Íme a magyar gazdaságot fenyegető csapdahelyzetek és a kivezető utak

2023. november 24. 09:07

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára a november 20-án megtartott MBH Makronóm Makroverzum konferencián tartott előadást, amelyben a magyar gazdaság legfőbb kihívásairól és azok kezeléséről beszélt. Az erről szóló tudósítás a makronom.eu weboldalon jelent meg.

2023. november 24. 09:07
Halaska Gábor

Az államtitkár szerint alapvetően három csapdahelyzetet kellett, illetve kell kezelnie ma a gazdaságpolitikának. Ezek az energia-, a kamat- és a fogyasztási csapda. Előadásában Lóga Máté ezeket a veszélyeket részletezte, bemutatta a kormány intézkedéseit és kezelési stratégiáját, illetve röviden a jövőbeli kilátásokra is kitért.  

Az energiacsapda  

Az energiacsapda legsúlyosabb fenyegetését 2022 őszén és telén kellett kezelni. Azóta igen jelentősen mérséklődtek az energiaárak, és némileg csökkentek a nemzetközi energiapiaci kockázatok. A rezsivédelmi intézkedések, a korábbi üzemanyagár-szabályozás jelentősen enyhítette (és az előbbi enyhíti ma is) az elhibázott brüsszeli szankciós politikából eredő energiaválság lakosságra gyakorolt kedvezőtlen hatását.  

Ugyanakkor hosszabb távon nem dőlhetünk hátra, hiszen az aktuális energiaárak még mindig kétszeresen haladják meg a válság előtti időszak árszínvonalát.    

A Deloitte tanácsadó cég és a Német Iparszövetség (BDI) közös tanulmánya szerint a német iparvállalatok közel fele fontolgatja, hogy Európán kívülre, elsősorban Észak-Amerikába költöztesse az energiaigényes gyártása egy részét, mivel ott olcsóbb az energia, és a helyi szabályozások jelentősen ösztönzik az ipar odatelepülését.  

Az energiaválság következményeinek enyhítése terén azonban nemcsak a lakosságot, de a hazai vállalatokat is érdemben megvédte a kormányzat – derült ki Lóga Máté előadásából. Többek közt számos energetikai beruházás ösztönzése valósult meg különféle programok révén.   

A fogyasztási csapda 

Az államtitkár emlékeztetett arra a helyzetre, amikor a 2010 előtti időszakban az elhibázott devizahitelezés, a devizaárfolyamok elszállása lakossági hitelválságot hozott, így a belső fogyasztás jelentős visszaesését okozta, és ezt kellett 2010 és 2013 között helyreállítani. A mai helyzetet segíti, hogy a munkanélküliség rendkívül alacsony, a foglalkoztatás pedig csúcsot jelentő szinten van. A magas infláció letörése ugyanakkor kiemelt jelentőségű volt a lakosság jólétének megvédése, annak reálbérekre gyakorolt káros hatása miatt.   

Ennek letörésében és visszaszorításában mérföldkő, hogy a kormányzat év végi vállalásához képest már hamarabb, már októberben egy számjegyűre csökkent a szankciós infláció.    

Ráadásul várhatóan rövidesen újra emelkedésnek indulhatnak a reálbérek, ami a fogyasztás növekedését hozhatja. Az infláció csökkentésében természetesen továbbra is segít a rezsivédelem fennmaradása, valamint az olyan lakossági intézkedések, mint a kötelező akciók és az online árfigyelő rendszer.  

Ezek jelentős mértékben hozzájárultak az inflációs célok eléréséhez, a pénzromlás visszaszorításához.   

Jó úton a kamatcsapdából való kitörés felé 

Jól ismert, hogy az orosz–ukrán háború és a szankciók okozta nemzetközi infláció Magyarországon sem csak az árak növekedésében, hanem a kamatok jelentős emelkedésében is megjelent. A magas kamatszint, illetve az egyre növekvő reálkamat viszont nehezítő tényezőként értékelhető a fogyasztás és növekedés helyreállításának kapcsán. Közel sem csak arról van szó, hogy a lakossági árucikkek, a tartós fogyasztási cikkek vagy éppen az építkezések-lakásvásárlások terén jelent ez óvatosságot. A magas kamatszint csapdája a vállalatok beruházásait, a kapacitások bővítését is jelentősen visszafogja. A jelenlegi pozitív reálkamat nem tartható fenn hosszú időn keresztül, mert az a beruházásokat jelentősen visszafogja.   

