Így süllyed el egy ország

2013. március 19. 08:47

Miért kellene az EU-nak orosz maffiózók pénzét megmenteni csőd szélén álló ciprusi bankokból?

2013. március 19. 08:47
Madár István
Portfolio

„Egyrészt miért kellene az uniónak elnézni, hogy Európa másik felén (immár »házon belül«) egy második Izland épül, amelynek túlméretezett bankrendszere állandó stabilitási problémát jelent az integrációra nézve? (A bankok eszközei jelenleg közel hétszeresét teszik ki az ország GDP-jének.) Másrészt miért kellene az EU országainak adóforintokkal feltétel nélkül megsegíteni azt a Ciprust, amely rendszerszerűen »adóoptimalizálási« stratégiákat kínálva tüntet el adóbevételeket ezekből az országokból? Harmadrészt miért kellene az EU-nak orosz maffiózók pénzét megmenteni csőd szélén álló ciprusi bankokból?

A kérdések persze túlzottan leegyszerűsítők, de az ezekre adott összetettebb válaszok is magyarázatul szolgálnak az EU keménységére. Ciprusnak - ha az integráció tagja akar maradni - újra kell gondolnia szerepét az unióban. Akkor is, ha a megoldásig vezető út fájdalmas lesz.

Úgy tűnik, hosszú távon annak érdemes EU-tagnak lenni, aki együtt tud élni az írott és íratlan szabályokkal. Mert a nemzeti önrendelkezés ugyan sokáig megfelelő védekezési pozíciót jelent a nagy országok érdekeivel szemben, de mint a példa is mutatja: eljön előbb-utóbb az idő, amikor kikényszeríthetővé válik a változtatás. És akkor újabb elvesztegetett évtized következik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. március 19. 19:12
Negyedrészt miért kellene egy olyan birodalomnak a tagjának lenni, amleyik egyszerűen ellopja a bankbetétesek ADÓZOTT pénzét? Ha ez az EU-nak a szalonképes módszer, akkor innentől kezdve egyik eU-s tagállam polgárának sincsen akkora biztonsgában a pénze az EU-s bankokban, mint eddig volt. Rendkívül rossz üzenet úgy az EU polgárainak, mint a világnak.
hátakkor
2013. március 19. 17:00
Európai normák.. Magántulajdon szentsége, Jogbiztonság, jogegyenlőség Rasszizmus. Az orosz tőke nem jó tőke, rá van írva a pénzre a származása és egyből bűnös eredetű, bár az orosz hitel jól jött, eddig tartott Csak pénzbetétből csípnek le, értékpapír, kötvényalapokból nem Ciprus eleve pénz odacsalogatásból él, a bank mérlegfőösszeg nyolcsorosa a GDP-nek. A világcégek is offshoroznak.
Fici7
2013. március 19. 16:12
Sokan beszélnek össze vissza, azt sem tudják hogy működik egy offshore cég. Kevesebb gyűlölködést.
Fici7
2013. március 19. 15:21
Sokan beszélnek össze vissza, azt sem tudják hogy működik egy offshore cég. Kevesebb gyűlölködést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!