Deepfake: Meloni kamu pornós videók miatt követel kártérítést

2024. március 27. 14:23

A politikusokat is utolérte a deepfake videók ijesztő világa.

2024. március 27. 14:23
Marco Marsilio's Closing Rally For The Electoral Campaign For The Regional Elections In Abruzzo

Fotó: Marco Zac / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Giorgia Meloni hamis videón: deepfake botrány miatt perel a politikus. Az olasz miniszterelnök kártérítést követel a sérelme miatt.

A nyomozást követően a Melonit ábrázoló deepfake-videók készítésével egy 40 éves férfit gyanúsítanak, de nyomozás folyik a férfi 73 éves apja ellen is.

A két gyanúsítottat rágalmazással vádolják: egy ellenük született ítélet büntetőjogi következményekkel járhat, és a férfiakat akár börtönre is ítélhetik. 

A vádirat szerint a videókat egy amerikai pornográf weboldalra tették fel,

 ahol néhány hónap alatt több milliószor nézték meg őket. Meloni ügyvédei közölték, hogy amennyiben kártérítési kérelme sikerrel jár, a 100 ezer eurót egy olyan alapnak ajánlja fel, amely az erőszak áldozatává vált nőket támogatja.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügyben nem kímélik meg Giorgia Melonit: az őt megalázó videó miatt egy olasz bíróság behívta tanúskodni a miniszterelnököt.

A deepfake olyan kép vagy videó, ahol egy személy arcát digitálisan hozzáadják egy másik személy testéhez.

Az elmúlt években egyre több ilyen tartalom kering az interneten.

Egy deepfake politikus videó akár egy karriert is tönkretehet

Az EU mesterséges intelligenciáról szóló, új szabályozása szerint a deepfake „alkotások” nem illegálisak, de a tartalmak gyártóinak transzparens módon be kell számolniuk a videó keletkezéséről. Brüsszel azt is követeli a tech óriásoktól, köztük a TikToktól, az X-től és a Facebooktól, hogy találják meg és jelöljék meg a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat – minden Facebook-felhasználó láthatta már, hogy az utóbbi években 

elárasztották a közösségi médiumot a mesterséges intelligencia által generált képek, sőt videók is.

Az „ártalmatlan” tartalmak mellett súlyos helyi vagy nemzetközi politikai botrányokat, veszélyhelyzeteket is kirobbanthatnak az egyre jobb minőségű, egyre inkább valódinak tűnő videók és képek. A The Conversation felhívja a figyelmet, hogy a Brexit-viták és az előző amerikai választások óta a dezinformáció újabb szinteket ért el, külön iparág épült rá, és a szabályozó hatóságok nem is tudják utolérni a technológia fejlődését. A probléma nagyobb kihívás, mint pár éve volt – húzza alá a portál.

A dezinformáció egyre szerteágazóbb világát már egyre többen és részletesebben kutatják. A szabályozó hatóságoktól, kormányzatoktól és civil szereplőktől érkező nyomás miatt már a tech platformok is egyre inkább elhagyják a semleges, be nem avatkozó politikáikat, és vállaltan belenyúlnak a rajtuk megjelenő tartalmak elérhetőségébe, esetleg törlésére. A jó szándékú és hasznos aktivizmus mellett azonban ez sokszor nem kívánt mellékhatásokkal, a szabad szólás és a sokszínű véleményalkotás elleni fellépéssel jár.

Az elmúlt években botrányos deepfake videók és online átverések sora került elő számos politikusról.

Mint ismert, orosz „betyárok” már több politikust átvertek, miután ismert politikusoknak adták ki magukat, mi több, akár egy ismert politikus arcával játszottak el egy deepfake videóban. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is pórul járt már, miután egy ál-Vitalij Klicskóval diskurált az orosz-ukrán háborúról és ezzel kapcsolatos nézeteiről.

Ezt is ajánljuk a témában

A viccesnek vagy kínosnak szánt kamu videók azonban súlyos következményekkel járhatnak, például nagyhatalmi vezetők egymás közötti párbeszédét ellehetetlenítve, vagy épp választások eredményét jelentősen befolyásolva. Az idei, globális választási szuperévben, amikor az emberiség fele választásokra készül, a deepfake elleni fellépésről és annak lehetséges módjairól lehet és kell is beszélni.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:17
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­­s­­ ­l­­­á­­n­y­­o­­­k­­ ­­­v­­­á­r­­­n­­a­k­­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
deletedeb
2024. április 03. 09:45
Hol vannak a képek?
papalimapapa
2024. április 02. 16:34
Most már csak az hiányzik, hogy az Orosz Anna feje alá odamontírozzák a Vadai habtestét, amint a Gyurcsány fejű pálcikaember Fegyőr tolja hátulról... a vazelin meg csak úgy fröccsen... a kamerát meg a Varjú koma kezeli. Megnéznénk!
templar62
2024. március 29. 10:56
Komcsi pornó = Lenin sapka nélkül .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!