Ezt ellentételezik az olyan programok, mint a Széchenyi Kártya Max, amelynek keretében közel 1000 milliárd forintnyi igen kedvező, támogatott hitelforrás áramlott a gazdaságba. A Baross Gábor Hitelprogram és a Baross Gábor Tőkeprogram is igen sikeresnek tekinthető,   

hiszen ennek keretében is további ezer milliárd forintnyi kedvezményes kölcsön és tőke áramlott a gazdaságba. De ezen túl is érkeztek források, többek között az energetikai beruházásokra, amelyek a vállalatok és az ország meglehetően nagy energiafüggőségét is csökkentették az elmúlt időszakban.  

A jövő kihívásai 

Lóga Máté a konferencián a jövő legfontosabb kérdései között említette a magyar gazdaság növekvő munkaerő-, illetve energiaigényének megfelelő kielégítését. Ez utóbbiban kiemelt szerepet jelentett a zöldfenntarthatósági fordulat, illetve – ehhez kapcsolódóan is – a beruházások növekedése, a tőkebeáramlás további ösztönzése, valamint a hazai beszállítói láncok további fejlesztése, támogatása. E stratégiai célok mentén jelenleg is készül a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban az új hazai iparstratégia, amely megfelelő válaszokat ad a mai, illetve a jövőben várható kihívásokra.

A tudósítás eredetileg a makronom.hu weboldalon olvasható.

Ezt is ajánljuk a témában

Íme, az ország sikerének 14 sarokpontja

A Bálna Honvédelmi Központban rendezett MBH Makronóm Makroverzum konferencián a magyar gazdaság- és iparstratégia legfontosabb céljait, valamint hazánk technológiai kitörési pontjait mutatták be. A meghívott előadók között szerepelt többek között Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, valamint Fábián Gergely, a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára is.

 

Címlapfotó: Makronóm

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2023. november 25. 05:42
A jelenlegi helyzetbe nincs jövője a honi gazdaságnak.A nyugati beruházások sorra elmaradtak,a keleti beruházások viszont életképtelenek lesznek mert Orbán és az EU kapcsolatai olyan mértékbe beszükültek hogy fenyegető rémként itt lebeg a hungxit! Ha kirúgnak az EU ból vagy kilépünk akkor teljessé válik az államcsőd.Tehet ebben az esetbe az EU-ból nem jön semmi azaz se pénz se posztó.Akkor a KÍnai beruházók is kivonulnak mert nekik Magyarország csak egy átjáró a Kínai termékeknek az EU piacához.Szóval a stadion őrült nem hajtott végre itt nálunk semmiféle gazdaság fejlesztést.Szóval egy olyan kormányra van szükség amely a honi gazdaságot újra felépíti.Gyakorlatilag az elkövetett politikai és gazdasági hibáknak köszönhetően az ország jövő nélküli romhalmaz.Szóval ezzel a balfasz kormánnyal semmi esélyünk sincs !
Chekke-Faint
2023. november 24. 09:59
A jövő kihívásait támadják a lipcsik (akkurgyárak és keleti fejlett technológiák) Az ésszerűség náluk nem tényező. Az energia helyzet viszont okozhat meglepetést, habár az Orbán kormány tette a legtöbbet ez ellen.
gyzoltan-2
2023. november 24. 09:44
Jó hangulatomat sem rontja a felvetés: "Íme a magyar gazdaságot fenyegető csapdahelyzetek és a kivezető utak" A magyarságot, a magyar gazdaságot megemésztő, több mint két évszázados csapdahelyzeteket vélem látni, a kivezető utak magyarellenes torlaszait is, mely egyre inkább áttörhetetlennek bizonyulnak, a magyarság háttérbe-szorításán keresztül... -ha van, ha tényleg van háttérbe szorítás, úgy nyilván talán mások kerültek előtérbe... Ebben az esetben, ha ez így van, felvetődik, hogy azonosak-e az érdekeink, avagy elviselhetetlenül eltérnek, netán van köztes megoldásra készség... A köztes megoldásnak a magyarság pozicionálatlansága lehet az akadálya.., mintha... -na , ezt már meg se merem fogalmazni.., úgy tervezem, hogy a következő választásokba még beledumálnék.., sokak nemtetszésére...
gebsi1
2023. november 24. 09:25
Köszönjük Emese! Kaptunk egy rakás semmitmondó közhelyet és lózungot, na és persze az elmaradhatatlan kormányzati propagandát. Az a helyzet hogy a gazdaságot a magyar adottságokhoz kellene igazítani és fejleszteni nem pedig egy ember beteges vágyálmait megvalósítani bármi áron. A mezőgazdaság, mégpedig egy fejlett mezőgazdaság az ami kiút lehet és hosszabb távon biztos jövőt biztosítana a magyar embereknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!