A világjárvány miatt egyre több kiskorú kényszerül gyermekházasságba

2022. január 07. 07:12

Bár a nemzetközi közösség célja, hogy 2030-ig felszámolja a gyermekházasságot, Ázsiában és más fejlődő országokban mégis egyre gyakoribb ez a jelenség – ezt leginkább a világjárvány okozta halálesetek számának növekedése okozza. 

2022. január 07. 07:12
null
Fekete Kíra

A kiskorú lányokra egyre nagyobb veszélyt jelent a gyermekházasság

Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szerint a gyermekházasságok elsősorban a kiskorú lányokra jelentenek veszélyt – az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint mintegy 750 millió nő kötött házasságot kiskorúként, 30 százalékuk 15 évnél is fiatalabb volt. 

A jelenség nem veszélytelen:

a korai terhesség és gyermekvállalás magasabb halálozási kockázattal jár,

nem mellesleg a családon belüli erőszak és az elszegényedés esélye is magasabb egy átlagos házassághoz képest. 

Az UNICEF márciusi becslése szerint 2030-ig további tízmillió gyermekházasságra kerülhet sor, az előrejelzések szerint az iskolák bezárása 25 százalékkal növeli majd a gyermekházasságok számát – a Gyermekalap szerint 2030-ra további

százmillió kiskorú gyermek eshet áldozatául a jelenségnek.

A törvények egyre szigorúbbak, az illegális házasságok száma mégis növekszik

Az érintett országok a gyermekházasságok megakadályozásának érdekében folyamatosan szigorítják a törvényeket, viszont azt is hozzáteszik, hogy a helyi hagyományokat nehéz megváltoztatni.

India nemrégiben egy törvényjavaslatot terjesztett elő, miszerint emeljék a nők minimális házassági korhatárát 18-ról 21 évre. „Azért tesszük ezt, hogy időt adjunk nekik tanulni és fejlődni" – jelentette ki Narendra Modi miniszterelnök, miután a gyermekházasságok tilalmáról szóló törvényt december 22-én beterjesztették a parlament elé, majd azt is hozzátette: „Az ország a lányaiért hozza meg ezt a döntést”.

A kormány adatai szerint 2020-ban mintegy 785 gyermekházasságot regisztráltak – 

ez 50 százalékos növekedés az előző évhez képest, és a legmagasabb az elmúlt öt évben.

A kormány szerint ez a világjárványnak köszönhető, hiszen rengeteg, egyébként is szegény család maradt munka nélkül – adta hírül a Nikkei Asia.

A túlélés érdekében kötnek házasságot a kiskorú lányok Afganisztánban

A gyermekházasságok növekedését a politikai zavargások is elősegítik. A tálibok augusztusban átvették az irányítást Afganisztánban – ez aggodalomra adhat okot, hiszen

az iszlám csoport megkérdőjelezi a nők munkához való jogát, így egyre több kiskorú kényszerülhet házasságba.

„Ha a lányokat megfosztják az iskolába járás lehetőségétől, annak ugyanolyan negatív következményei lesznek, mint a világjárványnak” – jelentette ki Mikiko Otani, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának elnöke. Otani azt is hangsúlyozta, hogy a nők jogait korlátozó tálibok megfosztják a szociálisan és gazdaságilag kiszolgáltatott nőket és gyermekeiket a választási lehetőségektől, így sok lánynak nem marad más választása, mint hogy a túlélés érdekében korán férjhez menjen.

Az ENSZ sürgeti az érintett országokat, hogy a házasságkötés alsó korhatárát emeljék 18 évre. „Fontos számunkra, hogy a lányokat segítsük abban, hogy az iskola befejezése után a saját lábukra álljanak” – hangsúlyozta Otani.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!