Íme a döbbenetesen és totálisan felesleges dolgok, amikre sokat elkölthetünk

2022. szeptember 24. 10:05

Az ember évről évre rácsodálkozik arra, milyen elképesztően felesleges dolgokba botlik vásárlóként, például a diszkontláncok ajánlatai közt vagy éppen a webáruházak elrejtett zugaiban. A világhálón megszámlálhatatlan „toplista” készült az éppen aktuális, de teljességgel felesleges árucikkekről. Mai írásunkban ezekről a toplistákról szemezgetünk, gazdasági hasznukat nem titkoltan azzal a szándékkal firtatva, hogy mosolyt csaljunk olvasóink arcára. 

2022. szeptember 24. 10:05
null

  
Egy friss felmérés szerint, amit a CNBC üzleti portál idéz, egy

átlag amerikai közel 130 ezer forintnyi dollárt költ el egy-egy hirtelen ötlettől vezérelt impulzusvásárlás miatt

minden hónapban, miközben a nadrágszíjat azért ott is szorosra kellene húzni, illetve a lakosság közel fele számít eladósodottnak.

Sajnos azonban a vásárlás pszichológiája miatt a dolgok furán működnek, egyre erősödik a revenge spending, vagy revenge buying jelenség, amelyet elégtételből vásárlásnak lehetne fordítani. Azaz mondjuk a Covid okán kiesett lehetőségek vagy a fenyegető recesszió miatt késztetést érzünk, hogy pénzt költsünk akkor is, ha valójában semmi szükségünk az adott termékre.

A fenti idézet írás szerint, a megélhetési költségek Amerikában is megugranak, mégis a SlickDeals.net felmérése szerint a megkérdezett

felnőtt vásárlók 73 százaléka azt mondta, hogy a legtöbb vásárlása inkább spontán történik.

Ez pedig jelentős ugrás az egy évvel ezelőtti adatfelvétel 59 százalékához képest. A megkérdezett amerikai vásárlók most átlagosan 314 dollárt (129 ezer forintot) költenek havonta impulzív vásárlásokra, szemben a 2021-es 276 dollárral és a 2020-as 183 dollárral - állapította meg a Slickdeals.

Olaj a tűzre a Facebook, az Insta vagy a TikTok

Továbbá az olyan oldalak, mint a TikTok, Instagram és a Facebook szintén „olajat jelentnek a tűzre” még azon vásárlók esetén is, akik nem hajlamosak a kontroll nélküli költekezésre. Ez az impulzus-költés, mivel 258 millió amerikai felnőttel számolhatunk, havonta

több mint 80 milliárd dollárra becsülhető, ami megközelíti a 21 ezer milliárd forintot, éves szinten pedig a 250 ezer milliárd forintot, ami a teljes magyar GDP közel kétharmada. 

 

Bár a legtöbb ember időről-időre beleesik a fentihez hasonló csapdába – különösen a “soha vissza nem térő” netes ajánlatok láttán – mi magunk között, némiképp talán cinikusan, azt szoktuk mondani az ilyen döbbenetesen felesleges tárgyak láttán, hogy "a világ megérett a pusztulásra.”

Ezúttal megosztjuk Önökkel is a legmeredekebb felfedezéseinket. 


1. Kesztyű-, zokni- és cipőszárító

Személyes kedvencem az elektromos, okos kesztyűszárító, amely bizonyosan nem mai találmány, de akkor figyeltem fel rá, amikor pár éve feltűnt az egyik hazai diszkontáruház lánc kínálatában.

E láncok amúgy is népszerűek az úgymond szezonális butaságaikról. A hálózatról működtethető szerkezet olyan vásárlókat céloz, akiknél nincs otthon radiátor vagy konvektor, hogy a nedves kesztyűt rá lehessen rakni. Tény, hogy padló- és falfűtés esetén rögtön okos kis szerkezetté avanzsál céltalannak vélt kütyünk.

Legalábbis akkor, ha lusták vagyunk arra hogy kiteregessük, berakjuk a szárítógépbe, egyszerűen a mosásba, vagy csak egy hajszárítóval megmelegítsük, ha sürgősen kell újra használni éppen azt a pár vizes kesztyűt, esetleg a hűvös mamuszt, vagy nedves zoknit. Talán több haszna lehet az északi népek körében az USB power bankkal fűthető kesztyűknek, cipőknek, bár ezek nélkül is elvoltunk pár ezer éven át.


2. Elektromos vagy benzinmotoros lombfújó

Az első kuriózumhoz képest egy sokkal elterjedtebb furcsaságról van szó, amely a gereblyét hivatott helyettesíteni az őszi levelek összegyűjtése során.

Azt a verziót még pontosan értjük, amely szívja és zsákba darálja össze a leveleket, de hogy az összegereblyézés helyett egy hangos és energiapazarló eszközzel még nagyobb „rendetlenséget” csinálunk a portánkon vagy közterületre fújjuk szét a leveleket, az teljességgel érthetetlen. (Ha a tisztelt olvasónk tudja, érti e funkció lényegét, kérjük írja meg nekünk kommentben!)


3. Banánszeletelő

Amint a képen is látszik, egy ívelt műanyag eszközről beszélünk, amely az erőszak minden formáját elutasító háztartások részére jelent megoldást e kedvelt déligyümölcs felszeletelésére.

