A robotika árnyoldala: megölte az ipari robot a koreai férfit, mert azt hitte, hogy egy doboz zöldség

2023. november 09. 06:44

Tragédiával végződött a műszaki meghibásodás.

2023. november 09. 06:44
null

Egy robot halálra zúzott egy embert Dél-Koreában, miután a gép nyilvánvalóan nem tudta megkülönböztetni őt az általa kezelt terménydobozoktól – írta meg a The Guardian.

A 40 éves férfi egy robotikai vállalat dolgozója volt. A feladata az volt, a robotok érzékelőinek működését vizsgálja egy mezőgazdasági termékeket forgalmazó központban, Dél-Gyeongsang tartományban.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ipari robot, amely paprikával teli dobozokat emelt és helyezett a raklapokra,

 meghibásodott és dobozként azonosította a férfit.

A robotkar a férfi felsőtestét a futószalaghoz nyomta, összezúzva az arcát és a mellkasát. Súlyos sérülésekkel kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

Nem ez volt az első ilyen eset. A közelmúltban egy 50-es éveiben járó dél-koreai férfi szintén súlyos sérüléseket szenvedett, miután egy szűk helyre beszorította őt egy robottól, miközben egy autóalkatrész-gyártó üzemben dolgozott. A beleset szerencsére akkor nem járt halálos kimenetellel.

***

Nyitókép: imaginima/Getty Images. Illusztráció.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 09. 15:42
Hinni a templomban kell. Egy robot nem hisz, csak teszi a dolgát. Az ember a hülye, aki a robot munkaterületére bemászik. Nem játszótér.
DE JÓ
2023. november 09. 13:30
Másodszor is lehozzák ezt a bombasztikus semmit másik képpel??? Ne már Mandi!!! Ha hegesztő "robot" lett volna, akkor meg is hegesztette volna a hülye karbantartót. Ez csak egy robotnak nevezett gépkar, egyáltalán nem úgy ROBOT, ahogy a cikk próbálja felhabosítani ez esetet. Hülyeség.
hatvanas
2023. november 09. 11:56
"Emberi mulasztás, nem tartotta be a technikus az alapvető szabályokat (nem tartózkodunk a munkaterületen program futása/gép működése közben) ezzel beírta magát a Darwin díjasok közé, ennyi." A posztumusz Darwin-díjasok közé.
Squalline
2023. november 09. 10:27
A mandiner az uj index.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!