Már semmi sem szent: rekord mennyiségű olívaolajat lopnak a tolvajok Spanyolországban

2024. március 09. 22:40

A bűnbandák később a feketepiacon árusítják a lopott termékeket.

2024. március 09. 22:40

Nyitókép:  Getty Images / d3sign

***

Spanyolország nagy részén az olívaolaj lett a legtöbbet lopott árucikk, az emelkedő árak miatt – írta a Financial Times.

Mivel az aszályok és a hőhullámok hiányt okoznak és rekordmagasságba emelik az árakat, a szupermarketek szerint a „folyékony arany” mostanra a legtöbbet lopott termék lett lekörözve olyan termékeket, mint például az ibérico sonka.

A fő elkövetők olyan bűnbandákhoz tartoznak, amelyek a lopott olajat később feketepiacon értékesítik tovább.

Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, és a termék központi helyet foglal el az ország gasztronómiájában és kultúrájában. 

Az országban négy évvel ezelőtt még 5 eurónál (1970 forint) kevesebbet fizettek egy liter kiváló minőségű extra szűz olajért,

ugyanazért a termékért mostanra akár 14 eurót (5518 forint) is elkérhetnek a boltokban. 

Az elmúlt hónapokban az olajbogyó-termelők és az olajbogyóból olajat préselő vállalatok is rablások áldozatai lettek, a tolvajok több tízezer liter terméket loptak el.

Az AECOC, a kiskereskedők egyik szakmai csoportjának becslései szerint a spanyol vállalkozások évente 1,8 milliárd euró (709 milliárd forint) értékű árut veszítenek a bolti lopások és az adminisztrációs hibák miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. március 10. 13:41
Az olivaolaj miért lenne kivétel?
Dunhill67
2024. március 10. 12:08
"ugyanazért a termékért mostanra akár 14 eurót (5518 forint) is elkérhetnek a boltokban."....nálunk is ennyi...pont ma néztem,na,nem mintha használnám
Mikimaúz
2024. március 10. 08:54
A román vendégmunkások, aktívan benne vannak?
NoFace
2024. március 10. 08:04
"Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője.." És mégis hamisították az étolajat. Azt azért megnézném, hogy mekkora területen termelik az olajbogyót és mennyi is az olaj amit szuper és gyengébb minőségben értékesítenek! Nem találnánk-e hasonló helyzetet mint Indiában, ahol jóval több kőolaj-származékot adnak el mint amennyinek kitermelésére valaha is képesek lennének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!