Orbán és a valóság megkonstruálása

2013. február 19. 16:17

Mozgásterünk és lehetőségeink maximális kihasználása feltételezi a valóság alapos megértését, a korlátok felfogását. Ám mintha ez utóbbiakkal nekünk, magyaroknak, bajunk lenne.

2013. február 19. 16:17

Az Orbán-kormány viselkedése a valósághoz való viszonyát tekintve több szempontból is tünetértékű. Egyrészt nem értették meg - de gyanítom, mi sem -, hogy mi volt a baj a szocializmussal, az egypártrendszerrel. A látványpékség szintjén orvosolható volt, hogy igazi alternatíva híján az egypártrendszerben nem lehetett érdemben választani, tétre menően szavazni. Nosza, legyen többpártrendszer, szavazzunk. Na, jó, de egyáltalán: miért bukott be a Szovjetunió hirtelen, alig öt év alatt, hetvenévnyi jószerével szénsavmentes élet után? Ha van általános tanulsága, és itt mindegy, hogy a konkrét magyarázat szintjén a fegyverkezési vagy a gazdasági verseny a jelölt: a valóságtól való elszakadás a rendszer egészének egészségére ártalmas. A mélyebb baj ugyanis az volt egypártrendszerrel, hogy felszámolta a vita kereteit, kizárta a vita és az ellenvélemény lehetőségét. Ezek letiltásával pedig felszámolta a valósághoz tapadás fontos eszközét. A vita és az ellenvélemény lehetősége ugyanis: a valósághoz tapadás esélye. Nem garanciája, csak formális kerete. Az már rajtunk, benne élőkön múlik, mennyire tartalmasan töltjük ki. (...)

A másik tünet értékű dolog, ahogy az Orbán-kabinet a szembesítő, negatív információkhoz viszonyul. Amit nem tud strukturálisan felszámolni, egyelőre az IMF, a Moody's és a többi ilyenek, és a tőlük eredő negatív visszajelzéseket nem tudja csírájukban elfojtani, ott a szisztematikus semmibe vételt választja. Mindez valószínű abból a tévhitből táplálkozik, hogy neki egyedül - vagy egy sajátos csoportnak, például pártjának, kormányának - kizárólagos hozzáférése van a tutihoz. Ez a kettő - az ellenvéleményt és a kritikát hatékonyan csatornázó rendszerek felszámolása, valamint a »nem megy, ezt ne erőltessük« belátásához szükséges negatív visszajelzések semmibe vétele - együtt végzetes kombinációt alkot. Együtt garantálják, hogy rendesen le tudják rúgni magukat, meg persze az országot is, a valóságról. Akik viszont hosszú távon ezt csinálják, azokat, a történeti tapasztalat ezt mutatja, a tudomásul nem vett valóság legkésőbb utóbb maga alá temeti.

A harmadik tünet a mi betegségünket mutatja. Az Orbán-kormány a mi valóságigényünkre, vagy inkább ennek hiányára épül rá: a mi nagyot akarásunk által kifeszített, a tényleges maximális lehetőségeinket sutba vágó délibáb igényünket lovagolja meg. Nekünk azt kell megérteni, hogy az érdemi viták, az ellenvélemények és a mégoly kevéssé tetsző kritikák is, csakúgy, mint a független információkat szolgáltató belső és külső rendszerek, intézmények, szervezetek a mi bután önmagára záródó univerzumunkat hivatottak felsérteni. És bár ez a karcolás fájhat, rendszerint semmi ahhoz képest, amit később a keményre főtt valóság szokott csinálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!