Financial Times: Moszkva kijátssza az orosz olajra vonatkozó árplafont

2023. november 15. 13:17

A kudarcra újabb szankciókkal és szigorítással terveznek válaszolni a nyugati tisztségviselők.

2023. november 15. 13:17
null

Nyugati tisztviselők közlései és orosz exportadatok szerint 

Moszkva teljes egészében kijátssza az orosz olajra vonatkozó árplafont

– írta a Financial Times-ra hivatkozva a Portfolio.

Mára egyetlen hordónyi orosz olajat sem értékesítenek a 60 dolláros limit alatt, az októberi orosz statisztikák szerint az átlagár 80 dollár körül alakul – derült ki a cikkből.

A lap arra is kitért, hogy értesüléseik szerint emiatt az Egyesült Államok és szövetségesei a jelenlegi olajszankciók szigorításán dolgoznak.

„A legfrissebb adatok azt támasztják alá, hogy szigorítanunk kell, egyáltalán nincs kedvünk hagyni, hogy Oroszország csak úgy folytassa ezt”– idéztek egy magas rangú európai kormánytisztviselőt.

Az EU tisztviselői ezekre az adatokra úgy reagáltak, hogy az elmúlt napokban 

megbeszéléseket folytattak a 60 dolláros plafon megerősítéséről, 

beleértve a végrehajtás szigorítását. Sőt, az a terv is felmerült, hogy korlátozzák az olajszállító tartályhajók piacához való orosz hozzáférést. Az orosz tartályhajó-flotta egymagában ugyanis képtelen lenne kielégíteni a Moszkvával szemben támasztott igényeket – sorolta a Financial Times.

Emlékeztettek, hogy a tavaly bevezetett olajszankciók, amelyek célja az ukrajnai háború finanszírozásának megakadályozása volt, egy rövid ideig sikerrel jártak, 

de Oroszország ügyesen alkalmazkodott a megváltozott helyzethez. 

A kiépülő olajszállító, úgynevezett „árnyékflotta”, a tengeri átrakodás, és egyéb trükkök segítségével mára szinte teljes egészében feltörte az olajkereskedelmét érintő „blokádot” – hívta fel a figyelmet a lap.

Azonban amerikai szakértőkre hivatkozva arra is rámutattak, hogy ezzel párhuzamosan a magasabb biztosítási díjak, a kikötői kapacitás-bővítés, a tőkekiadások viszont hordónként mintegy 36 dollárral emelték az orosz olajeladások költségeit. Ez pedig azt is jelentené, hogy a magasabb ár ellenére is korlátozott maradhatott Moszkva nyeresége – ismertette a Financial Times.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. november 18. 19:03
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Palatin
2023. november 16. 16:48
Nem tudom felfogni, hogy a Nyugat honnan veszi azt a pofátlan feltételezést, hogy, ha ök valakire ráparancsolnak hogy "kuss", akkor az illetönek kutya kötelessége behúzni a farkát, és elsompolyogni. Kell még jónéhány pofon, hogy megtanulják, ez az "elöjog" egyáltalán nem jár nekik. Nemcsak velünk viselkednek így, hanem még Kínával is, aminek lélekszáma az európainak háromszorosa. Odamegy a kis mafla, dilis német külügyminiszter, a Bearbock és felmondja a kinai nagyfönöknek a házifeladatot. Nevetséges bohóckodás, magas szinten. A kínaiak ezt jóságos humorral könyvelik... Valamennyire azért értem én ezt mégiscsak. A Nyugat 500 éves áldatlan világuralma, a kegyetlen gyarmatosítás, rabszolgatartás morálisan a fejükben "Übermensch-sé" tette öket, azt az érzést ültette beléjük, hogy itt ök az urak és mindenki más szolga. Ez a mentalitás egyáltalán nem veszett ki belölük. Söt a hollandokról kimondottan tudom, hogy ök még ma is büszkék arra, hogy micsda tökös rabszolgatartók voltak.
Palatin
2023. november 16. 16:30
Lehet itt mellébeszélni, de ezt már az értelmesebbje nem veszi be. A német újraegyesítéskor a szovjetek nagyon kooperatívak voltak. De a Nyugat átverte Gorbacsovot, késöbb átverte Putyint is. Gorbacsov naivan hitt abban 1990 körül, hogy eljött az új világ, mindenki mindenkinek a barátja lesz. A Nyugat ezt játszotta el elötte. Elhitte a szóbeli igéretet, de Clintonnak egyetlen szava se volt igaz. A Nyugat már a NATO bövítését tervezte, amikor Gorbacsovnak "isten bizony" megigérte, hogy ezt nem teszi De ma már az oroszok is, Kina is tudja, hogy a Nyugatban semmi esetre nem szabad megbízni. A világ kettészakadt, egy erkölcsileg kiégett, élösködö, demográfiailag és morálisan is hanyatló Nyugatra, kb. 1 milliárd lakossal, és a másik oldalon egy fiataloktól duzzadó, ambiciózis, gyors tempóban fejlödö Keletre, kb. 4-5 milliárd lakossal. Várj 10-20 évet és megtudod a meccs végeredményét. A Kelet nyerni fog. Tanulj kinaiaul. A Nyugat ma már csak a fegyvereiben bízhat, de azokban sem sokáig.
Palatin
2023. november 16. 16:23
Nem "kijátsza", hanem fütyül rá. A "kijátszásnak" van egy olyan mellékize, mintha eköznem valamiféle jogtalanságot követne el. Putyin miért lenne köteles követni az ellen irányuló ármánykodást, önvédelemre mindenkinek joga van. Ez a megfogalmazás legalább akkora baromság, minta egy ellenfelem, aki engem pofon akar vágni, de én idöben, jó reflexszel elhúzom a fejmet a pofon elöl. És erre fel ö azzal vádolna meg engemet, hogy "kijátszottam" a pofonját. Ilyen kifacsart megfogalmazásokat a HVG szokott tömegével bedobni, a naivabbak hecelése céljából, de ez egy kedvelt bolsi-libsi kommunikációs trükk általában is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!