Utak a semmibe. Válaszféle Balogh Ákos Gergelynek

2015. április 09. 12:08

Kedves Balogh Ákos Gergely, észrevételeid egy részét jogosnak érezzük.

2015. április 09. 12:08
Sipos Zoltán
Átlátszó blog

„Kedves Balogh Ákos Gergely,

észrevételeid egy részét jogosnak érezzük. A HURO programról szóló átlátszós cikksorozatunk első részében valóban nem kapott kellő súlyt az a tény, hogy elsősorban Románia schengeni csatlakozásának a csúszása miatt használhatatlanok az eurómilliókból megépült, a román-magyar határon átvezető utak.

Azt is el lehet mondani, hogy a határátkelők megnyitásának az ügye jelenleg a román kormány döntésére vár. Amennyiben Bukarest is úgy akarja, ezeket a határátkelőket megnyitják, a már elkészült utak azonnal használhatóvá válnak.

Mindez szerepel a cikkünkben, de egy nem túl feltűnő helyen: a több oldalas anyag utolsó részében fejtjük ki ezt a szálat. Mivel sem a címben, sem a felvezetőben nem lett ez kiemelve, az anyagot épp csak átfutó olvasókban, más online médiumok szerkesztőiben valóban könnyen az a téves információ rögzülhetett, hogy a használhatatlan utakért a magyar fél felel. Az angol és a román verziókban javítjuk ezt a hibát.

Az anyagunk másik hiányossága, hogy nem térünk ki a történelmi kontextusra sem: arra, hogy a szóban forgó határmenti településeket, közösségeket a nagyjából véletlenszerűen meghúzott trianoni határ vágta ketté. Magyar szempontból az utak értelme pedig éppen az lett volna, hogy ezek a mesterségesen szétválasztott, amúgy egymástól kőhajításnyira élő közösségek ismét könnyen érintkezhessenek.

Kritikád által különösen én érzem érintve magam: én lennék a projekten dolgozó csapat erdélyi tagja, aki nem kell fellapozza az értelmező szótárat, ha azt a szót hallja, hogy nemzetpolitika. Nekem elvileg minden ilyen és ehhez hasonló hangsúlyeltolódást, történelmi érzéketlenséget ki kellett volna szúrnom. Ez nem történt meg.

Ez volt tehát a mea culpa. Kritikád második részével – a megépült utak jövőbeli hasznával – már vitatkoznék.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. április 10. 00:17
Nincs se "bocsánat", se "elnézést" se semmi a cikkben. Beismerés van. A 'mea culpa' van tovább is.
várúr
2015. április 09. 21:37
Végre egy tisztességes válasz. Respect.
ifrance
2015. április 09. 14:35
korrekt problémafelvetésre korrekt válasz. lám, nem csak úgy lehet, hogy a 'nemzetáruló k. anyátokat, ez meg ez kimaradt a cikketekből!' és akkor egyből más a fogadtatása is a "túloldalon". ehhez persze kell két kultúrált újságíró is.
OberEnnsinnen
2015. április 09. 14:32
"az a téves információ rögzülhetett, hogy a használhatatlan utakért a magyar fél felel. " A magyar fél felel. Az Átlátszótól őszintén szólva nem is várható más. Ha nem így lenne, kezdenénk rohadtul rosszul érezni magunkat. A magyar fél felel. Így van ez már közel 100 éve - Trianon - óta. Megszoktuk. Még pár Átlátszós-Sorosos homorítás és kiderül: Trianonért is Orbán Viktor és a Fidesz-kormány a felelős. B+, ha nem lennétek, már hiányoznátok, a "civil jogvédő" - JOGVÉDŐ - szervezeteitekkel együtt. Már csak annyi - mint jogvédők, akik az átlátszóságért küzdenek: hagyjátok már végre abba Kárpátalja visszakövetelését ahhoz az államhoz, amelyhez 1000 évig tartozott. Akkor még pár év, és rá lehet majd fogni az Orbán-kormányra a kárpátaljai magyarság eltűnését ebből az átlátszós világból. No, de viselkedjünk: Így van az, amikor az "átlátszó" a fényt irtja és a sötétséget terjeszti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!