Brókerbetegségek

2015. március 26. 09:22

A brókerekre van bízva, hogy az ügyfeleknek, azaz a levadászott balekoknak mit igazolnak vissza. Ezért van lehetőségük a pénzügyi befektetőknek az ügyfél és a saját pénzük között lavírozni, és bizony a brókerek e lavírozások során ritkán tévednek a saját kárukra.

2015. március 26. 09:22
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Brókerbotrányból is volt bőven az elmúlt évtizedekben, és van még ma is. Negyedszázad kínos és sok szenvedést okozó megpróbáltatásai után célszerű néhány következtetést levonni a lényeget illetően: Sarlósék és hazai csatolmányaik nyilván nem azon munkálkodtak és munkálkodnak még ma is, hogy ne maguknak, azaz a pénzügyi szolgáltató szektornak szerezzenek meglehetősen barátságos kedvezményeket, ha kell, akár törvényekkel is alátámasztva. Bizony ezek a jogszabályok nem a fogyasztók (tízmillió magyar állampolgár és vállalkozásaik) kényelmi szempontjait veszik figyelembe ma sem.

Ezek a törvények távolról sem fogyasztóbarátok, sőt éppen ellenkezőleg, a fogyasztót, az ügyfelet a vadászat tárgyának tekintik, azaz leginkább baleknak. A jelenleg még hatályos törvények szerint az értékpapír-állományokat az azok nyilvántartására rendelt intézmény (KELER) a bróker neve alatt tartja nyilván, de „nem könyveli szét” külön az ügyfél és brókercég tulajdonára. A brókerekre van bízva, hogy az ügyfeleknek, azaz a levadászott balekoknak mit igazolnak vissza. Ezért van lehetőségük a pénzügyi befektetőknek az ügyfél és a saját pénzük között lavírozni, és bizony a brókerek e lavírozások során ritkán tévednek a saját kárukra.

Ennél is nagyobb hiba azonban, hogy nem szabályozzák törvényi korlátok a vállalható kockázat mértékét, így előfordulhat, hogy a nagy kockázatú, de nyereséges üzlet a brókeré, a bukta meg az ügyfélé. Előfordulhat az is, hogy jogtalanul olyan pénzekkel is vállalnak a brókercégek kockázatos ügyleteket, amelyek ebből ki vannak tiltva, például letétek, állami cégek pénzei stb. Sajnos az ilyesmit csak folyamatba épített ellenőrzéssel lehetne kiszúrni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Centurio Q
2015. március 27. 10:47
"A jelenleg még hatályos törvények szerint az értékpapír-állományokat az azok nyilvántartására rendelt intézmény (KELER) a bróker neve alatt tartja nyilván, de „nem könyveli szét” külön az ügyfél és brókercég tulajdonára." Hát ez így kurvára nem igaz. Az ügyfélpapírokat és a saját papírokat minden cégnek elkülönített számlán kell tartania a KELER-ben kb. '98 óta (ugye akkor is becsődölt néhány brókercég). Azaz szabályozás és számla szinten elég régóta elkülönül a brókercég vagyona az ügyfelei vagyonától. Ezen kívül nyithatnak ügyfelekre nevesített alszámlát is a cégek, akkor az a papír még a többi ügyfélével sem keveredik. És igen, a brókercég felelőssége az egyenlegek kimutatása, ahogy például nem az MNB küld mindenkinek számlakivonatot vagy nem az energiahivataltól kap az ember villanyszámlát. Persze a Buda-Cashhez hasonló csalások kivédéséhez lehet újabb biztonsági szabályzókat belerakni, az, hogy a KELER-ben mindenkinek külön vezessenek számlát viszont erős túllövés. Annyi bőven elég lenne, hogy a cégeknek minden évben kell egy teljes listát adniuk a KELER-nek az ügyfélállományokról, ami alapján a KELER mindenkinek küld állomány-kimutatást. A KELER magánál leellenőrzi, hogy az állománykimutatás teljes szummája egyezik-e az ő nyilvántartásukkal, az ügyfél meg szépen megnézi, a brókercégtől kapott papírján ugyanazok a számok vannak, mint a KELER-től kapotton és kész.
pitypang1125
2015. március 27. 09:56
Igaza van Borosnak! Az egy balek fasz aki Brókerhez fordúl. Ugyan is az abból él hogy lehúzza a befektetőit.
Mohn
2015. március 27. 07:51
Jó ezekről hallani egy kommunista (ma fidesznyalonc) ügynök szemszögéből!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Lolka-Bolka
2015. március 27. 07:32
Mely tiszteletm az one , igaz nem tudja ki vagyok de ennek ellenere kivanok eroben teljes munkat onnek es az onhoz hasonlo tisztesseges embereknek . Isten aldja ont es csaladjat . Tisztelettel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!