Zöldül a fémipari és bányászati óriás

2021. április 03. 01:36

A Rio Tinto, a világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalata bejelentette, hogy megkezdték az első, tesztüzemű, mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt naperőművének telepítését.

2021. április 03. 01:36
null

Mivel az alkalmazott technológia által az erőmű éjjel és nappal egyaránt képes lesz a villamos energia- és hőtermelésre, így a beruházás alacsony áron, környezetkímélő módon tud majd termelni. 

A Rio Tinto új irányt vesz?

Az óriás vállalat 1873-ban nyitotta első bánya komplexumát Spanyolországban, és azóta hatalmasra nőtt. Ez idő alatt, sok más mellett, foglalkoztak gyémánt, arany, uránium, réz, vasérc és alumínium gyártással vagy bányászattal is. Jelenleg 2 központból, Londonból és Melbourne-ből irányítják a céget, és mindkét ország tőzsdéjén is jelen van a vállalat. Éves bevétele körülbelül 44,6 milliárd dollár, és összesen 35 országban vannak jelen. 

Az elmúlt években azonban számos kritika érte a Rio Tintot a működése által okozott hatalmas természeti károkért. Ezért a cég kötelezettséget vállalt, hogy 2020-2025 között egymilliárd dollárt fordít arra, hogy csökkentse a károsanyag kibocsátását. Ettől azt remélik, hogy 2030-ra 44 százalékos csökkenést fognak összesen elérni a korábbi évekhez képest. Az új naperőmű nyilván a környezetkímélő törekvések egyik megnyilvánulása. 

Naperőmű Kaliforniában

A várhatóan 2022-ben megnyitó erőműben egy magas, központi torony körül helyezkednek majd el a tükrök, melyek az őket irányító AI segítségével folyamatosan képesek lesznek követni a Nap mozgását, és szabadon változtathatják a dőlésszöget is, annak érdekében, hogy tökéletesen a torony tetején lévő kollektorra tudják irányítani a napsugarakat. Ezáltal hatalmas hőt lesznek képesek előállítani, mely akár az 1800 Celsius fokot is meghaladhatja. Az erőmű felállításához ideális területet, mely napsütésben is kellőképpen gazdag, a kaliforniai Boronban található Rio Tinto telepen találták meg. 

Tökéletes hasznosítás, alacsony költségen

A rendkívül magas hőmérsékletet tökéletesen fel lehet használni gőz előállítására. A tervezett óránkénti 15.876 kilogramm gőz segítségével turbinákat tudnak megmozgatni, melyek elektromos áramot termelnek. Az erőmű képes lesz a hő tárolására is, így a nappali órákon kívül is tud zavartalanul működni. A magas hőmérséklet ahhoz is elég meleg lesz, hogy az olcsó hidrogéntermelésben is felhasználható legyen.

Várhatóan egy 600x600 méteres üzem, képes lesz körülbelül egy millió kilogramm zöld hidrogén előállítására évente, 1,8 USD/kg-os áron, ami alacsonyabb, mint a hagyományos (szürke) hidrogén előállítási költsége. 

Napsütés és technológia

A Rio Tinto új naperőműve a tervek szerint 7 százalékkal tudja majd csökkenteni az üzem teljes károsanyag kibocsátását. Ez a mennyiség megfelel 5.000 személygépkocsi átlagos kibocsátásának. Ez azonban egyelőre csak egy teszt üzem, ami ha sikeresnek bizonyul, számos másik Rio Tinto naperőműnek szolgálhat mintául, a kaliforniai üzemben pedig lehetőség lesz a termelési rátát a háromszorosára emelni. Az pedig, hogy egy ilyen méretű naperőmű képes éjjel-nappal termelni, számos más ipari szereplő és terület számára is érdekessé teheti a technológiát. Ezért számítani lehet arra, hogy a következő évek befektetéseihez az egyik legfontosabb feltétel a napsütéses terület, és a kellő mennyiségű napsütéses órák száma lesz.

A cikk szerzője: Papp Helga

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!