Miért vásárolnak kevés részvényt a magyarok?

2019. október 06. 00:55

Legfeljebb egy-egy nagyvállalat tőzsdei kibocsátása hozhatna fellendülést, mint a kilencvenes évek elején.

2019. október 06. 00:55
Cselovszki Róbert

„Mi magyarázza a magyarok alacsony részvényvásárlási hajlandóságát?

Ennek magyarázata részben a befektetési kultúrában rejlik. 1990 óta hatalmas fejlődésen ment át a hazai értékpapír piac, ma már gyakorlatilag mindenfajta termék elérhető mindenféle platformon, azaz beértük a világpiacot. A részvény másfajta befektetői attitűdöt kíván meg, ennek elsajátítására ez a harminc év kevés volt.

Arra ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet, hogy a direkt részvényvásárlás ugyan valóban alacsony szinten áll, de a befektetési jegyekben – egy korszerűbb befektetési formában – a részvények állománya már jelentős arányt ért el.

Úgy látom, az egyedi részvényvásárlás aránya jelentősen nem nagyon fog emelkedni, hiszen a lakosság már megszokta, hogy befektetési jegyeket vásárol. Legfeljebb egy-egy nagyvállalat tőzsdei kibocsátása hozhatna fellendülést, mint a kilencvenes évek elején.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orban,Viktor
2019. október 21. 02:23
Azért, mert egy élettapasztalt magyar jól tudja, megtanulta, hogy kellően hosszú távon egy másik magyar (rt, annak ügyvezetése, netán többségije) nem abban motivalt, hogy megtartsa es a hasznon osztozzon a kisbefektetővel, hanem mindenféle trükközésekkel végül kisemmizze.
Akitlosz
2019. október 17. 00:01
lobogtatja Csak sikerül előbb-utóbb.
Akitlosz
2019. október 17. 00:00
logogtatja
Akitlosz
2019. október 16. 23:59
Aztán meg csak mert valaki részvényt vásárol attól még ugyan nem lesz az övé egy cég. Hiába logotatja a részvényét attól még be sem engedik a gyárkapun.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!