Beismerte az egykori NATO-parancsnok: Ukrajnának le kell mondania területekről a békéért cserébe

2023. november 14. 06:45

James Stavridis szerint a nyugati pénzeket inkább az ország gazdaságának fellendítésére kellene fordítani.

2023. november 14. 06:45

James Stavridis, a NATO európai csapatainak egykori parancsnoka szerint Ukrajna számára a legjobb megoldás az lenne, ha mihamarabb véget érne a háború – akár területi engedményekkel –, és a nyugati segélyek az ország gazdasági fellendülését szolgálnák. Szerinte jó példa Ukrajna számára Dél-Korea, amely hetven évvel a koreai háború után a világ legnagyobb gazdasága – számol be a Bloomberg.

Hozzátette, a koreai sikerhez hatalmas szükség volt a nyugati segítségre, amit Ukrajna is megkapna, és hosszú távon akár az orosz gazdaságot is megelőzheti. 

A parancsnok ugyanakkor kiemeli, hogy ehhez a mihamarabbi békére van szükség, ami Ukrajna számára átmeneti területi lemondásokkal járna. 

Az ukrán NATO-csatlakozást illetően egyetért Anders Fogh Rasmussen korábbi NATO-főtitkárral, aki szerint nincs akadálya annak, hogy Kijev csatlakozzon a katonai szövetséghez anélkül, hogy teljes mértékben megszűnne a területeinek megszállása.

Stavridis úgy vélekedik, bár Ukrajna nem fog örülni ennek az állapotnak, nem szabad elfelejteni, hogy Vlagyimir Putyin is elégedetlen lesz, hiszen ez azt jelenti, hogy elbukta eredeti célját, hogy egész Ukrajnát meghódítsa.

Oroszország valóban nem látja reálisnak a koreai hozzáállást. Volodimir Rogov az Együtt Oroszországgal mozgalom vezetője úgy nyilatkozott, hogy ez a megoldás a konfliktus befagyasztását jelentené, Moszkva viszont „Ukrajna teljes felszabadítását akarja biztosítani a nyugati országok, mindenekelőtt az amerikaiak beavatkozása alól”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: STR / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 14. 09:47
johanluipigus NEM MOND IGAZAT. Mondjuk ezt már megszokhattuk. A SZU felbomlásakor a 15, újra függetlenné vált állam határai a több évsdzázaddal korábban kialakult nyomvonalat követték, követik. Oroszország fél évezrede a szomszédai rovására terjeszkedve növelte 10-szeresére a területét. Azt mondani egy régióról, hogy az "MINDIG Oroszország elidegenithetetlen része volt" - NAGY CSACSISÁG. Vagy hamis ruszki propaganda.
Tommaso
2023. november 14. 09:42
"Beismerte az egykori NATO-parancsnok.." ??????????????? Mi az hogy beismerte? A cikk irójának kellene beismernie, hogy komoly gondok vannak a magyar nyelvismeretével. Beismerni (vagy tagadni) azt lehet, amit az ember elkövetett, vagy ami az emberrrel megesett. Úgy tűnik, Ukrajna valóban nem képes mind az öt, az agressziv, terüleletrabló ruszkik által megszállt vármegyéjét teljes terjedelmükben megtartani. De ez nem beismerés, hanem vélemény.
johannluipigus
2023. november 14. 08:16
Ezt mindig is tudtuk. Ezek a területek (Dnyepertől balra eső területek) mindig is Oroszország Anyácska elidegeníthetetlen részei voltak. Hogy háborús jóvátételként Ogyessza és a Fekete-tenger jelenleg ukrán kézen lévő partvidéke is orosz tulajdonba kerül-e azt még nem lehet megmondani. Sok múlik azon, hogy az ukránoknak megjön-e az esze, és belátják azt a tévedésüket, hogy Amerika seggét nyalták.
HuCon1
2023. november 14. 08:09
Mik vannak. Nemá. Ezt sose gondoltam volna, hehe. Hol vagytok slavaukraini barmok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!