Kés hiányában ugyanis nagyon jól jöhet egy ilyen eszköz. Természetesen nagyon ügyelni kell arra, hogy csak megfelelő ívű és méretű banánokat vásároljunk meg, különben a szeletelőnk még annál is haszontalanabbá válik, mint amilyen valójában.

Ide kapcsolódó “hasznos tárgy” még a banán alakú, csak egy darab banán tárolására alkalmas műanyag uzsonnás doboz. 


4. Gagyi okosórák

Látszólag egy olcsó okosóra rengeteg fontos funkcióval bír és dollármilliárdos piac épült fel arra Kínában, hogy a szűk 8 milliárd ember lehető legnagyobb részét 5-10 ezer forint ellenében ellássák digitális, csuklón viselhető kiegészítővel. Egy-egy ilyen digitális dolog talán nem is lenne teljesen felesleges, hiszen hagyományos órákat is használunk, csakhogy az ilyen egyszerű digitális kiegészítők extra funkcióinak száz emberből legfeljebb 1-2 veszi hasznát.

Ugyanis e belépő kategóriás ketyerék közül nagyon ritka az, amelyik egyáltalán megbízható Bluetooth kapcsolatot tud létesíteni a telefonnal, de ha ez sikerül is, akkor is jobbára csak az idő ellenőrzésére, illetve lépésszámlálásra alkalmasak. Ezek a termékek tehát zömmel “gyárilag selejtesek”, így az a néhány ember, akinek valóban szüksége van ilyenre, jobban jár, ha márkás okosórával, okoskarkötővel próbálkozik.

Persze a többség, aki az olcsó alaptudású órát veszi, rövid időn belül arrébb dobja, igaz néhány embernek viszont felnyitja a szemét egy ilyen szerkezet lépésszámlálója is: többet kellene mozognia, nem pedig a neten rendelgetni. 

5. USB pet rock 

Minden idők talán legfeleslegesebb „találmánya” a tamagocsik és hasonlók mintájára elkészült USB-vel a számítógéphez csatolható kődarab.

Kérdezhetjük, hogy mi ennek a funkciója.

Eltalálták: semmi... csak egy kő, amely a számítógéphez csatlakozik, a kábel csak bele van rögzítve a kavicsba, és ennyi.

Az alapötlet - még USB nélkül - az 1970-es években született és hatalmas népszerűségnek örvendett Amerikában, e hézikedvencekre akkoriban kis gülü szemeket is ragasztottak.

6. Mini golf a mellékhelyiségbe

Egy másik személyes kedvencem még a digitalizáció eluralkodását megelőző időkből való. Ez a mellékhelyiségre optimalizált, aprócska minigolf készlet.

Ez természetesen az okostelefonok előtti találmány, hiszen ma már a ház legkisebb helyiségében hosszasan tartózkodók többsége inkább telefonra letölthető játékkal vagy éppen webböngészéssel tölti magányos idejét. 

7. DVD visszatekerő

A direkt haszontalanra kitalált, beugratósnak-viccesnek szánt szerkezetek sorát gazdagítja a "világ leggyorsabb DVD visszatekerő" masinája.

A szalagos videók idejéből származó ötlet egy VHS kazetta kapcsán még megindokolható volt, azt azonban senki nem tudja, hogy egy DVD lemezt vajon minek kell visszatekerni. 


 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. október 25. 00:47
Most, hogy a kollégák megmentették a lombfúvót, az én reszortom az okosóra. Nem tudom honnan gagyi, honnan nem, de majdnem két éve rendeltünk 2 db kínai ketyerét á 9800 forintért. A bluetooth az első pillanattól ment rajta, és valóban nincs sok funkciója a pontos időn az üzenetek, hívások kijelzésén kívül; lépésszámláló, pulzusmérő, szaturációmérő. Úszásnál felismeri a karcsapásokat a lépések helyett, és egyszer megteszteltem egy 24 órás Holterrel a pulzusmérőt, halálpontos. A szaturációmérő kicsit hisztis, jó helyre kell rakni, de az is pontos, összehasonlítva a műtői mérőeszközzel. Szóval igen, biztos van pár százezerért zsebóra méretű, tutibiztos ketyere, ami pont ennyit tud..
eius
2022. október 12. 18:20
Nem lenne jobb. De nem csak ez a két alternatíva van:)
Ben Jeremiah
2022. október 01. 22:35
Évtizedekig túráztam, négy gyerekkel szánkóztam.... Egyrészt a cipőket be lehet kenni fókazsírral - ha ápolod, akkor nehezen ázik be. Másrészt tele kell tömni LAZÁN összegyűrt újságpapírral, amit cserélgetni kell. Az elég jól magába szívja a nedvességet. (Tudom, ma már nincs újságpapír, meg fókazsír sem.)
Ipolypart
2022. október 01. 22:34
Aki próbálta már az ovis gyereke bélelt bakancsát másnapra kiszárítani egy kiadós szánkózás után, az nem tartja egészen hülye ötletnek a cipőszárítót." Nagyon korai gyermekkoromban, amikor egy kiadás téli nap után csatakosan hazaértünk, öregapi szó nélkül kiment és behozta a kapákat. A sparhert mellé állította, majd a bakancsainkat ráhúzta a nyélre. Reggelre fölvehettük, nem is volt másik. Az öreg egy előző verziót használt, mint amit láttam a képen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!