Kalapáccsal, vakon szereljük az órát

2013. október 06. 13:29

Míg gazdaságunk nyitottsága és a vállalkozásalapítás egyszerűsége szempontjából a WEF szerint jók vagyunk, a magyar állam és a magyar intézményrendszer teljesítménye hosszú ideje nagyon rossz. Interjú.

2013. október 06. 13:29
Szepesi Balázs
Index

A GDP kicsit, de növekedett, az infláció alacsony, az államadósság nem csökken, de nem is nő, és folyó fizetési többlet van. Ez alapján akár azt is lehetne gondolni, hogy jó irányba mennek a dolgok. A Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi rangsorában mégis történelmi mélypontra zuhantunk. Ez hogy lehet?


Először is azt kell megnézni, hogy mit is mér pontosan a WEF rangsora. Nagyon egyszerűen fogalmazva azt mutatja meg, hogy melyik ország milyen körülményeket kínál a telephelyet kereső multinacionális vállalatok számára. Egy bizonyos szempontból méri a versenyképességet, sok másikból pedig nem. Ez a kép Magyarországot részben szépnek mutatja, részben pedig csúnyának. Míg gazdaságunk nyitottsága és a vállalkozásalapítás egyszerűsége szempontjából a WEF szerint jók vagyunk, addig például a magyar állam és a magyar intézményrendszer teljesítménye hosszú ideje nagyon rossz.

Tehát vannak részeredmények, de összességében mégis visszaestünk a rangsorban. Tágabban értelmezve mi a baj a magyar versenyképességgel?

Két okot említenék: egyrészt az informális viszonyok fontosságát, másrészt azt, hogy fogalmunk sincs a magyar valóságról. Az üzletben és a közszférában egyaránt igaz, hogy nem az a siker kulcsa, hogy jobban tudsz teljesíteni, hanem az, hogy jobban megbízhatsz a partnereidben, hogy kevésbé vagy kiszolgáltatva nekik. Arra kell figyelni, hogy ne csapjanak be, egy alkuban ne kapjon valaki kevesebbet. Ezért vezetőink igazából nem arra törekszenek, hogy kreatívabbak, hatékonyabbak legyenek, mert nem ebből jön a pénz, a siker.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2013. október 13. 09:29
A Szepesit ekézőknek ajánlom, hogy olvassák el az eredeti interjút. Szepesi kiváló képességű, nemzeti érzelmű szakember. Az interneten olvasható a szakmai önéletrajza. A Lánchíd Rádió éppen ma reggel adott egy hosszú beszélgetést vele. Aki Bajnai vagy társai emberének tartja, a jelenlegi kormányt illető néhány kritikus észrevétele miatt, az alaposan téved.
dobzselaci
2013. október 07. 19:34
A novekedés százalékosan saját magához van viszonyítva. Ha két országból az egyik 3%-t, a másik 30%-ot növekedik, akkor, ha mindkettő 3 fabatkét nő, én szívesebben lennék a 103-as végösszegűben, mint a 13-asban. Pedig abban tized-akkora növekedés történt.
gross
2013. október 06. 20:48
Szepesi Balázst még az NFH-s korszakából ismerem, kiemelkedően okos és tájékozott közgazdásznak tartom. Veszteség a közszférának, hogy kilépett; bár szerencsére - ha kívülről is - továbbra is nekik dolgozik.
PGuszti
2013. október 06. 18:05
Érdemes elolvasni a teljes cikket. Egyszerűen elképesztő, hogy az Index képes ennyire értelmes és elgondolkodtató interjút is megjelentetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!