Meglepő kutatás: a román a második legboldogabb nemzet Európában

2023. december 10. 15:06

Leginkább a németek elégedetlenségé nőtt az utóbb években az Európai Unióban.

2023. december 10. 15:06
null

Románia a második legboldogabb ország az Európai Unióban, derül ki az Eurostat által közölt összesítésből. A kutatás során az EU polgárainak elégedettségét mérték meg saját életükkel kapcsolatban. A skála 0-tól 10-ig terjed, ahol 10 a maximális elégedettséget jelenti, az 0 pedig az abszolút elégedetlenséget – írta meg az Independent.

Az osztrákok 7,9 pontot kaptak a 10-ből, ezzel vezetik a legboldogabb EU-s országok listáját. 

Románia, Lengyelország és Finnország 7,7 ponttal holtversenyben a második helyen végzett. Bulgária a lista végén áll 5,6 ponttal, és az egyetlen ország, amely nem érte el a 6-os értéket.

Az átlag elégedettségi szint az EU-ban 7,1 pont volt. 

Érdekes, hogy olyan országok, mint Románia vagy Lengyelország, amelyeket korábban alacsony jövedelmi szinttel társítottak, most a legboldogabbak közé tartoznak, ami rámutat a szubjektív jólét és gazdasági jólét összetettségére.

A felmérés szerint Németország polgárai a legelégedetlenebbek, átlagosan csak 6,5 ponttal. 

A gazdag országok, mint Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország, a 7,1-es átlag körül helyezkednek el. Magyarország elégedettségi szintje 6,9.

Az Independent megjegyzi, hogy nemcsak az Eurostat mérése mutatja, hogy csökkent a németek elégedettsége, hanem saját méréseik is alátámasztják ezt. A németek elégedettsége egy év alatt 7,1-ről 6,5-re esett vissza, amihez hozzájárultak a gazdasági stagnálás, az ukrajnai konfliktus és a bevándorlási problémák. Az Eurostat részletesebb elemzése szerint az iskolai végzettség pozitív hatással van az elégedettségre az egész EU-ban. A felsőfokú tanulmányokkal rendelkezők Romániában a legboldogabbak, átlagosan 8,5 ponttal. Ugyanakkor nagy a szakadék a felsőfokú végzettségűek és a kevesebb végzettséggel rendelkezők között, utóbbiak átlaga 7.

Az életkor is szerepet játszik az elégedettségben. Általában a 16-29 évesek elégedettebbek, mint a 65 év felettiek. Romániában a fiatalok átlaga 8,1, míg az idősebbek 7,1 pontot értek el. Városlakók körében Románia vezet a 8-as átlaggal.

A felmérésből kiderül, hogy a gyermeknevelő párok elégedettebbek, mint a gyermektelen párok vagy az egyedül élők. 2022-ben a gyereket nevelő párok átlaga 7,3, míg a gyermekteleneké 7,1, az egyedül élőké pedig 6,7 volt. Ugyanakkor megjegyzik, hogy 2018 óta a gyereket nevelő párok elégedettségi szintje 0,3-mal csökkent.

***

Nyitókép: Joshua Sammer / Getty Images for the Invictus Games Foundation

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolgar-tehen
2023. december 11. 09:23
Alacsony termékenység + nagy fokú kivándorlás = BOLDOGSÁG
Kecmec
2023. december 11. 05:21
Szerintem nem a legboldogabb hanem a legigénytelenebb.....
Kozmosz
2023. december 10. 21:50
Boldogok a lelki szegények
letsgobrandon-2
2023. december 10. 21:08
írta meg az Independent. .. nos, ennyit a nyugati libsi sajtóról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!