Őrült gyorsasággal fegyverkezik Románia, onnan védenék meg Magyarországot is

2024. január 25. 10:55

Románia tavaly kétmilliárd dollárral költött többet a hadiiparára, mint 2022-ben, és további nagy vásárlásokon gondolkozik, például az ötödik generációs amerikai lopakodók, az F-35-ösök beszerzésén.

2024. január 25. 10:55
null

Románia 2023-ban kétmilliárd dollárral többet költött fegyverkezésre, mint egy évvel korábban, a hadiipari kiadások 8,5 milliárd dolláros értéke eléri a GDP 2,44 százalékát – írja a Világgazdaság.

A cikk megjegyzi, a térség első olyan komplex ballisztikus rakétavédelmi rendszerét, amely képes a bejövő ellenséges rakétákat röppályájuk középső, az űrben teljesített szakaszában elfogni, Romániában telepítették: az amerikai haditengerészet tisztjei által kezelt egység Magyarország jelentős részét is védi.

A lap szerint ma a román a régió legerősebb és legkorszerűbb hadereje, és Bukarest további vásárláson gondolkozik, például az ötödik generációs amerikai lopakodók, az F-35-ösök beszerzésén. A VG által idézett szakportál, a Globalfirepower összeállítása alapján kiváló az ország haditengerészete és vontatott tüzérsége, a légierő támadókomponense viszont az utolsó a 145-ös listán.

Az említett szakportál kimutatása szerint Magyarországé lett Közép-Európa egyik legütőképesebb hadereje, mögötte sorakozik fel ma már többek között Szerbia, Szlovákia, Horvátország Ausztria, Szlovénia és Bulgária is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP/Daniel Mihailescu

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. január 27. 18:38
azonnal átállnának.. AKÁRKIHEZ
grenki-2
2024. január 26. 13:14 Szerkesztve
TOLVAJ patkányok, 1000 éves országrészünk BITORLÓI...a kurvaanyátokat!!!!!
lacika-985
2024. január 26. 13:00
Az mind szép és jó , de mindebből semmi sem látszik -- Nevetséges felvonulásokat rendeznek , nagy hűhót semmiért ünnepnapokon , ráadásul mindig beégnek a lerobbant hadigépezetekkel a felvonulások alkalmával . Kérdem én hol vannak azok a korszerű hadieszközök ha meg sem tudják mutatni a parasztoknak ?? Az is lehet , sőt ezer százalék hogy mindez csak papiron létezik , jó nagy közvetitői dijak vándorolnak egyes zsebekbe , a vételárat meg hitelből fizettetik ki a közemberekkel , a fegyverzet meg eltünik valahól ...
Uztu
2024. január 25. 20:38
Jójó. Menjenek harcoljanak az oroszokkal. Egészségükre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!