A románok elvinnék Orbán Viktor elől az elnöki széket

2024. január 11. 10:16

A Bloomberg úgy tudja, Klaus Johannis örömmel foglalná el az Európai Tanács elnöki pozícióját, amelyre – ideiglenesen – a magyar kormányfőnek is lehet esélye.

2024. január 11. 10:16
BELGIUM - EUROPEAN COUNCIL MEETING DECEMBER 14TH

A Bloomberg információi szerint Klaus Johannis, Románia köztársasági elnöke szívesen lenne az Európai Tanács következő vezetője a távozó Charles Michel után.

A lap emlékeztet, ha nem születik időben megállapodás az utódról, akkor Orbán Viktor töltené be ideiglenesen a pozíciót, hiszen a második félévben Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke.

A Bloomberg szerint a közelgő magyar elnökség aggasztja az EU vezetőit, ám a Politico például azt írja, ez egyáltalán nem igaz.

Lengyel információk szerint Michel állítólag személyesen javasolta, hogy egy megkérdőjelezhető és gyors szabálymódosítással akadályozzák meg Magyarország soros elnökségét, miközben Brüsszelben már el is kezdtek keringeni hírek a lehetséges elnökjelöltekről. Az EU vezetői tehát megoldást keresnek, nehogy Orbán Viktor vegye át az irányítást, ám az európai polgárokat, úgy tűnik, fontosabb kérdések foglalkoztatják.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Hans Lucas

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. január 11. 17:15
Ő akart már - ha jól emlékszem - NATO főtitk. is lenni, de végül nem lett váltás. Jól emlékszem, hogy ő kifut? Persze jó lenne neki egy nem megerőltető de jól fizető állás a nyugdíjig. Biztos, hogy még mások is akarnának az lenni. Úgy tudom OV nem vágyik eu-s pozícióra. Meg szabad állapodni időben valaki újról, ha sikerül, de ha a tolakodásban kivájják egymás szemét a hegyes könyökkel tolakodó karrieristák, akkor felsülhetnek.
auditorium
2024. január 11. 16:45
Bloombergék meséivel hergelik a szomszédos országokat. Tetszik vagy nem, a soros elnökség jár Mo-nak, OV-nak. Az EU-tanács elnökének Draghit jelölnék, bár ő pártoktól független és ez nem jó. Draghi az egykori ECB elnöke elismert figura, aki már dolgozik Európa budgetjén, ui. meg kell felelni az USA és Kina elvárásának Májusig leadja OPUS-át, de nem biztos, h. elfogadná az elnökséget. (nagypapa és jó anyagi körülmények között él, nincs szüksége stresszre). Két másik jelölt is lenne, az szocialista sp. Sanchez és a szoc.dem dán Mette asszony. Jobbközép párt kizárva, mert Európának liberális demokraták kellenek, lehetőleg amcsi és egyéb állampolgárságú vezetőkkel.
Reszelő Aladár
2024. január 11. 16:00
Egy német-románra bármikor rá lehet bízni Európát. Amikor elindul otthonról akkor román, de mire Brüsszelbe ér már német. Ideális Európai polgár.
machet
2024. január 11. 14:57
Hát persze .Ő kb olyan szinten is van mint a balga belga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!