. De minimum ne tegyék oda a pénzüket. Van 4-5 olyan alaptétel, amit ha megtanítanánk a gyerekeknek, akkor ezeket a csapdákat, amiket az elmúlt hónapokban láttunk, el tudnák kerülni. Megjegyzem, ma egyedül az OTP Fáy András alapítványa végez tömegesen pénzügyi oktatást a gyerekeknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. május 05. 07:31
A jóléti állam a világ legnagyobb,legveszedelmesebb pilótajátéka. A spekulánoskat is kifizeti,más pénzéből,csak hogy mentse a jólétüket.
lucabrasi
2015. május 04. 21:56
Amúgy,aki a wall street farkasa film után is odaadta a lóvéját a brókereknek,az tényleg hülye volt.
lucabrasi
2015. május 04. 21:53
Ok,de azért egyszer a zemberek is járhatnak jól?idáig valahogy mindig fordítva történt meg a dolog...
Brigadéros
2015. május 04. 20:02
Van igazság abban, amit a Csányi mond, hogy akkor jó a bróker, amikor még a magasabb hozamot kell besöpörni, amint bukik a mutatvány, akkor nem ér a nevem, majd kisegítenek azok pénzéből, akik az alacsonyabb hozamú, de biztonságosabb papírokban tartják azt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!