Fenntartható megoldásokkal erősít a szélerőműveket gyártó vállalat

2021. június 02. 20:12

Az energiaipar elkötelezett partnere a Vestas, példamutató üzletpolitikájával arra hívja fel a figyelmet, hogy a fejlődésnek mindig van tere. A fenntarthatóságot szem előtt tartó szélerőművek gyártásával foglalkozó cég, megújítja technológiáját, hogy az három éven belül az ipar számára is alkalmazhatóvá váljon.

2021. június 02. 20:12
null

A vállalat célkitűzése, hogy 2030-ra széndioxid-semlegessé váljanak, 2040-re pedig, hogy hulladék keletkezés nélküli szélturbinákat építsenek. Ennek elérése érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkatrészek gyártására és a javíthatóságra.

Vestas önreflexiója 

Alapvetően két nagy terület van az alkatrészek kínálatában, amelyek hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátásunkhoz: az anyagok gyártása és a logisztika. Sokan úgy gondolják, hogy a működésük logisztikai oldalán rejlik a legnagyobb potenciál a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Nem kétséges, hogy ennek átgondolása is pozitív változásokat hozhat, melyet a Vestas szintén megtett. Ennek eredményeképpen fenntarthatósági partnerséget kötöttek szállítójukkal, a DSV Panalpinával, amely azon dolgozik, hogy csökkentse a közlekedésből származó kibocsátásokat. De, ami még ennél is nagyobb lehetőséget rejt magában a CO2 csökkentésére, azok az anyagok, melyekből az alkatrészek készülnek és a gyártási folyamatok optimalizálása. Különösen a nagyobb alkatrészek, például a sebességváltók és a generátorok esetében. A megvizsgált eredmények szerint a CO2-kibocsátás 83 százaléka anyaggyártásból, míg csupán 17 százaléka a közlekedésből származik.

A megoldás: felújítás

Ezzel az egyszerű megoldással az anyagok akár 70 százalékát is újra fel tudják használni. A felújított alkatrészek átlagosan a CO2-kibocsátás 45 százalékát takarítja meg. A javítás során az elromlott alkatrészt elszállítják a gyárba, megjavítják majd új garanciát adnak a felújított termékre, ezzel pedig nem csak fenntarthatóbb, de versenyképesebb megoldást kínálnak. 

A javítások során is igyekeznek a legmodernebb szemlélettel kezelni az adott problémát és csak a szükséges technológiát használni. A nehéz, akár 30 tonna súlyú generátorok és sebességváltók kiszállítása egy toronyból drága és szénigényes művelet, amihez általában daru segítségére van szükség. Ennek kiküszöbölésére alkalmazzák a toronyjavítások technikáját, hogy minden olyan művelet, ami elvégezhető a toronyban az ott, helyben megtörténhessen. Így kiiktatva a darut és a szállítást a gyárba. Ennek gyakorlati megvalósításához megfelelő szaktudásra van szükség, amihez az kell, hogy az alkalmazott képes legyen megállapítani a probléma orvosolható-e a helyszínen. 

A Vestas egyik legversenyképesebb attitűdje a folyamatos önmonitorozás. Figyelemmel kísérik melyek azok a lépések, amik megtehetőek a fenntarthatóság felé, miközben az üzleti sikerességüket is előremozdítják. Saját vállalati flottájukat felülvizsgálva, fokozatosan cserélik le a fosszilis üzemanyagokat használó járműveiket. Terveik szerint 2025-től a vállalati flotta teljes egésze nulla kibocsátású járművekből fog állni. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!