Szaúd-Arábia lehet a győztese a globális instabilitásnak

2022. augusztus 19. 13:25

Az Aramco szaúdi energiaipari óriásvállalat közölte, hogy profitja közel megduplázódott a tavalyi évhez képest. A majdnem teljes egészében állami tulajdonban lévő cégnél a kereslet az egekbe szökött.

2022. augusztus 19. 13:25
null

Szaúd-Arábia nemzeti olajtermelője bejelentette, hogy az év második negyedévében közel 90 százalékkal nőtt a profitja.

Az emelkedés hátterében az áll, hogy az üzemanyagárak világszerte az egekbe szöktek az orosz-ukrán háború okozta instabilitás és a pandémiát követő keresletnövekedés miatt.

Rekordbevétel

Az Aramco idén április és június között 48,4 milliárd dollár nyereséget realizált, szemben a tavalyi 25,5 milliárd dollárral. A vállalat az első három hónapban is kimagaslóan nagy nyereséget ért el:

az Aramco 2019-es részleges tőzsdei bevezetése óta nem volt ekkora a vállalat eredménye.

Az Aramco – a királyság fő bevételi forrása – az év elején ideiglenesen megelőzte az Apple-t, mint a világ legértékesebb vállalata. Jelenleg a második helyen áll a listán.

2022 első félévének a nyeresége közel 88 milliárd dollár, ami nagyot lendített Szaúd-Arábián. A gazdaság diverzifikálására tett évek óta tartó erőfeszítések ellenére Szaúd-Arábia bevételei még mindig nagymértékben az olaj- és gázértékesítésre támaszkodnak.

Az Aramco nagyobb keresletre számít

Amin Nasszer, az Aramco elnöke szerint az eredmények „a termékeink iránti növekvő keresletet” tükrözik, és azt jósolta, hogy a tendencia folytatódni fog.

„Bár a világpiaci volatilitás és a gazdasági bizonytalanság továbbra is fennáll, az idei év első felében történt események alátámasztják azt a nézetünket, hogy az iparágunkba történő folyamatos beruházások elengedhetetlenek: mind a piacok megfelelő ellátásának biztosítása, mind a rendezett energetikai átmenet elősegítése érdekében” - mondta Nasser.
„Valójában arra számítunk, hogy az olajkereslet az évtized hátralévő részében tovább fog növekedni, a rövid távú globális előrejelzésekben szereplő, csökkentésre irányuló gazdasági nyomás ellenére”.

Árcsökkenés zajlik, de még mindig magas az olaj ára

Az olajárak a júniusi csúcshoz képest hordónként több mint 30 dollárral csökkentek, de továbbra is közel 100 dollár körül mozognak.

A nyugati vezetők, köztük

Ugyanez igaz a nem OPEC-termelőkre is, élükön Oroszországgal.

Szaúd-Arábia jelenleg körülbelül napi 10 millió hordót termel, az ország trónörököse a múlt hónapban azt mondta, hogy a maximális termelési kapacitás 13 millió hordó. Sajnos ez a növekmény nem az ország szegényeinek felzárkózását támogatja majd, hanem az amúgy is tehetősek vagyonát gyarapítja, ezzel tovább növelve a globális egyenlőtlenséget.

A nyersolaj legfőbb vásárlója Kína (24,7 milliárd dollár 2020-ban), amelyet Japán (15,1 milliárd dollár), Dél-Korea (12,8 milliárd dollár), India (11,8 milliárd dollár) és az Egyesült Államok (6,6 milliárd dollár) követ.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2022. augusztus 19. 22:32
Éljen a demokratikus jogállam, ahol a fékek és ellensúlyok és az emberi jogok iránti elköteleződés mély társadalmi meggyőződésen és gazdag történelmi hagyományokon nyugszik! Éljen az inkluzív, befogadó, multikulturális társadalom fáklyavivője, éljen a sajtószabadság és véleménypluralizmus referenciaországa, az arab és a nyugati világ számára egyaránt példát mutató, az emberi-, gender- és kisebbségi jogok érvényesülése melletti, a társadalmi korlátok elleni küzdelem élharcosa, a haladó világ mintaállama, az Egyesült Államok, a demokratikus Európa, és minden civilizált társadalom példaképe, mentora, és barátja, éljen Szaúd-Arábia! Taps!!!!
Akitlosz
2022. augusztus 19. 20:52
Szaúd-Arábia nem lesz nagyhatalom. A jemeni lázadókkal sem bír el.
Király Kávéház
2022. augusztus 19. 20:42
Ha Magyarországnak lenne világraszólóan nagy Olajmezője, akkor az EU nak és USA nak nem lenne fontos minket ilyen jogállamisági és EU -s LMBTQ -s baromságokkal támadni :D Ide repülne Az USA elnöke és velünk jópofiskodna, hogy minden flottul menjen és továbbra is stabilan szállítsuk nekik az olajat... de Itt parádézna az össze EU -s ország elnöke is... Csak kapjanak olajat :D
fatman
2022. augusztus 19. 20:41
mindenki nyer, aki most energiát ad el... bármilyent... vagy fegyvert... esetleg kaját, mútrágyát, egyéb nyersanyagot... mindenki más szop, mint a torkosborz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!