Borús lesz a spanyol tavasz

2013. február 25. 15:17

A spanyolok tehát egyre elkeseredettebbek, úgy érzik, hogy miközben őket már jó ideje különféle adókkal, megszorításokkal sújtják a kormányok, aközben a hatalmi elit közpénzeket tesz zsebre.

2013. február 25. 15:17
Éltető Andrea
tagokvagyunk

„A spanyolok tehát egyre elkeseredettebbek, úgy érzik, hogy miközben őket már jó ideje különféle adókkal, megszorításokkal sújtják a kormányok, aközben a hatalmi elit közpénzeket tesz zsebre. Úgy tűnik, hogy Spanyolországra is vonatkoztatható két világhírű közgazdász, Daron Acemoglu és James Robinson Miért buknak el a nemzetek? („Why Nations Fail”) című könyvének üzenete: azok az országok »buknak el«, ahol nagyobb az oligarchák hatalma. Az oligarchák olyan szabályokat fogadtatnak el a politikai közösséggel, amelyek csak nekik jók, ezáltal csökkentik az új, innovatívabb szereplők megjelenésének a valószínűségét, elnyomják a jobb versenytársakat, csökkentik a tanulás, a beruházás és az építkezés várható hasznát, viszont ők, az elit, jól fognak élni (»extractive elit«). Acemoglu és Robinson azt állítja, hogy hosszú távon azok a társadalmak lesznek sikeresek, amelyekben az elitnek nincs abszolút hatalma, mert a lakosság ezt nem hagyja.

A Bárcenas-naplóban leírt juttatásokról ki fog derülni az igazság, a most hevesen tagadók valószínűleg majd meghátrálnak. A gond csak az, hogy ha le is mond a miniszterelnök, nincs hiteles erő, aki kövesse. A spanyolok bizalma mélyen megrendült mindkét nagy politikai erőben, a néppártban és a szocialista pártban is. Harmadik erő kialakulása egyelőre nem látszik. Tovább súlyosbítja a helyzetet a katalán önállósodási mozgalom, mint belpolitikai probléma.

A morális, szociális és politikai válság tehát egyre nagyobb az országban. Különösen borúsnak ígérkezik az idei spanyol tavasz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. február 25. 18:27
"A spanyolok tehát egyre elkeseredettebbek,..." Hja, kérem, megették az IMF mantrát. Késő bánat.
justiceforhungary
2013. február 25. 15:51
'', hogy hosszú távon azok a társadalmak lesznek sikeresek, amelyekben az elitnek nincs abszolút hatalma, mert a lakosság ezt nem hagyja.'' húsz évig élősködtek rajtunk...
ördöngös pepecselés
2013. február 25. 15:39
az elvtársaknak egy dolog fáj hogy nem tudnak forradalmat csinálni ugyanis a megmaradt félnótásaik ehhez kevesen vannak
kuwiq
2013. február 25. 15:34
Meg a görög, meg az olasz, meg a ki tudja még kié is! A bolgároknak már a tél is az volt, a románokról nem is beszélve, nem véletlenül lovagol Ponta a székely zászlón.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!