Németország a magyar oldalra állhat, a többi EU-tagállammal is vállalná a konfliktust

2024. január 22. 08:45

A Bloomberg információi szerint Németország beleegyezne az Ukrajnának szánt segélycsomag évenkénti felülvizsgálatába, ám a tagállamok többsége elutasítja a magyar álláspontot. Eközben újabb szankciós csomag készül Oroszország ellen, az ukránokat pedig az Európai Békekeretből fegyvereznék fel.

2024. január 22. 08:45

Az ukrajnai háború második évfordulójáig, azaz február 24-ig alkotná meg az újabb Oroszország elleni szankciócsomagot az Európai Unió – írja a Bloomberg.

A lap megjegyzi, hogy emellett az ukránok katonai támogatását szolgáló új alapról is folynak a tárgyalások, ehhez az Európai Békekeretet szeretnék felhasználni.

A cikk felidézi, hogy a pénzek elosztásához és kifizetéséhez a tagállamok egyhangú döntésére van szükség, márpedig Orbán Viktor a legutóbbi EU-csúcson vétózta az Ukrajnának szánt segélycsomagot a felterjesztett formájában.

A Bloomberg azt írja, Németország jelezte, el tudná fogadni a magyar kérést, tehát az éves felülvizsgálati mechanizmust, de a tagállamok többsége ellenzi, hogy a jóváhagyási folyamat egyhangú legyen, mert ez lehetővé tenné Magyarországnak, hogy a jövőben is vétózzon.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Christophe Gateau

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 23. 07:13
Az mondjuk meglep, hogy a tagállamok vagy az EP zéró kontrol mellett adnának lóvét, miközben máshol meg néha indokolatlanul komoly bürokráciát várnak el csak az ellenőrzésre. A szankciók pedig nem Oroszország gazdasági megrogyasztásról szólnak, hanem hogy hosszútávon is csak a pult alatt/közvetítőkkel lehessen a ruszkikkal bizniszelni. Persze ideológiai okokból történik mindez, mert a józan észt már rég elzavarták.
lefty67
2024. január 22. 22:08
Ezt az "európai békekeretet" átnevezhetnék valami másra pl.:" oroszritkító keret" vagy " ukránvallás" keret, mert ez a név szörnyen kínos!
Haramia
2024. január 22. 20:44
Fordítsuk le. Mikor érné meg a németeknél a magyar javaslat támogatása? Önmagában nehéz elhinni, hiszen a szövetségi költségvetésben kellene forrást találni. Ez belpolitikailag és a koalíció egészére nézve nem jelentene automatikusan jót, sőt. De a politikai felelősség áthárítható, bűnbakra rá lehetne mutatni. De! Ha ezt a hagyományos pártok és az AfD satuba tudná szorítani a Zöldeket, az már többet hozna a német hagyományosabb és kapitalistább (értsd: gazdaságbővítő, német érdek érvényesítő) gazdaságnak. Nem mellesleg az amerikai befolyásolás is visszaszorítható lenne. Az AfD ugyan nem kormányerő, de a kikapart gesztenye akkor is gesztenye. A politika pedig a németeknél is hagyományosan pragmatikus.
mantinel
2024. január 22. 19:56
Háborúhoz pénz Békekeretből. Normálisak???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!