Taxidermia: a SZENT PIAC

2013. május 07. 11:47

Van ez a Smith gyerek, akit a modern közgazdaság-tudomány atyjának tartanak.

2013. május 07. 11:47
Megmondom
fofilozofus

„Van ez a Smith gyerek (http://hu.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith), akit a modern közgazdaság-tudomány atyjának tartanak. Mindenki ismeri a láthatatlankéz-hasonlatát, amelyet a városi cipészek társadalmával szemléltet. A lényeg: a tökéletes verseny. Arról persze sokan elfeledkeznek, hogy ott feltételek is szerepelnek: nem mindig működik a verseny, csak ha:

-sokszereplős a piac,

-teljes információs rendszer (nincsenek olyan adatok, amelyeket valaki nem ismer)

-szerződési szabadság (azzal készíttetem a cipőt, akivel akarom),

-bárki beléphet a kínálati oldalon (nincs céh vagy más korlátozás),

-szabad árak

-stb (biztos kimaradt még pár feltétel, de most ezekre nem emlékszem)

Ha ezek közül egyet is kihagyunk, már nem alkalmazható a tétel. Sokszor elgondolkodtam, hogy van-e egyáltalán a világon ilyen piac, vagy csak félreértettem a könyvet és kiderül, hogy csak egy konkrét város cipészeiről írta a könyvet. :-)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. május 07. 16:39
Azért ez sokat elárul a szerző tájékozottságáról. Adam Smith élt 1723-1790-ig. Azóta történt egy s más a "kapitalizmussal" meg a "szabad versennyel", volt pár világgazdasági válság és a közgazdaságelmélet is változott valamelyest, a technikáról, technológiáról, marketingről, szabályozott és szabályozatlan pénzpiacokról nem is beszélve. Nem kétségbe vonva a szerző nagyságát és korában elfoglalt helyét, ma már olyan rá hivatkozni, mint Arisztotelészre a fizikában.
Zsolt75
2013. május 07. 15:50
"szabadon vásárolhatsz olcsóbbat, jobbat" Igen, de ha majd a 100 Ft-os kínai zokni is drága lesz, mert senkinek nem lesz munkája, akkor is a "piac" nagyszerűségét fogod hangoztatni?
bolá
2013. május 07. 14:48
Egyébként nem véletlen, hogy Smith 'csak' morál filozófusnak tartotta magát. Mert a kor legnagyobb filozófusát úgy hívták: Immanuel Kant.
bolá
2013. május 07. 14:45
Smithről ez a lényeges rész: "Egyértelmű tény, hogy Smith két fő műve között jelentős ellentmondások figyelhetők meg [a neoliberálisok számára]. Míg Az erkölcsi érzelmek elméletében a közösségi szolidaritást nevezte a társadalmi tevékenységek alapjának és mozgatórugójának, A nemzetek gazdagságában az önérdeket helyezte hasonló szerepbe. Sokan úgy vélik, hogy a két mű megírása között eltelt időben Smith világnézete alapjaiban megváltozott; ennek ellentmond azonban, hogy röviddel halála előtt átdolgozta Az erkölcsi érzelmek elméletét, de lényegi változtatásokat nem eszközölt rajta. Míg a modern közgazdaságtan domináns irányzatai (mindenekelőtt az újklasszikusok) csak A nemzetek gazdagságában lefektetett elveknek szentelnek igazán figyelmet, sőt igyekeznek a könyvet Smith egyedüli „igazán értékes” műveként bemutatni, az alternatív közgazdaságtan képviselői úgy vélik, hogy A nemzetek gazdagságának megállapításai csak Smith morálfilozófiai okfejtéseit figyelembe véve értelmezhetők helyesen."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!