Miért szeretünk a sárban fetrengeni?

2011. július 07. 10:04

A fesztiválok alkohol- és drogfogyasztással, új értékek befogadásával, toleranciával jellemezhető élménykultúrája felkészítés az új kihívásokra.

2011. július 07. 10:04
Vajna Tamás
Life & Style

„A fesztiválkultúra kialakulása a hagyományos – a fogyasztás mikéntjét is meghatározó – osztálytársadalmak felbomlásához is kapcsolódik. A fiatalok a rádióból (1960as évek), a pop- és rock-kultúrára fiatal médiumként azonnal rácuppanó tévéből (1970-1980s) értesültek, majd mostanság már az okostelkók által is fogható netről csemegézgetnek a kínálatból (szociológusul: mintarepertoárból). Szemben ugye az évszázaddal korábban bejáratot családi, iskolai vagy lakóhelyi menüvel. Ma az összetartozás élményével a – jó esetben kultúrafogyasztást is jelentő – közös bulizások szolgálnak.

A hajógyári-szigeti happeningeken és más európai fesztiválokon végzett kutatásokból is kitűnik, hogy a résztvevők a sajátos fesztiválhangulatot tartják e tömegrendezvények legfontosabb értékének. Azaz a vadidegenekkel folytatott traccspartikat, az egymásra való nyitottságot, a véletlenszerű eszme- és tapasztalatcserét. Tán nem véletlen: az ezredfordulóra nyilvánvalóvá vált, hogy még a nyugati demokráciák is úgynevezett kockázati társadalmakká alakultak át. Az óvodáskortól biztos életpályákon nyugvó stabil polgári jólét a múlté. Az ifjúság kereső-próbálkozó attitűdje, a fesztiválok sárban fetrengéssel, alkohol- és drogfogyasztással, másfelől viszont új értékek befogadásával, toleranciával jellemezhető élménykultúrája felkészítés az új kihívásokra.

A korai önállósodás, a kísérletezés és a közösségi tapasztalatcsere ugyanis segíthet az eligazodásban. A felnőtt(ebb) generációk pedig – a nemzetközi szociológiai kutatások tanulsága szerint – átveszik ezeket az innovatív életstratégiákat. Mármint a spontán hálózatépítést, miközben azért rácuppannak az élveteg, de a hétköznapi – 21. századi – komfortot nélkülöző, high-tech-el turbósított mamutvadász habzsolásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. július 08. 00:26
helyesen: high-techkel - mivel nem néma hangzó... bár tudom, nem könnyű.
rajen
2011. július 07. 14:27
Ráér nyárspolgárnak lenni abban a 40-50 évben, ami a fesztiválozós korszak után jön. De különösebb ideológiát én se látnék ebbe bele, a ppp-ről szól ez, fiatalság, boloncság. (pénz, p.na, pálinka) "Mindennek megvan a maga ideje, és az az egyetem." - South Park
rajen
2011. július 07. 14:26
Ráér nyárspolgárnak lenni abban a 40-50 évben, ami a fesztiválozós korszak után jön. De különösebb ideológiát én se látnék ebbe bele, a ppp-ről szól ez, fiatalság, boloncság. (pénz, p.na, pálinka) "Mindennek megvan a maga ideje, és az az egyetem." - South Park
holnaPinap
2011. július 07. 14:01
"vadidegenekkel folytatott traccspartikat" wanna feel high? "kísérletezés és a közösségi tapasztalatcsere" sniff all, its brutal "felkészítés az új kihívásokra." hey tried to make me go to rehab, I said, "No, no, no vajna tomi tegezhetlek? a kurv@ @nyád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!