A keynesi közgazdaságtan ismét felkapott

2017. október 24. 09:37

Az ideológiai spektrum szabadpiaci szélén elhelyezkedő számos közgazdász számára a keynesianizmus az elfogadhatatlan kormányzati beavatkozást képviseli.

2017. október 24. 09:37
Noah Smith

„De a szakma nem figyelt, és csak az újklasszikus ortodoxiától való legkisebb eltéréseket fogadta be a főáram. A költségvetési stimulus ötlete nagyrészt tabu volt. Nobel-díjakkal jutalmazták azokat a közgazdászokat, akiknek az elméleteiben kereslethiány nem létezhet, miközben nem kaptak díjat az új-keynesiánusok, akik ennek ellenkezőjét állították. Amikor beütött a nagy válság, akkor néhány makroökonómiával foglalkozó kiváló közgazdász megmosolyogta az ötletet, hogy egy stimulus segíthetne.

Christiano esszéje a szükséges figyelmeztetés lehet a szakmának, amiért ellenállt a keynesi gondolatoknak épp akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség lett volna. De felvet egy kényelmetlen kérdést is: miért nem kapcsoltak a közgazdászok a válság után éveken át?

Az egyik magyarázat szociológiai. Talán az olyan legendás alakok befolyása, mint Robert Lucas, Thomas Sargent és Edward Prescott – mind anti-keynesiánusok, akiknek ma nagy aranymedáljaik vannak Svédországból – elegendő volt ahhoz, hogy elrettentse a fiatal közgazdászokat a keynesi gondolatoktól. Néhányan a makroökonómia belső kritikusai közül, például a Világbank vezető közgazdásza, Paul Romer is felvetette ugyanezt. A politikai megfontolások szintén szerepet játszhattak – az ideológiai spektrum szabadpiaci szélén elhelyezkedő számos közgazdász számára a keynesianizmus az elfogadhatatlan kormányzati beavatkozást képviseli.”

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. október 31. 11:02
"A keynesi közgazdaságtan ismét felkapott"... ...ami azt bizonyítja, hogy divatról/szakmai pszichológiáról/hablatyról van szó - és nem igazságról...
Akitlosz
2017. október 27. 03:48
Keynes egy közgazdasági terrorista.
Pneumaticus
2017. október 25. 00:15
Szóval, a nagytőke nem tűr semmiféle kontrollt, főleg nem nemzetállamit. És persze a tudomány mindig a nagytőkét igazolja... Gyalázat.
Pneumaticus
2017. október 25. 00:12
A
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!