Mégsem kerül háttérbe a matematika tudománya a kaliforniai oktatásban

2021. augusztus 20. 15:36

A Kaliorniai Oktatási Tanács július közepén egyhangúlag megszavazta az új matematikai kerettanterv bevezetésének elhalasztását. A tanterv magában foglalja az etnikai és társadalmi igazságosság szempontjait. A halasztás a hangos kritikáknak köszönhető, ugyanis számos szakember elfogadhatatlannak tartotta, hogy megfosszák a matematika tantárgyat a matematika tudományától.

2021. augusztus 20. 15:36
null

A minisztérium szerint elavult a jelenlegi rendszer

A testület döntése csaknem két hónappal azután született, hogy az Oktatási Minőségi Bizottság május 20-i ülésén javaslatot tett a kerettanterv módosítására. A Kaliforniai Oktatási Minisztérium szóvivője, Scott Roark erről úgy nyilatkozott a The Epoch Times-nak, hogy a matematika kerettanterv fejlesztési ütemterve már 2019 óta elavult, és szerintük módosításokra van szükség, hogy megvalósuljon a bizottság törekvéseivel összhangban lévő oktatási rendszer. Olyan, az oktatás esélyegyenlőségét szorgalmazó politikai csoportok, mint a The Education Trust-West vagy a Californians Together támogatják az új matematikai kerettantervet, mert szerintük ez biztosíthatja a méltányosságot a tantárgy oktatásában. Meggyőződésük ugyanis, hogy a dolgozatok és felmérők a fehér tanulók felsőbbrendűségét erősítik, ezért alkalmasak az egyenlőtlenségek növelésére az egész közoktatási rendszerben. 

Szakemberek szerint teljesen idegen a matematikától a politika

Ezzel szemben sokan úgy vélik, hogy a tantárgy átalakítása indokolatlan és káros, hiszen így a politikai retorika színterévé válik az eredendően tiszta tudományos terület. Többen hangsúlyozták, hogy ez a perspektíva teljesen idegen a matematikától, az újítás ráadásul maradandó károkat okozhat, például azoknál a diákoknál, akiknek nem anyanyelve az angol. A halasztás most az ilyen kritikus hangoknak köszönhető, akik közül 468-an, felsőoktatásban dolgozó tanárok és vállalatvezetők, nyílt levélben tiltakoztak az újítások ellen. 

Közülük az egyik tiltakozó úgy fogalmazott, hogy saját magát kifejezetten a társadalmi igazságosság harcosának tartja, de a fejlett matematikához való hozzáférés korlátozása szerinte nem a társadalmi egyenlőtlenség kezelésének módja.

Szintén a tiltakozók között van Williamson M. Evers, az Independent Institute vezető munkatársa, aki közleményében azt írta, hogy Kalifornia a küszöbén áll annak, hogy a tantárgyat, mind a 12 évfolyam esetében, katasztrofális mértékben átpolitizálja. 

(forrás: John Fredricks/The Epoch Times)

Fejlődés helyett lemaradás

Evers szerint egyértelmű, hogy a STEM, azaz a természettudományok, a matematika, a mérnöki tudományok és a technológia szakemberei nem akarják, hogy a kaliforniai diákok lemaradjanak, mert szakmai tudás helyett politikai tartalmakkal telítenék az oktatást. Elfogadhatatlannak tartja Evers a javaslatban szereplő kerettantervet, amiben semmi helye a társadalmi igazságosság és a faji méltányosság szempontjainak. A szakember úgy véli, az szolgálja leginkább ezeket az érdekeket, ha Kalifornia minden tanulója lehetőséget kap, hogy megtanulja a valódi matematikát, azaz elsajátítsa az aritmetikát, az algebrát, a geometriát, a trigonometriát és a számtant. 

Szerinte az új pedagógiai divatirányzatok csak torzítják és kiszorítják a tényleges matematika tudományt a tantárgy oktatásából.

Evers ugyanis meg van róla győződve, hogy az új szempontok elvonhatják a figyelmet a matematikáról, ha a diákokat társadalmi egyenlőtlenségeket eredményező problémák megoldására sarkallják, és a hangsúly a szociopolitikai tudat fejlesztésére kerül át. Aggódik amiatt is, hogy a kerettanterv arra ösztönöz, hogy a történelmileg marginalizált csoportok képviselőinek matematikai eredményeire összpontosítsanak az oktatásban ahelyett, hogy azokon maradna a hangsúly, amelyek elengedhetetlenek voltak a matematika tudományos diszciplínája szempontjából. 

Evers felháborítónak tartja, hogy a javasolt matematika kerettantervet a társadalmi igazságosság és a faji méltányosság felé tett lépésként tálalják, mert szerinte hatása éppen ennek az ellenkezője lehet. Úgy látja, minden kaliforniai diák – különösen a legszegényebb és legsebezhetőbb rétegek – veszít azzal, ha az iskolák nem nyújtanak megfelelő, piac- és versenyképes tudást. Ezzel garantálható leginkább a lemaradás és a társadalmi osztályok közötti szakadék növekedése, ami biztosan nem a méltányosságot és esélyegyenlőséget szolgálja. 

Meghallották a kritikát

A halasztással úgy tűnik, a tiltakozóknak sikerül megakadályozni, hogy az újítás eredeti formájában megvalósuljon. A kerettanterv szerzői azt ígérik, hogy beépítik a kért módosításokat, és 2022 májusában nyújtják majd be a bizottsághoz a már konszenzusos törvényjavaslatot. 
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artfx
2021. augusztus 25. 20:12
pontosan
csicseriborso
2021. augusztus 25. 20:12
Mary Jacksonról nevezték el NASA washingtoni irodájának főépületét. Arról az afroamerikai mérnöknőről, akinek a számításai elősegítették az amerikai űrkutatás előretörését. Nem érzékenyíteni, társadalmi igazságosságról papolni kellene, hanem ilyen példákat kellene állítani a tanulók elé. Ha tehetséges és szorgalmas vagy eljuthatsz a matek segítségével bárhová, mert 1+1=2 , bármint is mondanak mások.
Nehidd El
2021. augusztus 25. 19:26
"számos szakember elfogadhatatlannak tartotta, hogy megfosszák a matematika tantárgyat a matematika tudományától" Ha ezt a mondatot nem látja leírva az ember, akkor nem hogy kitalálni nem tudná, de elképzelni sem tud olyan helyzetet, ahol ez elhangozhat. Megdöbbentő, hogy Williamson M. Evers nyilvánvalónál nyilvánvalóbb állításai vita tárgyát képezhetik bárhol, hogy érvelni kell mellettük, de már csak az is, hogy egyáltalán le kellett őket írni. Ha meg akarjuk védeni a civilizációnkat, akkor minden woke-ot azonnali és örökös száműzetéssel kell sújtanunk! Az északi jégsapkán jól elférnének, berendezhetnének maguknak oda egy társadalmat. Az sem baj, ha pár év múlva elolvad. (De még nekik sem, mert addigra tízszer lemészárolják egymást.)
matykox
2021. augusztus 25. 18:33
Hát, a sakkra vonatkozó kérdésed egy pár érdekes lehetőséget fölvet. Az egyik, hogy mi van ha egy black rasszista fehérrel kell játsszon ... vagy feketével játszik, de a fehér győz! Brrrr, belegondolni is rossz. Az igazi megoldás az lenne, ha sakkot csak fekete bábúkkal lehetne játszani. Olyan igazi bandaháború módra, azt rögtön vágnák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!