A cél országa

2013. november 07. 09:45

Magyarország újraiparosításának orbáni programja egyelőre még nem öltötte a „vas és acél országa” megteremtésének képét.

2013. november 07. 09:45
Fazekas Csaba
Galamus

Aztán az se rakható össze egykönnyen, hogy Orbán az erős »nemzeti ipar« felépítéséről beszél, miközben lassan nincs olyan külföldi beruházás, amelyet ne személyesen adna át, vagyis igencsak szeret ebben a környezetben a gazdasági sikerek fényében sütkérezni. Nem kérdéses, hogy a munkahely- és piacteremtő beruházások jó része külföldi tulajdonoshoz, érdekeltséghez kötődik – ők beilleszthetők a »nemzeti ipar«koncepciójába? (Úgy például, mint közmunkások a foglalkoztatási statisztikába?) Vagyis: nemzeti iparfejlesztésnek tekinthetjük-e, hogy ha külföldi multik építenek autó-, autóalkatrész-, gumiabroncs-, kólásdoboz-, telefonalkatrész-, lego- stb. üzemet? Ha nem, akkor mitől is lesz az újraiparosítás »nemzeti«? (Az állami nagyvállalatoktól?) Ha igen, akkor… nincs itt valami ellentmondás? (Vagy én értem rosszul, és a nemzeti iparfejlesztés motorjai külföldi érdekeltségekre épülnek?)

Aki járt már egyetlen általános iskolai földrajzórán, tudja, hogy Magyarország integráns része a világ- és az európai gazdaságnak; a folyamatainak ritkán irányítója, sokkal inkább alkalmazkodásra, az adott feltételek között kiútkeresésre kényszerül. Az európai ipari nagyhatalmakat rövid időn belül maga mögé utasító, kizárólag belső forrásokra támaszkodó gazdaságpolitika nem más, mint a hatalom csúcsain a politikust magába bolondító ábrándkergetés. Meghatározó politikusunk persze ki tudja jelölni a megvalósítandó feladatokat (nemzeti újraiparosítás, előzés stb.), így leszünk »a cél« országa. Ki tudja, mikor lehet ebből az »acél országa«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 07. 12:28
Amikor meg a magyar vállalkozásokat hozza Orbán helyzetbe akkor meg az a baj. Jut eszembe mennyi a KKV-nak a kamata a most felvett hitelekre?
puszika
2013. november 07. 11:58
"Ez docens az egyetemen?" Kérdezi a a jutasi őrmester. "Mi lehetnék akkor ott én??" Tudod Fazekas,ha ti csak tizedét tettétek volna annak amit Orbánék az első három év alatt,már előrébb lennénk.De ti, csak romboltatok.Most kell a szart ellapátolni!!!
Selamat
2013. november 07. 10:58
A szocliberalizmus büszkesége, egy galamuszi egész éjszaka szorongott, hogy kiszoritson magából valami Zorbánellest, és mindössze NÉGYEN reagáltatok eme végtelenül szorulásos eredményéhez? Hááát, megérdemli...
kjkj945
2013. november 07. 10:30
alamisi facs rosenfeld képzeted van?? Menj és fogjál vele kezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!