Az ukrán médiában hangoztatott 500 ezres mobilizációs tervekkel még 10 évig lehet harcolni

2024. április 17. 09:48

Nagyjából 5,1 millió emberről beszélhetünk, akik jelenleg Ukrajnában vannak, nincsenek kivételi körben, és lényegében bármikor behívhatóak a hadseregbe.

2024. április 17. 09:48
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

„Az elmúlt 2 évben sok szó esik Ukrajna férfi lakosságáról és mobilizációs potenciáljáról. Azonban a legtöbbször úgy beszélnek róla, hogy az embereknek fogalma sincs a tényleges számokról. Ellenben ugye milyen jól hangzanak az orosz információs hadviselés által kitalált narratívák – »harc az utolsó ukránig« vagy »Ukrajna az év végéig elfogy«?..

Ezt is ajánljuk a témában

Részletesen kielemezve a számokat azonban a következőket látunk: Ukrajna 18-59 év közötti férfilakossága 2021-es adatok alapján (a Krím félsziget és a 2014 után megszállt donbaszi régiók kivételével) 10,4 millió ember. Ha levesszük a különböző nem behívható kategóriába eső férfiakat (elmenekültek, kritikus szekotorkban dolgozók, tanárok, 18-24 év közöttiek, sokgyermekes családok, megszállt területeken maradtak, jelenleg a hadseregben szolgálók, stb.), akkor mintegy 5,1 millió még mobilizálható férfit kapunk. Ukrajnában a mobilizáció jelenleg 25-60 év közötti korosztály körében zajlik.

Ukrajnában a nők jelenleg csak önként vállalhatnak szolgálatot, de a 25-59 év közötti nők esetében a mobilizálható létszám további 3,2 millió embert tesz ki. Ez persze inkább csak elméleti. Az aktív katonai szolgálatot teljesítők (1,3 millió) ember közül becslések szerint legalább 300-400 ezer ember halott vagy sebesült. Ugyancsak becslések szerint a mobilizálható korú férfilakosságból 659 ezer ember hagyhatta el Ukrajnát 2022 óta.

Vagyis nagyjából 5,1 millió emberről beszélhetünk, akik jelenleg Ukrajnában vannak, nincsenek kivételi körben, és lényegében bármikor behívhatóak a hadseregbe. 

Vagyis: még a jelenlegi, ukrán médiában hangoztatott 500 ezres mobilizációs tervekkel is még 10 évig lehet harcolni.

De reálisabb inkább az évi 300 ezer ember mobilizációja, ami 16 évig elegendő bázist biztosít.

Persze más kérdés, hogy ez milyen pusztító demográfiai következményekkel jár az ukrán társadalom számára. Alapvetően azt, hogy milyen lesz az adott társadalom termékenységi mutatója a 25-35 év közötti korosztály határozza meg. Belőlük van nagyon kevés jelenleg Ukrajnában, az ukrán korfa a 35-50 évesek irányába terjedt ki – ezért is látunk a fronton jellemzően ebbe a korba eső katonákat. A háború teljesen keresztülhúzza a gyerektervezést és a rossz életkörülmények és kilátások, valamint a mobilizáció miatt nem kedvez a fiatal családoknak. A háború elhúzódása pedig tartóssá teszi ezeket a trendeket.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:44
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­ö­g­­ö­­­s­­ ­l­­á­n­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­­r­­­n­­a­­­k­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
nitsahon
2024. április 18. 20:22
1 EMBER HALÁLA TRAGIGÉDIA, néhány MILLIÓ EMBER HALÁLA statisztika.... SAJNOS!!!
Csigorin
2024. április 18. 19:03
jo, kiszamoltad az utolso ukranig, de szerinted a tarsadalom turokepessege mennyit bir meg el?
Élő Éva
2024. április 18. 18:54
Vajon mi követel több halálos áldozatot, a tífusz, vagy a pstis?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!