A Toyota vagy a Tesla lesz a befutó?

2024. március 13. 23:07

A mai napig nincsen egyértelmű forgatókönyv arra, miképp lehetne gépeinket „klímabarát üzemmódba” helyezni. Az elektromos autók piacán a leglátványosabb a dilemma: ma még nem látni, vajon a vadonatúj energiatárolási rendszereké a jövő, vagy inkább a köztes megoldásoké. A Tesla az előbbire, a Toyota az utóbbira esküszik.

2024. március 13. 23:07
Charging,Power,Ev,Station,For,Electric,Car,Vehicle.,New,Model
Matus Tibor
Matus Tibor

Nyitókép: Shutterstock 

***

A klímaváltozás elleni küzdelemben az egyik alapvető probléma az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nélküli zöld­energia-termelés egyelőre leginkább csak villamos energia előállítására képes. Az áramot energiatároló rendszerekben kellene elraktározni, de ezek nem igazán alkalmasak arra, hogy hónapokig költséghatékonyan őrizgessék az energiát, ahogyan mondjuk az üzemanyaggal ez könnyen megoldható. Természetesen gőzerővel folynak a kutatások. Próbálják az energiát hagyományos formájában megfogni, illetve a megújulókból hidrogén előállításával eltárolni, viszont ezzel az eljárással még csak rossz hatásfokkal tudjuk elhelyezni a napsütéses és szeles idők zöldáramát. Ma az elektrokémiai alapú energiatároló rendszerekben látják a tiszta járművekre való átállás útját, a hidrogénhajtás még ritka, és széles körű elterjedése is kétséges.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­­­n­­y­­o­­­k­­­ ­v­á­­r­n­a­­­k­­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Akitlosz
2024. március 14. 00:14
"A Toyota vagy a Tesla lesz a befutó?" A Porsche. Nem tud senki jobb elektromos autót gyártani a Porschénál. https://www.youtube.com/watch?v=h0IAgkHpU54
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!