Éljen az Osztrák–Magyar Monarchia!

2023. december 22. 10:42

Klasszikus osztrák-magyar viselkedést lehet felfedezni aktuálpolitikai kérdésekben.

2023. december 22. 10:42
Szajlai Csaba
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

Időről időre felmerül, hogy az 1867-es kiegyezés nyomán létrejött Osztrák-Magyar Monarchia igazi sikersztorija a magyar történelemnek és a gazdaságnak. Most, hogy az »Európai Unió retteg az Osztrák-Magyar Monarchia feltámadásától« (copyright by Világgazdaság), ismét ráirányul a figyelem Európa korábban hatodik legnagyobb államformájára. Mielőtt persze elmerülnénk a részletekben, nem árt felidézni azt a régi budapesti viccet, amit szinte mindannyian ismerünk. Miszerint akkor, amikor valaki egy közelgő osztrák-magyar focimeccset emleget, a kérdés minduntalan az, hogy ki az ellenfél.

Nota bene: az Európai Unió legmegosztóbb kérdéseiben létrejött egy erős magyar-osztrák közös álláspont. Az orosz energiahordozók beszerzése, Ukrajna uniós csatlakozása vagy az Izrael-Hamász-konfliktus mind olyan témák, amelyekben a két nemzet szemben áll az Európai Unió többi országával. A Politico úgy fogalmaz, hogy feltámadhat az Osztrák-Magyar Monarchia.

A brüsszeli befolyásos újságnak nyilatkozó uniós képviselő pedig azt láttatta, hogy klasszikus osztrák-magyar viselkedést lehet felfedezni aktuálpolitikai kérdésekben. A jelek szerint be kell látnunk: az Osztrák–Magyar Monarchia kiemelkedik a sírjából, mondta a diplomata, aki szerint brüsszeli körökben sokan úgy gondolják, hogy a két ország »egy kottából énekel«.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images /  grebeshkovmaxim

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 23. 14:04
MrStokes 2023. december 22. 18:19 Trianont annak köszönhetjük, hogy a monarchia államai közül mi nem mondtuk ki időben, a többiekkel együtt a Habsburgok trónfosztását. A franciák még manapság is hörögnek, hogy az eszes Orbán egy Habsburgot küldött nagykövetnek. Lásd: "Pikánsnak érzik Habsburg György nagykövetté kinevezését a francia kommentelők " https://hu.euronews.com/2021/04/05/pikansnak-erzik-habsburg-gyorgy-nagykovetseget-a-francia-kommentelok
Namond
2023. december 23. 03:29
Mi a fene, Orbán az osztrákokhoz dörzsölődne? Megkezdődött Rogán bérencei által a pálya - közvélemény - zsírozása és a proli orbánhívők beetetése?
2023. december 23. 00:56 Szerkesztve
Éljen egy lószart a nevezett labanc vircsaft...Pontosan az történt amit Kossuth megjósolt: http://mek.niif.hu/04800/04882/html/szabadku0183.html Kevesebb mint fél évszázados gazdasági fellendülésnek, fejlődésnek drága árát fizettük: kitántorgott ezalatt néhány százezer magyar főleg Amerikába, helyükre meg beözönlöttek a galíciánerek. És végül ferenc jóska jól megfontolva, jól meggondolva belerántotta Magyarországot az első világháborúba. Aminek mi lett számunkra a vége.. És ezt akarja valaki most idealizálni?
contractor-2
2023. december 22. 21:30
"Osztrák-Magyar Monarchia igazi sikersztorija a magyar történelemnek " Ha tartjuk magunkat a "nyugtával dicsérd a napot" bölcsességéhez, akkor nem igazán. Ha valaki nem látja, hogy ebből következett Trianon, akkor arra nincs mit mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!