Szijjártó bejelentette: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között (VIDEÓ)

2024. május 21. 14:11

A japán vállalatvezetők újabb, 150-200 millió eurónyi beruházási szándékról számoltak be a miniszterne.

2024. május 21. 14:11

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy kedden Japánba utazott, ahol több, sikeres tárgyalást is lebonyolított.

Elmondta, hogy a Magyarországon beruházó japán vállalatok vezetői után a japán kormány három fontos képviselőjével is egyeztetéseket folytatott. 

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy „Japán jelentőségét túlhangsúlyozni nem lehet. G7-es ország, a világ harmadik-negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik. Kihatása a világgazdaságra rendkívüli mértékű, ezért az olyan exportorientált, nyitott gazdasággal rendelkező országok számára, mint Magyarország a Japánnal való együttműködés kiemelt jelentőségű” – hangzott el.

A miniszter arról is beszélt, jó hír, hogy tavaly is rekordot döntött a Japánba irányuló magyar export, és tavaly először meghaladtuk az egymilliárd dollár értékű kivitelt. 

Újabb japán beruházási szándékok

Szijjártó ismertette azt is, hogy 

 japán vállalkozások a 10. legnagyobb közösséget alkotják Magyarországon, mintegy 50 ezer munkahelyet tartanak fenn.

A tárcavezető ezután jelentette be, hogy a vállalatvezetőkkel folytatott tárgyalások során az érintettek nagyjából 150-200 millió eurónyi beruházási szándékról számoltak be az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar terén – húzta alá.

Majd azzal folytatta, 

nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, 

a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is.

„Ez ugyanis a legbiztonságosabb, legolcsóbb, legkiszámíthatóbb és legkörnyezetbarátabb módja a nagy mennyiségű villamosenergia-előállításnak, (...) amely feltétlen szükséges gazdaságaink növekedéséhez az elkövetkezendő időszakban” – mutatott rá.

Fontos előre lépésnek minősítette, hogy Magyarország és Japán együtt fog működni a meglévő blokkok élettartamának meghosszabbítása terén is, aminek az előkészítése már zajlik hazánkban a paksi erőmű már működő reaktorai esetében

Leszögezte, hogy ez elengedhetetlenül szükséges a versenyképesség fenntartása, illetve Magyarország esetén a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzése szempontjából is.

„Ugyanígy együtt fogunk működni a kis teljesítményű, kis helyigényű nukleáris reaktorok technológiai fejlesztésében. Ez forradalmi változást hozhat a világ energiaiparában” – jelentette ki.

„És ha sikerül véglegesíteni azokat a technológiákat, amelyek nyomán kis helyigényű, kis teljesítményű nukleáris reaktorokat lehet építeni és rákapcsolni a hálózatra, akkor Magyarország mindenféleképpen érdekelt lesz ennek a technológiának az alkalmazásában” – tette hozzá.

Kétoldalú vízügyi megállapodást is aláírtak

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy kétoldalú vízügyi együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek célja, hogy a szektor rendkívül fejlett hazai szereplői meg tudjanak jelenni a japán piacon, továbbá hogy Magyarország is profitálhasson a területen felhalmozott japán tapasztalatokból.

„Mind Japán, mind Magyarország esetében alapvető cél a környezetet kímélő, azonban a gazdaság és különösen a mezőgazdaság működését megkönnyítő, hatékonnyá tévő vízgazdálkodás. Az e területen fontos technológiák pedig most kiemelt részét fogják képezni az együttműködésünknek” – tudatta.

A teljes bejelentést alább tekintheti meg:

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. május 21. 16:31
EZ jó hír! OSTOBÁÉK majd megírják, hogy JAPÁN tulajdonképpen nyugatra van, TEHÁT ez a megállapodás NEM ILLESZTHETŐ a KELETI NYITÁS -ba, nem kapcsolható ahhoz!
Rodolfo
2024. május 21. 15:59
Fegyőr mar feni is az elektromos rollerjét. Jöjjenek a kis méretű atomreaktorok!
Akitlosz
2024. május 21. 15:46
Célpont: Washington! https://www.youtube.com/watch?v=0F_odhTvzIQ
stormy
2024. május 21. 15:44
végül is csak 2 rekatorkatasztrófát idézek elő eddig a sárga majmai. aztán a sugárszennyiezet vizet beleengedték a csendes óceánba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!