Örülhetnek a kis- és középvállalkozások: négy ponttal is bővül a Széchenyi Kártya Program

2023. december 24. 15:17

Az új év a növekedés helyreállításának éve lesz, így a dinamikus gazdasági bővülés, valamint a magyar kkv-k további megerősítése érdekében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Széchenyi Kártya Program Max Plusz újabb kibővítéséről döntött.

2023. december 24. 15:17

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa, ezt szolgálja a Széchenyi Kártya Program mostani bővítése is, amely hozzájárul új fejlesztések megindításához és a zöldátállás elősegítéséhez. 

Négy könnyítés a Széchenyi Programban 

Négy intézkedésről született határozat, amelyet januártól hirdetnek meg, érdemi és jelentős segítséget nyújtva a vállalkozásoknak stabilitásuk megőrzéséhez, versenyképességük megerősítéséhez és a teljesítményük növeléséhez: 

1. A fuvarozói szektor vállalkozásai számára a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és Likviditási hitel esetében a maximálisan felvehető hitelösszeg nagysága megemelkedik, az árbevétel eddigi 25 százalékáról 35-re.  

2. A Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetén a felvehető kölcsön maximális összege a jelenlegi 1 milliárd forintról 1,4 milliárdra emelkedik.  

3. A Széchenyi Beruházási Hitelen belül a zöldberuházási hitelcélok esetén az ügyfél által fizetendő nettó ügyfélkamat szintje a jelenlegi 5-ről 1,5 százalékra csökken.  

4. A Széchenyi Mikrohitel termék esetén a maximálisan felvehetői hitelösszeg nagysága 50 millió forintról 100 millióra növekszik, az ügyfélcsoportszintű limit ezzel összhangban legfeljebb 200 millió forintra nő, valamint a termék hitelcéljai közé a tisztán elektromos járművek is bekerülnek – maximum nettó 25 milliós vételárkorlát mellett.  

Futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat 

A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Program Max Plusz keretében az idén december 18-ig közel 51 ezer hitelkérelmet fogadtak be mintegy 2100 milliárd forint értékben, ebből közel 1250 milliárdnyit tesz ki a leszerződött kölcsönök állománya.  

A kormány korábbi döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben, azaz a Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára. Ez a program érdemben járul hozzá a gazdaság és a vállalkozások versenyképességének fejlesztésén keresztül a munkahelyek, valamint a családok megvédéséhez. 

 

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 23. 08:07
Sajnos ez is csak parasztvakitás. A vétótlan köpcös geci a multikat nagyságrendekkel több kedvezménnyel támogatja, a magyarok pénzén. Sosem arra kell figyelni, amit a nernyik gecik hazudoznak, hanem arra, amit csinálnak.
2023. december 22. 15:11 Szerkesztve
Ennek a malackának 10 milla a havi illetménye. Sajnos ilyenek próbálják elmagyarázni, melyik csapból folyik a meleg víz. Szomorú.
Zsolakomarom
2023. december 22. 13:09
Valojaban szukul, mert megint nem lehet hidegelelmiszerre kolteni januar 1tol
Namond
2023. december 22. 11:54
Ez a hájfejű szándékosan kicseszik az MNB monetáris politikájával, folyamatosan ellehetetleníti a forint árfolyam javítását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!