Az üzleti kilátásokkal kapcsolatos várakozások 2015 novembere óta a legalacsonyabb szintre estek az euróövezetben

2018. július 02. 11:25

Másfél éve a leglassabb ütemben emelkedett júniusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint.

2018. július 02. 11:25
null

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusi végleges értéke az előzetes 55,0 pontnál kisebb, 54,9 pont lett a májusi 55,5 pont után. A júniusi 18 hónapja a legalacsonyabb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
Júniusban Hollandia teljesített a legjobban 60,1 pontos feldolgozóipari BMI-vel, azonban ez is 9 havi mélypont. Az osztrák BMI 56,6 pontra, 18 havi mélypontra csökkent és 56,6 pontot ért el Írország is, ami 5 havi mélypont. Másfél éves mélyponton állt az 55,9 pontos német BMI is. Az olasz BMI viszont 53,3 pontra, két havi csúcsra emelkedett.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza az elemzés megállapításait kommentálva rámutatott, hogy júniusban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme másfél éve a leglassúbbnak bizonyult és nagyobb valószínűsége van a további lassulásnak, mint annak, hogy újabb lendületre tegyen szert.

A termelés észrevehetően veszített növekedési lendületéből, miközben az új megrendeléseke beérkezése még ennél is nagyobb ütemben lassult. A termelés növekedési ütemét ezért várhatóan még inkább vissza kell fogni, hogy egyensúlyba kerüljön a megrendelés-állománnyal” – fogalmazott. Hozzátette: nem meglepő, hogy az üzleti kilátásokkal kapcsolatos várakozások 2015 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkentek.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!