„Hétfőn 122 iskola fog felrobbanni” – újabb francia iskolák kaptak terrorfenyegetést

2024. március 23. 18:13

„Azt hiszik, hogy névtelenek maradhatnak, de mi levadásszuk őket. Azt hiszik, hogy biztonságban vannak, de mi megbüntetjük őket”, jelentette ki Gabriel Attal miniszterelnök.

2024. március 23. 18:13

Nyitóképünk illusztráció: DENIS CHARLET / AFP

 

Újabb francia iskolák kaptak terrorfenyegetést péntek este és szombatra virradóra, ezúttal az ország északi részében, az intézmények digitális felületein keresztül – tudta meg az AFP hírügynökség rendőrségi és közigazgatási forrásokból.

„Hétfőn 122 iskola fog felrobbanni” – olvasható abban az üzenetben, amelyet egy lille-i középiskola diákjai szüleinek küldtek. Az üzenet szerzője azzal is fenyegetőzött, hogy megtámadják a Vincent Bolloré milliárdos üzletember tulajdonában lévő CNews hírtelevíziót. 

Amiens oktatási hatósága szerint a körzetben „több iskola digitális felületét is feltörték”. A

lille-i középiskolának küldött üzenethez hasonlóan az amiens-i iskolák által kapott üzenet is több intézményt említ  

– tette hozzá az oktatási hatóság az AFP-nek nyilatkozva. 

Több bejelentés is érkezett az interneten terjedő erőszakos vagy törvénytelen tartalmak bejelentésére szolgáló platformra – mondta egy rendőrségi forrás az AFP-nek. A párizsi régióban mintegy ötven oktatási intézmény, főleg középiskolák kaptak terrorfenyegetést és lefejezésekről készült felvételeket az iskolák digitális felületein keresztül. Az elkövető vagy elkövetők feltörték egy diák e-mail-címét, hogy az üzenetet és egy lefejezős videót az intézmény összes postafiókjába elküldjék. 

„Azt hiszik, hogy névtelenek maradhatnak, de mi levadásszuk őket. Azt hiszik, hogy biztonságban vannak, de mi megbüntetjük őket. 

Az elmúlt hónapokban elküldött hasonló fenyegetések több tucat elkövetője ellen már eljárás indult” – mondta Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az iskolák biztonságáról rendezett tárcaközi értekezlet után. 

November közepéig a kormány nyolcszáz hamis bombariadót számolt össze egy korábbi fenyegetéssorozat után. A hamis riasztások száma azután nőtt meg, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

(MTI)

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2024. március 24. 07:23
...
muszlim1970
2024. március 24. 01:54
Semmi nem lesz!!!Ne is legyen!
2024. március 23. 22:54 Szerkesztve
Itt az ideje, hogy egész Európában elkezdödjenek a tömeges, rendszeres háborús hisztéria elleni tüntetések. Macront, - ezt az örült háborús uszítót -, úgy lehetne megállítani, ahogy ö nem is gondolná. Egész egyszerüen MEG KELL PUCCSOLNI AZ OLIMPIÁT, NEM KELL ODAUTAZNI EGYETLEN ORSZÀG SPORTOLÓINAK SEM. Ez neki akkora pofára esés lenne, hogy magába zuhanna. NE HAGYJUK, HOGY EZ AZ FENEVAD EURÒPÀT A ROMLÀSBA DÖNTSE!
Akitlosz
2024. március 23. 21:56
Az én e-mail címemet is megpróbálták már feltörni, mégpedig elképzelhető, hogy a Mandiner szerkesztőségéből. Csakis a jogviták elkerülése miatt fogalmaztam így. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!