Félelem és reszketés Washingtonban – Donald Trumptól

2023. november 27. 21:09

Egymásra licitálva kezdtek riogatásba a nyugati liberális-baloldali sajtóorgánumok, amikor meglátták, hogy meredeken zuhan Joe Biden népszerűségi indexe, és esély nyílt Trump visszatérésére.

2023. november 27. 21:09
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

„Make America Great Again” – hangzott a szlogen, és nyolc évvel ezelőtt azzal a programmal nyert Donald Trump, hogy biztonság kerítést épít a déli határra, betiltja a muszlimok bevándorlását az Egyesült Államokba, illetve lecsapolja a washingtoni „mocsarat”, a kormányzati hatékonyság akadályát, a liberális bürokrácia „mélyállamát”. A megvalósítás felemásra sikeredett – írja elemzésében a BBC washingtoni tudósítója.

Anthony Zurcher szerint azonban 

az elnök második ciklusában nem fogja elkövetni azokat a hibákat, amelyeket 2016 és 2020 között elkövetett.

Ugyanakkor a volt elnök 2023-ban ismét részben illuzórikus, részben ellentmondásos intézkedéseket ígér megválasztása esetére. 

Zárt határok, alacsony infláció, biztos energia – ígéretek, programfoszlányok

A hajléktalan-kérdés kezelésére a fedél nélkül maradt tömegeket a városok szélén létesített sátortáborokban helyezné el ideiglenesen, a repülő autók fejlesztésébe fektetne, az állami iskolák tanáraitól elvárná a patrióta szellemben történő nevelést, büntetővámokkal sújtaná a tisztességes kereskedelem szabályait megszegő államok termékeit, a hivatalos iratok nélkül érkező migránsokat a határ mexikói oldalán várakoztatná, amíg menedékkérelmeiket elbírálják, vagy több százmilliárd dollárral csökkentené a nemzetközi segélyezésre szánt amerikai pénzügyi keretet – sorolja a brit portál Trump eddigi megnyilvánulásaiból kiszűrhető kampányígéreteket.

A legfontosabb ügy az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának megváltoztatása lenne, 

az amerikai sajtó szerint Trump elnökként kiléptetné az Egyesült Államokat a NATO-ból, vagy legalábbis azt egy amerikai-európai védelmi szerződéssé degradálná. „A legnagyobb fenyegetést a nyugati civilizációra nem Oroszország jelenti, azt leginkább mi jelentjük, és leginkább néhány Amerika-gyűlölő vezetőnk” – idézi a BBC szerzője Trump egyik márciusi videóját.

Donald Trump campaign rally
Donald Trump gesztikulál egy republikánus rendezvényen a dél-dakotai Rapid City-ben 2023. szeptember 8-án  

Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) volt tanácsadója szerint a legrosszabb, ami történhet, ha Trump ideológusokat nevez ki a titkosszolgálatok élére, mert a politikai kinevezettek hozzá nem értése miatt rosszul működő szolgálatok könnyen újabb háborúkba sodorhatják bele Amerikát. Mark Esper volt védelmi miniszter úgy véli, az lehet végzetes, ha Amerika elhagyná szövetségeseit, vagy olyan területekről vonulna ki, amelyek kiemelt stratégiai jelentőséggel bírnak – idézi a volt funkcionáriusokat a Time magazin.

A BBC tudósítója szerint 

Trump elnökségének agendáját 2024-ben az energetikai kérdések dominálnák, konkrétan a rezsicsökkentés, 

vagyis hogyan lehetne az átlagos amerikai családok energiaszámláit olcsóbbá tenni, az inflációt letörni. 

Egy januári videójában a volt elnök arról beszél, hogy megtisztítja az oktatási minisztériumot a „radikálisoktól, zelótáktól és marxistáktól”, máshol pedig arról, hogy a kritikai fajelméletet vagy a gender-elméletet népszerűsítő iskolák állami dotációját visszavágja majd, bennfentesek szerint pedig egy újabb ciklusban Trump bizonyosan enyhítene a fegyvertartási szabályokon – kritikusai szerint tehát Trump folytatná a kemény és hangos kulturkampfot.

Trump demokratapárti ellenlábasai ennél tovább mennek: úgy vélik, a volt elnök visszatérése azt jelentené, hogy az amerikai társadalom egy részét megfosztanák jogaitól: az új kormányzat az abortusz jogát elvenné sokaktól, így egy szabadságjogból újra egy kriminalizált cselekmény lenne; és hasonló jogfosztástól (a homoszexuálisok házasságkötési jogának visszavonásától) tartanak a közeljövőben az LMBTQ-közösség tagjai is.

Van, aki egészen attól tart, hogy Trump korábbi választási veresége miatt bosszúhadjáratot fog folytatni, amint újra hatalomra kerül. Tom Warrick terrorizmusellenes szakértő úgy véli, hogy megtörténhet az is, hogy 

a kormányzat a szövetségi nyomozóhatóságot, az FBI-t politikai célra, a „belső ellenséget” felkutatására fogja felhasználni,

és a legyengített bírósági rendszer nem tudja majd kompenzálni a végrehajtó hatalom túlkapásait. A Vanity Fair idézi Trumpnak a Truth Social honlapra írt véleménycikkét, amelyben azt fejtegeti: egy különleges ügyész fogja megvizsgálni a leköszönő Joe Biden elnök és családtagjainak korrupciógyanús ügyeit.

