3-4-5 UEFA-licences stadion kell az országnak

2013. szeptember 18. 11:45

Magyarországon jelenleg nincs, és a stadionrekonstrukciós program lezárásával sem lesz UEFA-licences stadion. Elképzeléseink szerint nagyon fontos, hogy 3-4-5 ilyen stadionnal rendelkezzen Magyarország. (Parlamenti felszólalás, 2004.)

2013. szeptember 18. 11:45
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
Parlament.hu

„Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Valóban, ez az első alkalom, amikor a kormány megfogalmaz egy olyan átfogó létesítményfejlesztési koncepciót, ami a magyar sportlétesítmény-helyzeten kíván hosszú távon és szisztematikus lépésekkel javítani. Hiszen Magyarországon két probléma van a sportlétesítményekkel, az egyik az, hogy nincsenek, a másik az, hogy nagyon leromlott állapotban vannak ott, ahol léteznek ilyen létesítmények.

Ezért egyértelmű, hogy hasznos és fontos kezdeményezés az, amit a tárca elindított pár héttel ezelőtt, a kormány döntése alapján. Valóban öt pillére van ennek a Sport XXI. létesítményfejlesztési programnak. Az első az olimpiai központok fejlesztése. Ez azért kiemelten fontos, mert az olimpiai felkészüléshez, az élsport támogatásához mindenféleképpen meghatározóak ezek a létesítményfejlesztési programok, és ezt a kormánynak fel kell vállalnia.

A másik ilyen fontos kérdés, amit képviselő úr is említett, a második pillér annak a bizonyos stadionrekonstrukciós programnak a befejezése és további stadionkorszerűsítési program elindítása, hiszen Magyarországon jelenleg nincs, és a stadionrekonstrukciós program lezárásával sem lesz UEFA-licences stadion. Elképzeléseink szerint nagyon fontos, hogy 3-4-5 ilyen stadionnal rendelkezzen Magyarország, ezzel ki tudjuk szolgálni a futball számára fontos létesítményeket.

A harmadik ilyen fő pillér a nagyobb önkormányzati beruházások. Ez jelenthet multifunkcionális sportcsarnokot, de jelenthet fedett műjégpályát vagy akár 50 méter hosszú uszoda megépítését is. Ezt mindig az adott önkormányzatra bíznánk, hogy mi a helyi közösség számára a legfontosabb létesítményfejlesztési célkitűzés.

A negyedik pillér a 2500 fő alatti települések sportlétesítmény-fejlesztése. Itt 5-10 millió forintos beruházással is már komoly eredményeket lehet elérni, hiszen a kistelepüléseken elsősorban a futballpályákhoz kötődő öltözők, létesítmények fejlesztéséről van szó. Ezt a tárca szintén kiemelten támogatni kívánja.

Az ötödik pillér, ami, azt gondolom, a legnagyobb jelentőségű mindezek közül, a tornaterem-, tornaszoba- és tanuszoda-építési program. Ma Magyarországon körülbelül 250 tornaszoba hiányzik, és 400 olyan település van, 400 olyan iskola, ahol egyáltalán semmiféle tornaterem nincs. Első lépésben ezeket szeretnénk felszámolni, és aztán természetesen továbblépni, és egy olyan irányban is elindulni, ahol nem megfelelő létesítmények vannak, azokon a területeken is tudjunk úgy fejleszteni, hogy ezeket a gondokat meg tudjuk oldani.

Az elmondottakból is következik az, hogy nagyon nagy a lemaradás, éppen ezért nem lehet két-három év alatt vagy akár egy kormányzati cikluson belül pótolni ezeket a hiányosságokat. Ezért ez a Sport XXI. egységes, átfogó létesítményfejlesztési program 15-20 évre tekint előre, éppen ezért a program finanszírozását is ezt figyelembe véve határoztuk meg.

A program finanszírozása a következő két évben, tehát a 2004-2006 közötti időszakban mintegy 53,7 milliárd forintot tesz ki, és ennyi a szükséges forrás. Ez három helyről fog előállni: első helyen kormányzati, központi költségvetési támogatással, másodsorban önkormányzati beruházással, harmadsorban pedig a magánerő, a magánforrások bevonásával. Természetesen az állam nem áll meg itt a finanszírozás tekintetében, hanem egy új konstrukciót, az úgynevezett PPP-konstrukciót szeretné alkalmazni, amelynek az a lényege, hogy az állam hosszú távon szolgáltatást vásárol garantáltan azoktól a létesítményektől, ahol e beruházás megtörtént, és ezzel biztosítja ezeknek a létesítményeknek a megtérülését, és így szolgálja tulajdonképpen a magyar szabadidősport, iskolai, diáksport és versenysport érdekeit.

Azt gondolom, ha ezt a programot végig tudjuk vinni, és a következő 15-20 évben konzekvensen haladunk ezen az úton, akkor fel tudjuk számolni azokat a hiányosságokat, amelyek ma Magyarországon a sportlétesítmények területén megfigyelhetőek.

Köszönöm szépen a figyelmet.”

(Mesterházy Attila gyermek-, ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár felszólalása 2004. június 21-én, via Deutsch Tamás)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. december 14. 18:06
" Elképzeléseink szerint nagyon fontos, hogy 3-4-5 ilyen STADIONNAL rendelkezzen Magyarország, ezzel ki tudjuk szolgálni a futball számára fontos létesítményeket.…." (Mesterházy Attila gyermek-, ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár felszólalása 2004. június 21.
Taxin
2013. szeptember 19. 01:07
Ez is hiába beszél a Szabó Táskafejű Timeának. Ádám Makk Az EMMI már a nyár folyamán aláírta a támogató szerződést. A fenti dezinformáció nem elegáns. Minden politikai célzatú kommunikáció méltatlan a az Intézet által végzett szolgálathoz. augusztus 28., 9:08 · 12
=nessuno=
2013. szeptember 18. 23:54
És? Ezzel igazolva van OV stadionmániája? Francokat kedves elvtársaim. Francokat.
Cafka Margit
2013. szeptember 18. 19:24
attis! visszanyalt a fagyi !?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!