A dubaji klímacsúcsra korát megelőző hidrogénhajtású járművet vitt a Neumann János Egyetem

2023. december 02. 15:11

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP28) az idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont november 30. és december 12. között. A csúcstalálkozón mintegy 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt, a kiállítók közt egyedüli magyarként a kecskeméti felsőoktatási intézmény.

2023. december 02. 15:11

Novák Katalin felszólalása mellett számos kétoldalú megbeszélést folytatott az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján Dubajban. A csúcstalálkozót a dubaji expo területén kiállítás is kíséri, amelyen Magyarországot egyedüliként a Neumann János Egyetem képviseli egyedi tervezésű hidrogénmeghajtású járművével. 

A köztársasági elnök a megnyitót követően elhangzó beszédek sorában megtartott felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy nem a túlnépesedés a probléma, a család nem oka, hanem megoldása lehet az éghajlati válságnak. Beszédében riogatás helyett arra biztatta a jelenlévőket, hogy érezzék át a felelősséget, hiszen az éghajlatváltozás témájában a világ vezetői egyetértenek és összefognak, legalábbis elméletben biztosan. Az államfő kiemelte, hogy a végrehajtásra is figyelmet kell fordítani. 

„Magyarország elvégezte a házi feladatát. A miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja. Jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet. A 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük. Az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50 százaléka. Hazánk élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, emellett nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem”  

– fogalmazott Novák Katalin. Mint mondta, a jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi, és rámutatott a GDP, valamint a gyermekvállalási kedv közötti összefüggésre: minél magasabb a jólét, annál kisebb a gyermekvállalási kedv.  

„A fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség. A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak” – hangsúlyozta.  

Hogyan alakul az átlagos szén-dioxid-kibocsátás? 

A legfejlettebb G20-országokban ma 1990-hez képest az átlagos egy főre jutó GDP 2,5-szer, míg az átlagos szén-dioxid-kibocsátás 62 százalékkal magasabb. Eközben a teljes termékenységi arányszám 34 százalékkal csökkent, az 1990-es 2,5-ről a tavalyi 1,7-re. „A nagyobb jólét kevesebb gyermekkel és kevesebb felelősségvállalással jár együtt.  

A bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy átérezzük az élet folytatásának a felelősségét is. Ezért szüntessük meg a félelem kultúráját! A fiatalokra nem ráijeszteni kell, hanem támogatni őket, és Ferenc pápára hallgatva igent mondani az életre. A klímaválságot, a szegénységet, az egyenlőséget, a biológiai sokféleséget, a vizet és a demográfiai jégkorszak jelenségét csak együtt lehet értelmezni” – magyarázta, és beszédét annak a felismerésnek hangsúlyozásával zárta, hogy a földet végül a gyermekeinknek kell megóvnunk.  

Családunk és bolygónk jövője 

Steiner Attila energiapolitikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a közmédiának és a Mandiner Makronóm rovatának a helyszínen azt nyilatkozta, hogy bár sok jelenlévő fejében motoszkálhatnak a családpolitikai kérdések a fenntarthatóság vonatkozásában, mégis egyedül a magyar köztársasági elnök vállalta fel annak az üzenetnek a határozott kifejtését, hogy ha foglalkozunk a gyerekeinkkel, akkor érdekel bennünket a bolygónk jövője is. „Éppen a fiatalok számára fontos üzenet, hogy megváltoztathassuk azt a trendet, amelyben azt sulykolják feléjük, hogy a gyerekvállalás klímaellenes, mert nagy a gyerek karbonlábnyoma. A mainstream gondolkodással szemben kinyilvánított markáns véleményével a köztársasági elnök fején találta a szöget, hiszen azzal jót teszünk a bolygónknak, ha gyermeket vállalunk” – fogalmazott. 

Egyedüli magyar kiállító: a hidrogénhajtásé a jövő 

A kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) egyedül magyar kiállítóként van jelen a COP28 klímavédelmi csúcstalálkozón. A tematikájuk okán a Climate Supporter besorolásban szerepelnek, mivel nemcsak résztvevői, hanem támogatói is a rendezvénynek. A kecskeméti egyetem így többek között olyan támogatói cégek között szerepel, mint az SAP a Microsoft, a Tetra Pak, BMW és az Emerson.  

Mint Csizmadia Norbert, az intézmény kuratóriumi elnöke elmondta, a kiállításon való részvételüket alapvetően egy egyedi tervezésű hidrogénmeghajtású járműre alapozták. „Megalkotásának a célja nem elsősorban az értékesítés volt. A mintaoltalmi és szabadalmi lehetőségeken túl az elképzelésünk az volt, hogy az alaptalan félelmeket megcáfolva, a szélesebb közvélemény számára is elfogadottá tegyük a hidrogénhajtású járműveket. Egyetemként célunk, hogy a hallgatók gyakorlati példán keresztül ismerhessék meg a jövő közlekedési lehetőségeinek egyik eszközét. Úgy érezzük, a NJE egy olyan időpillanatban vált részesévé a hidrogéntechnológiával kapcsolatos fejlesztéseknek, amikor még sok a kérdőjel, a zsákutca lehetősége, ugyanakkor a projektnek köszönhetően ezek közül többet sikerült felismerni és megtalálni e problémákra a legjobb megoldásokat” – magyarázta.  

Hozzátette: amikor az autóipar napirendjén a hajtásnak ezen formája lesz, addigra többek közt a Neumann H2-nek köszönhetően a felhasználók tájékozottabbak lesznek az alternatív lehetőségekről, és az NJE-ről kikerülő mérnökök felkészülten, a változó mobilitási igényekre naprakészen kamatoztathatják majd a tudásukat.  

„A Neumann H2-vel tehát rendelkezésünkre áll egy olyan modell, amely a felsorolt célokat teljesítve megelőzte a korát. Célunk, hogy az innovációnkkal arra a tudásfókuszra hívjuk fel a figyelmet, amely a magyarországi és a nemzetközi egyetemek között is a fősodrás keretein kívül keresi a megoldási lehetőségeket” – fogalmazott a kuratóriumi elnök.  

A kecskeméti egyetem standján bemutatott NeumannH2 modellt Novák Katalin leplezte le december 1-jén a dubaji COP28 klímavédelmi konferencián. 

 

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 04. 10:44
Sajnos eddig nincs hitelt érdemlöen bizonyítva, hogy a széndioxid káros lenne a légkörre vyga a klimára. Hiszen aki az suliban figylet az tudja, hogy minden zöld növény széndioxidból, napfényböl és vízböl minden élölény számára létfontosságú oxigént és szénhidrátokat állít elö. Ezt a folyamatot hivják fotoszintézisnek. Sok zöldfülü nagypofájú erröl úgy látszik még sohasem hallott... Az egész klimahisztéria egy üzleti modell, ahol a népekkel fizettetik meg a levegöt megadóztatva a milliárdosok növekvö vagyonát.
elbert-0
2023. december 03. 10:16
Dubaj Klímacsúcs. Már maga egy antagonizmus.
tacsi68
2023. december 03. 06:54
Na végre ,csak lehet elkéstünk! ÍMint mindig. Ez a jövő ahidrogén . A sok károgó meg menjen a fenébe! Vagy ahogy húgyos feri mondja el lehet menn!!! Elektromos meghajtás?! azt meg kell termelni ! Ja ,kérem a világ hülye!!!
kokrowatz-0
2023. december 02. 22:46
remélem ez nem az a völner-schadl féle modell:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!