Kilenc év után elfoglalták Marjinkát az oroszok

2023. december 17. 07:01

Indirekten ismerte el a donbaszi város elvesztését az ukrán vezérkar.

2023. december 17. 07:01
ZELENSZKIJ, Volodimir

December 15-re elfoglalták az oroszok a donyecki Marjinkát. A város elestét s az annak romjaiból való visszavonulást a helyi ukrán források megerősítették, a háború előtti tízezres településből semmi nem maradt, derül ki a varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalójából, amelyet szombaton közölt a Válasz Online.

Mint a lengyel intézet írja: Olekszandr Tarnavszkij, az ukrán Taurida műveleti-stratégiai csapatösszevonás parancsnoka tagadta, azokat információs provokációnak nevezve, s azt állítva: az ellenség nem foglalta el a teljes települést, annak védelme még zajlik. A város elvesztését azonban az Ukrán Vezérkar indirekten megerősítette: december 14-én a helységet összecsapások helyszíneként jelölték meg; szerintük harcok Marjinka térségében jelenleg a várostól délre, illetve északra folynak. Valószínűleg még mindig maradtak ukrán erők a település közigazgatási határán belül, annak északnyugati külterületén, már a beépített övezet maradványain kívül.

A várost 2014 óta ostromolták a donbaszi szeparatisták, majd a hivatásos orosz haderő. 2022 novembere óta gyakorlatilag egyetlen civil sem élt már itt.

Avdijivkától északra a támadók kiterjesztették az általuk ellenőrzött területet, Sztepove környékén, a vasútvonal nyugati oldalán, illetve Sziverszktől délre és Bahmuttól északnyugatra erősítve magukat. A fennmaradó irányokban vagy a védőknek sikerült a jelenlegi állásaikat megtartani, vagy a támadók előrehaladása volt jelentéktelen. December 13-án újabb rekordot döntött az egy nap során végrehajtott orosz rohamok száma: az Ukrán Vezérkar szerint Avdijivkától északra és délre az ukránok összesen 57-et verhettek vissza, a teljes fronton pedig 120-at, áll az elemzésben.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 15. 17:16
Az oroszok már a következő települést ostromolják Georgijevkát, Marinkától nyugatra, szóval biztos, hogy Marinka már teljesen orosz kézen van.
2023. december 17. 22:44 Szerkesztve
Naaaaaaaaaaaagyon rafkós győzelmi terv - minél több várost foglalnak el az oroszok, annál közelebb az ukrán győzelem.
2023. december 17. 15:08 Szerkesztve
"Hát a salakdomb elfoglalók vajon mit csinálnak?" Azt nemtom, a legutóbbi (több napos) videón ruszki katonák a pöcszongorista fotóit hugyozták éppen szét. Azóta gondolom már lementek onnan, mégicsak elég huzatos egy hely az.
Ekrü
2023. december 17. 14:00
Kovács UbulEkrü 2023. december 17. 08:46 "Más lett volna a végkimenetel a németekkel szemben 1-1-ben a nyugati támogatás nélkül."- Ja, akkor most lenne egy hatalmas Németország, pár szövetségessel, mint Olaszország, meg egy hatalmas Szovjetunió itt az európai kontinensen. Elfelejtetted ugyanis, hogy a franciák, osztrákok, belgák és az úgynevezett fejlett nyugat nagy része nagyon gyorsan német megszállás alá került. Szóval nem a nyugat támogatta az oroszokat, hanem az oroszok a nyugatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!