Tévúton a Nyugat?

2012. szeptember 24. 07:30

Szűk látókörű az a hozzáállás, amellyel ily látványosan taszítja el magától az unió Kijevet, amely minden demokratikus botladozása ellenére is az EU felé törekszik.

2012. szeptember 24. 07:30
Stier Gábor
Stier Gábor
MNO

„Európa jövője szempontjából előbbre valónak tűnik, hogy milyen hatása lehet e keménykedésnek. Az ugyanis nagyjából borítékolható, hogy az Ukrajna elleni szankciók felvetése, a legdemokratikusabbnak elismert posztszovjet ország belarusz útra terelése a szomszédsági politika kudarca is. Sőt, ha ennél is tovább megyünk, e hirtelen keménykedés kapcsán felvetődik az a kérdés is, vajon mit akar, akar-e valamit kezdeni Európa Ukrajnával. Nem csak belső problémáinak eltakarásáról, a további bővítés elodázásáról van-e csupán szó? Szűk látókörű ugyanis az a hozzáállás, amellyel ily látványosan taszítja el magától az unió Kijevet, amely minden demokratikus botladozása ellenére is az EU felé törekszik. Ukrajnának ugyanis ezek után nemigen marad más útja, minthogy a válság hatásait is enyhítendő, nyit a logikusnak tűnő keleti integrációs szervezetek felé.

S hogy az EU ezt akarja-e? Aligha. Mindenesetre keleti politikájával mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így legyen. Egyébként ez sem lenne probléma, ha a brüsszeli stratégák nem rettegnének annyira attól, hogy az eurázsiai geopolitikai térség másik pólusa is integrálódjon. Ez a keret ugyanis természetes módon leginkább Európa felé lehetne nyitott, ám úgy látszik, egy ilyen esélyre ma az unió inkább veszélyként, semmint lehetőségként tekint. Így aztán egyre fogyó erejét is inkább a büntetésre, a megregulázásra fecsérli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fedor
2012. szeptember 24. 12:24
Nahát, a Magyar Nemzet és Thürmerék egy plattformon, micsoda meglepetés: http://atv.hu/cikk/20120923_feheroroszorszag Na jó, nem is az.
Beltene
2012. szeptember 24. 10:21
Az Unió napjai meg vannak számlálva.Nem vagyok közgazdász, egyszerű embernek tartom magam, de szerintem egy ilyen görcsösen, izomból összetákolt,iszonyú pénzeket magába szivó szerkezet összeomlik.
Fedor
2012. szeptember 24. 09:53
Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy Lukasenko egyfajta példakép Viktornak, de eddig ez nem volt nyilvános. Úgy látszik eljött az ideje az óvatos felvállalásnak, és ez a cikk ennek a része...
szabo.renata
2012. szeptember 24. 09:17
Kérdezz már meg egy ukránt hogy akarnak-e EU-tagok lenni. Bármelyiket. A nyugati felén (Lvov központtal) kőkemény ukrán nacionalizmus uralkodik, majdnem népviseletben járkálnak az utcán , gyűlölik a Nyugatot, az oroszokat, komcsikat, a liberalizmust és kőkemény ukrán nemzeti autokratikus kormányt akarnak. A keleti végeken (Harkov, Donyeck) meg mindenki orosz. Rühellik az ukrán nyelvet, az ukrán zászlót, a Nyugatot mégjobban, és ha megtehetnék, Oroszországhoz csatolnák magukat. Erőteljes az orosz nacionalizmus, és a szovjet nosztalgia. Délen, a Krímben szintén mindenki orosz, nekik külön autonóm köztársaságuk is van külön kormánnyal, választásokkal (Szimferopol központtal. Ők szintén rühellik a Nyugatot, az ukránokat... egy hétig voltam ott és egy darab ukrán zászlót nem láttam. Viszont ők Oroszország felé sem akarnak nyitni, hanem inkább ilyen krími független köztársaságot akarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!