Amerikai választás: összeszedtük, milyen programokkal versenyez Trump és Biden a választási kampány derekán

2024. április 09. 22:48

Két már kormányról ismert vezető méri össze erejét az amerikai elnökválasztási kampányban, és azt győzhet, aki az amerikai életét befolyásoló legfontosabb ügyekben hatékonyabb megoldásokkal áll elő.

2024. április 09. 22:48
Maráczi Tamás

Egy újabb Trump-Biden meccs selejtezői zajlanak ezekben a hetekben az Egyesült Államokban, a novemberi elnökválasztás két nagy pártjának elnökjelöltjei szinte bizonyosan ők lesznek. 2020-ban a két jelölt már megvívta politikai harcát, a 2024-es elnökválasztáson már két olyan veterán - egy 78 és egy 82 éves - politikus versenyez majd, akik 

vezetői képességeiket, politikai vízióikat elnökként egy kormányzati cikluson keresztül bizonyíthatták.

A két vezető politikai programjai nagy vonalakban lefedik saját pártjuk hagyományos irányait: Biden támogatja a nők abortuszhoz való jogát, Trump „életpárti”; Biden támogatja illegális bevándorlók számára az állampolgárág megszerzését, Trump kitoloncolná őket; Biden szigorítaná a fegyvertartást, Trump nem; Biden nagy államot tart fenn, hogy szociális programjait működtesse, ehhez pedig adónövelésből biztosítana finanszírozást, míg a Trump mind a magánszemélyek, mind a vállalatok adóját csökkentené.

Melyek az amerikai választási kampány fő témái?

* Gazdaság: A járványhelyzet utáni gazdasági helyreállás jó ütemben történik, a foglalkoztatási számok is jók, mégis az életszínvonal esését, a megélhetés költségeinek növekedését érzi az amerikai társadalom nagy része, 

az inflációval a Biden-kormányzat nem tudott megbirkózni 

- a felmérések szerint az amerikai szavazók többsége Trump gazdaságpolitikáját hatékonyabbnak érzi. A demokratapárti kormány ezt a hátrányt azzal ellensúlyozza, hogy a kampányban figyelmeztet: Trump visszajövetele azt jelenti, hogy meg fogják nyirbálni az egészségügyi ellátás és a társadalombiztosítás rendszerét.

* Bevándorlás: Trump azzal kampányol, hogy a Biden-kormányzat felszámolta a hatékony határvédelem elnöksége idején épülő rendszerét, emiatt alakult ki a migránsválság a határon, ezért továbbra is 

fel kéne építeni a biztonsági falat, vissza kellene toloncolni az illegális úton érkező bevándorlókat; 

Biden eközben támogatja az illegális migránsok állampolgársághoz jutásának módjait, és egy határvédelmi-bevándorlási törvénytervezetet tett le az asztalra, de ezt a republikánusok a szenátusban megfúrták. 

* Abortusz: a Demokrata Párt nyilvánvalóan a republikánusok abortusztilalmi igyekezetét támadják a kampányban, hiszen a mérések azt mutatják, hogy a nők abortuszhoz való jogának korlátozását sok szavazó nem nézi jó szemmel. Donald Trump legutóbbi megszólalása is azt tükrözi, hogy az elnökjelölt-aspiráns is érzi: 

választókat veszthet, ha keményvonalas álláspontot foglal el. 

Ezért - ahogy korábban megírtuk - Trump bizonyos kivételeknél, például a nemi erőszak, a vérfertőzés vagy az anya életének védelme esetén elismeri a művi terhességmegszakítás létjogosultságát, és elutasítja az országos tilalmat, az abortusz szabályozását a szövetségi államok hatáskörébe utalná. 

* Külpolitika: az izraeli-palesztin kérdésben a Republikánus Párt helyzete nehéz, mivel hagyományosan Izrael-párti, miközben a fiatalabb amerikai generációk inkább palesztin-barátok, míg az Ukrajna támogatásában élen járó 

Biden-kormányzat újabb segélycsomagját a republikánusok blokkolják a kongresszusban.

* Éghajlatváltozás: az amerikai választók 70 százaléka valósnak érzi a veszélyt, és azonnal kormányzati cselekvést szeretne, ugyanakkor a Republikánus Párt kampánya erre az ügyre egyáltalán nem koncentrál, Trump többször kijelentette, hogy nem hisz abban, hogy az éghajlat-változás negatív jelenségeit emberi fogyasztási tevékenységek befolyásolnák, ezért nem támogatja a tiszta, megújuló energiára való átállást.

Hol tart most a választási kampány?

Még két hónapig, június 8-ig tartanak a két nagy párt szövetségi államokban rendezett előválasztásai, majd ezt követően először a Republikánus Párt rendezi meg július 15. és 18. között a Republikánus Nemzeti Gyűlést Milwaukee-ben, míg a demokraták a saját elnökjelölt-választó konferenciájukat augusztus 19. és 22. között Chicagóban. 

Szeptember közepe és október eleje között három elnökjelölti és egy alelnökjelölti vitát rendeznek, 

majd november 5-én jön el a nagy nap, amikor minden amerikai állampolgár leadhatja szavazatát az Egyesült Államok új elnökére.

--

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. április 10. 07:26
Amerikai választás: összeszedtük, milyen programokkal versenyez Trump és Biden a választási kampány derekán" Trump Amerikáért... Biden Sorosért...
Akitlosz
2024. április 10. 00:07
"az inflációval a Biden-kormányzat nem tudott megbirkózni " Az infláció nem istencsapása. Azok csinálják, akik nem tudnak, mert nem is akarnak vele megbirkózni. Az állam. Tehát nem a járvány, nem a boltos, nem a multi, hanem az állam, amelyik másra keni a saját felelősségét. Nem akar az állam inflációt? Akkor ne csináljon! De persze akar, mert az inflációval tudja kifosztani a gazdaságot és a lakosságot az adókon felül. Az inflációt a fedezetlen pénzkibocsátás okozza, arra pedig csakis az államnak és a bankoknak van joguk, senki másnak. Magánszemélyeknek, cégeknek nincsen. Nem azért van infláció, mert a boltos emeli a termékek árát, hanem azért emeli a boltos a termékek árát, mert infláció van.
Akitlosz
2024. április 10. 00:01
Van programjuk? Nocsak! Hol?
borgia
2024. április 09. 23:13
"Biden supports women's right to abortion, Trump is >>pro-life<<" – it makes no difference, because it is impossible to go back medicine and pharmacology to the Middle Ages. "Biden supports the citizenship of illegal immigrants, Trump would deport them" – Biden supports illegal immigrants, which also affects the approach of Western Europe, and Trump would deport them and the deportees are very likely to choose other routes of escape. "Biden will tighten control over guns, Trump won't do it" – Biden did not tighten anything, he flooded the world with weapons that killed hundreds of thousands of people. Trump will not stop arms manufacturers, including those producing for the civilian market. "Biden maintains a large state in which he can pursue his social programs, which he would fund through tax increases, while Trump would cut taxes for both individuals and corporations" – the federal debt is at $34 trillion and still only growing.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!