Ezt is ajánljuk a témában

A hátország: trumpista GOP és lojális közigazgatás 

A BBC szerzője úgy véli, Trump a második ciklusában végképp a maga képére és hasonlatosságára formálná át a Republikánus Pártot, „George W Bush, John McCain and Mitt Romney konzervativizmusa végképp a múlté lenne”. A brit portálnak nyilatkozó republikánus stratéga, Bryan Lanza elmondja: az új párt összeolvasztaná a konzervatív értékeket a populizmussal, hogy a hagyományos jobboldali szavazótábor mellett megnyerje magának a munkásrétegeket is. 

Szigorú bevándorláspolitika, protekcionista kereskedelempolitika és visszafogott, de erőt mutató külpolitika 

– ezt várja az elemző az elkövetkező Trump-évektől.

Az első ciklus nagy tanúsága volt, hogy a „mocsarat” nem sikerült úgy lecsapolni, ahogy szerette volna: sok elnöki intézkedést végrehajtását a liberális többségű washingtoni közigazgatás akadályozta-késleltette. Trump 2020 októberében nem véletlenül hozott egy rendelkezést „F-menetrend” néven a kiemelt, felső szintű közigazgatási döntéshozó köztisztviselői réteg munkajogi védelmének gyengítéséről: ezeken a kulcsfontosságú posztokon személycseréket tervezett, lojális szakembereket akart ezen tisztségekre behelyezni – Biden ezt a rendeletet azonnal érvénytelenítette, Trump most azt ígéri, hogy 2024-ben első lépései közt bevezeti. Sőt, olyan kormányzati rendszer akar, amelyben 

a végrehajtó hatalom minden szintjén a döntéshozó pozícióban levő embereket az elnöknek jogában lenne elbocsátani 

– a „mély állam” aknamunkájának így vetne véget. 

A Trump-közeli amerikai think tank-ek, mint például a Center for Renewing America vagy az America First Policy Institute több olyan elemzést, összefoglalót gyártottak az elmúlt hónapokban, amelyekből körvonalazhatóak egy estleges új Trump-kormányzat politikai gyakorlatai – vagyis már zajlik a következő kormányzás politikai megalapozása.

Egy másik intézet, a Conservative Partnership Institute már hirdetésben keresi – és egy adatbázisban tárolja – azokat a konzervatív érzelmű szakembereket, akik kormányváltás esetén szeretnének a Trump-kormányzat különböző intézményeiben dolgozni. A BBC értékelés szerint már zajlik a kormányváltás HR-vonatkozásának előkészítése, hogy az átadás-átvétel gyors és mély legyen.

Ha megválasztják Trumpot egy második ciklusra, alig lenne körülötte józan ember” – vélekedik egy volt konzervatív tanácsadó, aki csalódott Trumpban. Cassidy Hutchinson vélekedését azonban Trump híve nem osztják, szerintük az első ciklus egyik jellemzőjét, 

a Fehér Ház zűrzavaros működését lehet orvosolni alkalmas emberekkel, hatékonyabb szervezéssel. 

Mások azzal érvelnek, hogy Trump programja irracionális, a demokrata párti kommunikációs gépezetnek nincs más dolga, csak cáfolni a badarságokat. Ugyanakkor Trump 2016-ban szintén sok irracionálisnak tűnő vagy éppen provokatív állítást fogalmazott meg, mégis, megválasztása után azok nagy részének megvalósításába kezdett elnöksége idején – emiatt elemzők felhívják a figyelmet, hogy Trump szavai, értékelései, tervei sok amerikai gondolkodásában pozitívan rezonálnak, ezért ami elsőre ellentmondásosnak tűnik, az nem biztos, hogy elijeszti az átlag amerikai választót. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Donald Trump őrizetbe vételi fotója a Fulton County Sheriff hivatalából 2023. augusztus 24-én  (forrás: FULTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ubulka57-2
2023. november 28. 07:15
Honnan sikerült ilyen remek képet szerezni Trumpról?
Advocate
2023. november 28. 06:33
Az, hogy a libsik ilyenkor gőzhengerként felsorakozva minden médiumon keresztül próbálják karaktergyilkolni a Trumpot, azt még értem. Foggal körömmel ragaszkodnak a zsírosbödönhöz, amít így vagy úgy, valószinűleg a legutobbi választások során törtènt csalások sokaságával sikerült megszerezniük! ("Trükkök százai"!) De amit nem értek, hogy miért ragaszkodnak ennyire ehhez a demens ügyefogyott vénemberhez, aki folyamatosan blamálja a zusát? Nyílván csak egy báb a globalogazdi markában, de gondolom azért akadna a demokratáknál is egy kiállíthatóbb, értelmesebb valaki!
nitsahon
2023. november 28. 06:13
A Demens Bidé Bandája ISMÉT MEGKÍSÉRELI ELCSALNI a Wálasztást?
BillyTheKid
2023. november 28. 06:06
Tipikus, ócska ballibsi szövegek. Nem azt mondják, hogy ők mit csinálnának, hanem arról fantáziálnak, hogy szerintük mit tenne Trump, és ugye te ezt nem akarod, tehát szavazz ránk. Nem érdekes, hogy nincs egy valid gondolatunk a világról (az, hogy férfiak is szülhetnek, az invalid), de ugye nem akarod a sok szörnyűséget, tehát szavazz ránk. Pont mint itthon. (vagy az EU-ban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!