A Fidesz gránitalapja

2012. október 30. 09:15

Nyilvánvaló, ha a Fidesz érdekei úgy kívánják, nem lesznek restek akár az alaptörvény jelentette egész gránitalapot is újabbra cserélni.

2012. október 30. 09:15
Lencsés Károly
NOL

Az alaptörvény máig ismeretlen alkotóit dicséri, hogy szinte mindenre gondoltak. Némi slendriánságot legfeljebb annak kapcsán vethetünk a szemükre, hogy nem tisztázták az alaptörvény és az annak átmeneti rendelkezései közötti viszonyt. De amint valaki elkezdte feszegetni, hogy az átmeneti rendelkezések nem tekinthetők alkotmányerejűeknek, és ezért egyes passzusaikat az Alkotmánybíróság ízekre szedheti, gyorsan megszületetett az alaptörvény első módosítása.

Most meg a második, de erre a korrekcióra már nem a kodifikátorok hanyagsága miatt volt szükség. Senki nem gondolta ugyanis, hogy 2012 nyarán a kormányfő bejelenti: jön a választási regisztráció. Ami alkotmányossági szempontból szintén aggályos, és a Fidesz logikája szerint ezért, hogy baja ne essék, az alaptörvényben a helye.

Igaz, az eredeti módosító indítvány az alaptörvényben csak a feliratkozás lehetőségét teremtette meg, így a részletszabályok esetében az alkotmánybírák még vizsgálódhattak volna. Kissé bohózatba hajló módon, a módosítás módosításával ugyan, de javítottak, és most már »gránitszilárdságú alapon« nyugszik a feliratkozás intézménye is.

Ám nyilvánvaló, ha a Fidesz érdekei úgy kívánják, nem lesznek restek akár az alaptörvény jelentette egész gránitalapot is újabbra cserélni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. október 30. 11:15
Rágják itt az íztelen, sokszor kiköpött gumicsontot, de valami előre mutatót senki sem tud felvázolni. Inkább azon dolgozzanak - a médiamunkások is - , hogy tudjanak ketten nem háromféleképpen gondolkodni a nagy ellenzéki összefogásban. (Ha már ennyire nagy a baj.)
kjkj945
2012. október 30. 10:37
"""A „kétharmados parlamenti forradalom” vezetett az alaptörvényhez, """ És miért nem tette meg 1994-98 ig a kétharmados szadiszta-maszopó egylet?? Akkor most nem kelle zorbit és és a fityuszt isteníteni!
négyzetgyök
2012. október 30. 10:36
A királynak kilyukadt a palástja. Megfoltozták. Majd újra és újra. Aztán rájöttek, hogy eleve foltokból kell palástot varrni. Ezzel divatot teremtettek, de lejáratták a királyság intézményét.
tarackos
2012. október 30. 10:27
Miután a narancsos polip felszámolta az alkotmányosságot teljesen mindegy mit írnak bele a pártalkotmányukba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!