Az újraiparosítás kudarca, avagy a tündérmese vége

2013. május 24. 18:30

Szóval baj van a tündérmesével: az újraiparosítás nem lendítette növekedési pályára a magyar gazdaságot.

2013. május 24. 18:30
Ansinn
Kapitalizmus blog

„Kedves vezetőinknek ez a becsípődése a termelés-központú gazdasággal nem új keletű. A 2011 végén közreadott Magyar Növekedési Terv című konzultációs anyag már Magyarország újraiparosítását tűzte ki célul, mint a gazdaság fellendítésének alapvető eszközét. Ezt annak idején ki is veséztem, most legyen elég annyi, hogy már akkor sem tűnt ígéretesnek a dolog. Már abban az évben – a miniszterelnök tusnádfürdői előadása nyomán – bevonult a közbeszédbe a munka alapú társadalom víziója, amit azóta Európának is nagy szeretettel ajánlgat. 

Nos, tettek is az ügyben. A nemzeti össztermék előállításában a feldolgozóipar súlya valóban emelkedett az elmúlt időszakban. A dolog szépségén sokat ront, hogy a többi nemzetgazdasági ágnak nem csupán a súlya, de a hozzáadott érték termelés abszolút értéke is csökkent az eltelt időszakban. (...)

Szóval baj van a tündérmesével: az újraiparosítás nem lendítette növekedési pályára a magyar gazdaságot. Ha kimutatható is némi pozitívum a számokban, az sajnos csak a négy nagy autógyár teljesítménye. Azokkal persze semmi baj, sőt. De ha a magyar gazdaság sorsa négy nagyvállalaton és pár beszállítójukon múlik, akkor elkezdhetünk aggódni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bábeli békák
2013. május 26. 02:02
"Kedves vezetőinknek ez a becsípődése" Stilustalan, fantáziátlan, sulykoló, ernyesztő szar kezdés - innentől nem is érdemes tovább olvasni.
balbako_
2013. május 25. 15:12
"A dolog szépségén sokat ront, hogy a többi nemzetgazdasági ágnak nem csupán a súlya, de a hozzáadott érték termelés abszolút értéke is csökkent az eltelt időszakban. (...)"Ennek is oka van bazdmeg, mert elkótyavetyéltétek azért!
marko11
2013. május 25. 14:49
Azért ne tegyünk már úgy, mintha a jelenlegi kapitalizmus azonos lenne, akárcsak a 20-30 évvel ezelőttivel. Ne tegyünk úgy, mintha csak Magyarországon lennének problémák, hanem az egész Európában. (Magyarország legalább felismerte, hogy az eddigi modell bedöglött.) Továbbá, ne tegyünk úgy, mintha a gazdag (centrum) országok gazdagsága nem a félperiféria, periféria országok kifosztásából származna.
Potymog
2013. május 25. 14:03
"az újraiparosítás nem lendítette növekedési pályára a magyar gazdaságot" azért nem, mert nem történt meg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!